Η πλούσια γαστρονομία του νησιού μπορεί να έχει ως κυρίαρχα τα ψάρια αλλά και το ντόπιο κρέας, ωστόσο στο νησί, παρασκευάζονται παραδοσιακά ζυμαρικά, τα λεγόμενα «πιταρίδια». Πρόκειται για λαζάνια βρασμένα σε ζωμό κρέατος, με πολύ νόστιμη γεύση. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τους ντόπιους ντολμάδες με ρύζι και μυρωδικά, αλλά και το παστίτσιο με λαχανικά. Αν ακούσετε κάτι για τα «κατιμέρια»  πρόκειται για στριφτή τηγανίτα με μυζήθρα σερβιρισμένη με μέλι και κανέλλα.

Ξύσματα, λέγονται τα ψωμάκια από σιτάρι τα οποία τα έχουν ζυμώσει με τριμμένη μυζήθρα και μυρωδικά. Οι λαμπρόπιτες, είναι μεγάλες στρογγυλές τυρόπιτες γεμισμένες με ανάλατη μυζήθρα που την έχουν ζυμώσει με αυγά και προζύμι. Η γέμιση αυτή ονομάζεται «προσφάς».

Ένας πολύ νόστιμος μεζές είναι το λεγόμενο «κόκκινο τυρί» το οποίο φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα, και το αφήνουν να παλαιώσει αναμεμειγμένο με την οινολάσπη του κόκκινου κρασιού. Το «πληγούρι» το οποίο το συναντάμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, είναι αλεσμένο σιτάρι το οποίο εδώ στην Κω, το μαγειρεύουν με χοιρινό. Δεν θα φύγουμε από το νησί, εάν δεν δοκιμάσουμε το γλυκό ντοματάκιαλλά και τον μπακλαβά. Για μέλι θα πάμε στην Αντιμάχεια.

Μία βόλτα στο ιστορικό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, στην πλατεία Ελευθερίας θα σας φέρει κοντά σε μία μεγάλη ποικιλία από διάφορα παραδοσιακά προϊόντα του  νησιού. Κρασί, λάδι, ελιές, γλυκά του κουταλιού, όπως το περίφημο ντοματάκι που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και αποξηραμένα φρούτα και άλλα συσκευασμένα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού βρίσκονται εδώ προς πώληση. Μία βόλτα στην αγορά θα μας φέρει πιο κοντά στον αυθεντικό τρόπο ζωής των κατοίκων.

Εκδρομές                                    

Μπορεί να Κώς να διαθέτει πολύ πλούσιες επιλογές αξιοθεάτων, ωστόσο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκδρομές που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει στα γύρω νησιά. Για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για αναρριχητικές διαδρομές η Κάλυμνος αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία όπου επίσης θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε βόλτες στα στενά της Πόθιας και στον Εμπορειό.

Δίκαια αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς εκδρομές και είναι εκείνη προς τη γειτονική Νίσυρο. Η δυναμική του ηφαιστείου, σε συνδυασμό με τις σεληνιακές παραλίες αλλά και τα πανέμορφα χωριά όπως Μανδράκι, Εμπορειός και Νικιά, τραβούν σαν μαγνήτης τους λάτρεις των χαλαρών διακοπών.

Η Σύμη, επίσης αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή και ιδανική ευκαιρία για να δείτε και να φωτογραφήστε τα πάνω από 2500 πολύχρωμα νεοκλασικά σε όλο το νησί αλλά και να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Πανορμίτη. Και εκτός όλων των παραπάνω, η μεσαιωνική Ρόδος αποτελεί πάντα μία ιδανική επιλογή εκδρομής.

Αφήστε μια απάντηση