Από την παστιτσάδα στο σοφρίτο

Η μεγάλη ποικιλία των τοπικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τις έντονες και πολυποίκιλες επιρροές κατέστησαν την Κέρκυρα, σε ένα πλουραλιστικό γαστρονομικό προορισμό. Ποιος δεν έχει ακούσει και πολύ περισσότερο δοκιμάσει την περίφημη παστιτσάδα με τα χοντρά μακαρόνια και τον κοκκινιστό κόκορα; Τι θα σας φέρει στο μυαλό η λέξη σοφρίτο; Τι άλλο από τις λεπτές φέτες τηγανισμένου μοσχαρίσιου κρέατος με τη λευκή σάλτσα με το μπόλικο σκόρδο και το μαϊντανό; Και περνώντας στα ψάρια, οι επιλογές είναι πολλές και οι συνταγές με βενετσιάνικες επιρροές. Θα ακούσουμε για μπουρδέτο,ένα πιάτο – αφήγημα,  μία πηχτή ψαρόσουπα, αλλά και για το παραδοσιακό σαβόρο το αγαπημένο πιάτο των ναυτικών με την πικάντική σάλτα με ξύδι, σταφίδες και δενδρολίβανο. Ακόμη θα δοκιμάσει κανείς το μπιάνκο, με σκόρδο, μαϊντανό, λεμόνι καθώς και τον μπακαλιάρο αγιάδα, δηλαδή με σκορδαλιά με αμύγδαλα και ξύδι.

Το μαγικό σπετσερικό

Ένα χαρακτηριστικό μείγμα 12 μπαχαρικών, είναι το σπετσερικό, το οποίο δίνει ξεχωριστή γεύση τόσο στην παστιτσάδα, όσο και σε άλλες παραδοσιακές και μη συνταγές. Σπετσιέρης, ήταν ο βοηθός του φαρμακοποιού στην περίοδο της βενετοκρατούμενης Κέρκυρας, ο οποίος ακολουθούσε τις οδηγίες του φαρμακοποιού και έτριβε τα συστατικά μέσα στο γουδί. Έτσι και τα δώδεκα συστατικά, του σπετσερικού μεταξύ των οποίων, η πάπρικα, η κανέλα, το πιπέρι, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, και διάφορα άλλα και γίνονται σκόνη.

Στακοφύσι

Το στακοφύσι, ένα ακόμη πιάτο με βάση το ψάρι, είναι ο σοταρισμένος μπακαλιάρος με κρεμύδι και κοκκινοπίπερο βρασμένο σε κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτας, πράσο και ελάχιστη ζάχαρη. Και αν μετά από όλα αυτά θέλετε και κάτι για να πιείτε, δοκιμάστε την παραδοσιακή τσιτσιμπύρα που φτιάχνεται από φυσικό χυμό λεμονιού με λεμονέλαιο και τζίντζερ. Το Τσιγαρέλι, είναι ένα ιδιαίτερος τρόπος μαγειρέματος των βρασμένων άγριων χόρτων με κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σκόρδο, ντομάτα και κόκκινο καυτερό πιπέρι.  Ένα αλλαντικό που δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε είναι το νούμπουλο, ένα είδος προσούτο.

Το ονομαστό βούτυρο Κερκύρας

Ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα του νησιού, είναι το φρέσκο αυθεντικό βούτυρο, γνωστό ως Κερκύρας, το οποίο παράγεται στο νησί από γάλα ζώων που έχουν τραφεί από τη χλωρίδα του νησιού. Αυτό το βούτυρο, αξίζει να σημειωθεί ότι το επέλεγε και η Μαρία Κάλας κατά τις επισκέψεις της στο νησί.

Αρωματικά εσπεριδοειδή

Στα προϊόντα του νησιού συγκαταλέγεται πλέον το εσπεριδοειδές κουμκουάτ το οποίο έφτασε στο νησί από την Ιαπωνία και το χρησιμοποιούν για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού, λικέρ, και διαφόρων άλλων ειδών γλυκίσματα. Ξεχωριστές επίσης είναι οι συκομαϊδες, ένα είδος πίτας με σύκα, μούστο, πιπέρι και οι μάντολες, ένα είδος γλυκίσματος.  Στην Κέρκυρα επίσης θα βρει κανείς πολύ ενδιαφέροντα κρασιά από ποικιλίες όπως το Μοσχάτο και τον Κακοτρύγη στα λευκά καθώς και την κόκκινη ποικιλία του Πετροκόριθου. Ένα άλλο προϊόν έκπληξη, είναι αρωματική φράουλα της Κέρκυρας. Πρόκειται για μία άγρια ποικιλία, μικροσκοπική και πάρα πολύ νόστιμη.

Αφήστε μια απάντηση