Είναι οι φυσαλίδες, που τις έχουμε ταυτίσει με τη χαρά. Είναι ο έντονος ήχος του φελλού, που σηματοδοτεί την έναρξη της γιορτής, είναι η αίσθηση ότι χορεύουν στα λυγερόκορμα ποτήρια τους και χαϊδεύουν τον ουρανίσκο μας. Είναι τα ελληνικά αφρώδη κρασιά, που τα τελευταία χρόνια κατακτούν μία θέση στην καρδιά μας και στο ποτήρι μας.

Πειραματισμοί εμπνευσμένων οινοποιών

Αν και συχνά εξακολουθούμε να τα αποκαλούμε σαμπάνιες, από την περίφημη περιοχή της Γαλλίας, την Καμπανία, η οποία παρήγαγε πρώτη αφρώδη κρασιά, όσο περνάει ο καιρός εξοικειωνόμαστε μαζί τους και τα αγκαλιάζουμε όλο και περισσότερο. Σ’ αυτό συμβάλουν πρώτα απ’ όλα οι προσπάθειες και οι πειραματισμοί εμπνευσμένων οινοποιών μας, οι οποίοι τόλμησαν να παράξουν αφρώδη κρασιά με ντόπιες ποικιλίες, οι οποίες κέρδισαν με δόξα και τιμή και αυτό το στοίχημα.

Οι φυσαλίδες στο χάρτη

Κατ’ αρχάς, η πολυπρόσωπη ποικιλία του ελληνικού βορά, το φοβερό Ξινόμαυρο, μας έχει χαρίσει εκλεκτά φινετσάτα αφρώδη κρασιά. Το ψυχρό κλίμα της Ηπείρου και η σπάνια Ντεμπίνα δίνουν τα ηπειρώτικα αφρώδη. Στην καρδιά της Πελοποννήσου, στο οροπέδιο της Μαντινείας, το Μοσχοφίλερο της περιοχής αποδείχθηκε εξαιρετικό για τις φυσαλίδες της γιορτής. Στη διπλανή Νεμέα, το Αγιωργήτικο τα τελευταία χρόνια γεμίζει τα ψηλόλιγνα ποτήρια μας με το χαρακτηριστικό «κορδόνι» των φυσαλίδων. Αλλά και το Ασύρτικο της Σαντορίνης, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας κερδίζουν επάξια μία θέση ίσως στην πιο δύσκολη τεχνική οινοποίησης.

Ευκολόπιοτα και γιορτινά

Τα αφρώδη είναι κρασιά που σερβίρονται δροσερά και μπορεί κανείς να τα απολαύσει σκέτα, αλλά και με μία τεράστια γκάμα συνοδευτικών. Από απλά φρούτα, μέχρι περίτεχνα γλυκά, μία τεράστια γκάμα τυριών, όστρακα, θαλασσινά, αλλά και φινετσάτες γεύσεις φαγητού. Τα αφρώδη είναι κυριολεκτικά κρασιά για όλες τις ώρες. Μπορούν να συνοδέψουν ένα εορταστικό πρωινό, να σερβιριστούν ως απεριτίφ πριν το γεύμα ή να ολοκληρώσουν παιχνιδιάρικα ένα τραπέζωμα. Πάντα αγαπητά, συνήθως με χαμηλό αλκοολικό βαθμό, άρα εξαιρετικά ευκολόπιοτα, είναι μία οινική νότα χαράς και αυθεντικής απόλαυσης.

Διαλέγουμε 10 ελληνικά αφρώδη και ταξιδεύουμε στα ελληνικά αμπελοτόπια από την Ήπειρο έως τη Λήμνο και από τη Μακεδονία έως τη Σαντορίνη. 

1. Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Ακακίες Sparkling

Ένα ροζέ αφρώδες κρασί από έναν παραγωγό που ξέρει το ξινόμαυρο όσο λίγοι. Ξινόμαυρο λοιπόν 100%, από τη ζώνη ΠΟΠ του Αμυνταίου, με ζωηρά αρώματα κόκκινων φρούτων και τριαντάφυλλου. Ισορροπημένες οξύτητες και σάκχαρα σ’ ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά αφρώδη της Μακεδονίας.

2. Κτήμα Καρανίκα, Καρανίκα Brut

Από ένα Κτήμα στις όχθες της Βεγορίτιδας και έναν οινοποιό που έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα αφρώδη του κρασιά. Οινοποιημένο με την παραδοσιακή μέθοδο, από 100% Ξινόμαυρο, αξιοποιεί μοναδικά όλα τα αρωματικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Τραγανή οξύτητα, κρεμώδης αφρισμός και μεγάλης διάρκειας επίγευση. Ένα κρασί για μοναδικές στιγμές.

3. Συνεταιρισμός Αμυνταίου, Αφρώδης Rose Demi Sec

Ένα από τα πρώτα συνεταιριστικά οινοποιεία της Ελλάδας στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, παράγει από τα πιο αγαπητά και ευκολόπιοτα αφρώδη κρασιά της χώρας μας. Το αφρώδες, ημίξηρο ροζέ κρασί του Συνεταιρισμού παράγεται αποκλειστικά από Ξινόμαυρο πρώιμου τρύγου. Μύτη με άρωμα βατόμουρου, λεμονιού και νότες από ζύμη, με μια δροσιστική οξύτητα και γλύκα που γεμίζει το στόμα, έχουν κάνει αυτό το κρασί από τα πιο δημοφιλή.

  1. Οινοποιείο Ζοίνος, Ζίτσα

Είναι και αυτό ένα οινοποιείο με συνεταιριστικό παρελθόν. Μια ομάδα τολμηρών αμπελουργών της Ηπείρου δημιούργησαν κοντά στο χωριό Ζίτσα το 1954 μία συνεταιριστική οινοποιητική μονάδα και έδωσαν βαρύτητα σε τοπικές σπάνιες ποικιλίες. Μια από αυτές, η Ντεμπίνα, που ανθίζει και καρποφορεί στα ορεινά κακοτράχαλα αμπελοτόπια της Ηπείρου, μας χαρίζει ένα σπάνιο λευκό ημιαφρώδες. Ένα κρασί με αρώματα αχλαδιού, εσπεριδοειδών και νότες από πράσινο μήλο και ροδάκινο. Η δροσερή οξύτητα και η φρουτώδης επίγευση αποκαλύπτουν σ’ αυτό το κρασί τη γεύση του βουνού και τον χαρακτήρα της Ηπείρου.

  1. Κτήμα Χατζηγεωργίου, Moscato dIfestia

Όλη η κομψότητα του Μοσχάτου Αλεξάνδρειας σ’ ένα γλυκό, ημιαφρώδες λευκό κρασί. Οι δροσιστικές φυσαλίδες του απελευθερώνουν αρώματα φρεσκοτρυγημμένου Μοσχάτου και λευκόσαρκου ροδάκινου. Κομψή γλυκύτητα και ευχάριστη επίγευση σ’ ένα κρασί που τιμά τη Λήμνο και την οινική της παράδοση.

  1. Κτήμα Ερατεινής, Blink brut

Ένα Κτήμα με βιολογικούς αμπελώνες στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου, οινοποιεί και αυτό το Μοσχάτο Αλεξανδρείας για να δημιουργήσει ένα ξηρό, αφρώδες κρασί με όλη την κομψότητα της ποικιλίας. Βερύκοκο, λεμόνι τριαντάφυλλο, απαλή οξύτητα και μεταλλικότητα ολοκληρώνουν τον κύκλο των χαρακτηριστικών του.

  1. Κτήμα Παλυβού, Bee

Η πληθωρικότητα του οινοποιού και το πολυδύναμο της ποικιλίας δημιούργησαν έναν best seller ροζέ ημίγλυκο, ημιαφρώδη οίνο. Από 100% Αγιωργήτικο με ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα και βιολετί ανταύγειες, αυτό το ροζέ μάς μεθάει με τα αρώματα του ροδιού, της φράουλας και των άγριων φρούτων του δάσου. Πλούσιο, γενναιόδωρο στόμα και έντονη επίγευση για έντονες γιορταστικές στιγμές.

8. Κτήμα Σπυρόπουλου, Ωδή Πανός, Ροζέ

Το Κτήμα Σπυρόπουλου στην καρδιά της Μαντινείας, εκεί όπου στην αρχαιότητα σεργιάναγε ο Πάνας, ήταν από τα πρώτα κτήματα που πειραματίστηκαν με τις δυνατότητες του Μοσχοφίλερου στην παραγωγή αφρώδους οίνου. Το ροζέ Ωδή Πανός είναι ένα μοσχοβολιστό αφρώδες, με αρώματα τριαντάφυλλου και εσπεριδοειδών.  Ένα κρασί που συνδυάζει τη δροσιστική αίσθηση με την έντονη επίγευση.

  1. Κτήμα Τσέλεπου, Αμαλία Brut

Επίσης από την Μαντινεία και φυσικά από Μοσχοφίλερο, η Αμαλία του Τσέλεπου, ένα ξηρό αφρώδες, αφιερωμένο από τον Κύπριο οινοποιό στη γυναίκα του. Φτιαγμένη με την παραδοσιακή μέθοδο της δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη, η Αμαλία πλημμυρίζει από αρώματα τριαντάφυλλου και μελιού.

10. Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης, Santo Brut

Η Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης πήρε το Ασύρτικο του νησιού που μεγαλώνει στο ηφαιστειογενές έδαφος του και δημιούργησε το πρώτο Ασύρτικο με φυσαλίδες, φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Έντονα λεμονάτα αρώματα, υψηλή οξύτητα, μεγάλη διάρκεια επίγευσης. Ένα αφρώδες ηφαιστειακό κρασί με τα όλα του!