Εύφορη, όμορφη, με κρυμμένα μυστικά αλλά και εμφανή τα στοιχεία που την κάνουν μοναδική. Και πράγματι ο πολιτισμός, η διασκέδαση, η οικονομία, οι άνθρωποι αλλά και πολλά ακόμη, δημιουργούν ένα νησί αυτάρκες, ένα νησί μοναδικό για τα δεδομένα των Κυκλάδων. Η Νάξος, ανάμεσα στις Μικρές Κυκλάδες, την Πάρο και τη Μύκονο, είναι ικανή να αποτελέσει τον πυρήνα του τουρισμού και ταυτόχρονα να επιδείξει μοναδικά παραδείγματα ανάπτυξης.


Με όνομα συνδεμένο με τις μυθολογικές αφηγήσεις, τις επιδρομές των πειρατών αλλά και τους πολέμους βρίσκει πάντα έναν κοινό άξονα στο διάβα της ιστορίας. Τη δημιουργικότητα. Χαμένος στα στενά σοκάκια της Χώρας, στις ατελείωτες παραλίες, στα γεμάτα ζωή ορεινά της χωριά, διαπιστώνω ξεκάθαρα το αστείρευτο ταλέντο, τη διάθεση για δουλειά και την πολυτάλαντη πτυχή των κατοίκων.

Παράδοξα εύφορο νησί σε σχέση με τα γειτονικά του, η Νάξος επιλέχθηκε να αποτελέσει την πατρίδα του Διονύσου. Όχι τυχαία προφανώς. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το νησί παράγει εσπεριδοειδή πρώτης ποιότητας, εύγευστες πατάτες, ενώ από τα αμπέλια της παράγεται ένα καταπληκτικό κρασί.

Το εύφορο νησί των Κυκλάδων

Χαρακτηριστικό της Νάξου είναι το ασυνήθιστα εύφορο έδαφός της για νησί των Κυκλάδων. Έτσι, η παράδοση θέλει το νησί να είναι προικισμένο και ευλογημένο από τον θεό Διόνυσο. Από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας το νησί παράγει εσπεριδοειδή εξαιρετικής ποιότητας, ενώ από τα ναξιώτικα αμπέλια βγαίνει καταπληκτικό κρασί. Η κτηνοτροφία είναι πολύ αναπτυγμένη κάνοντας το νησί να ξεχωρίζει για τα τυριά του. Μία παλαιωμένη γραβιέρα εξάλλου αλλά και ένα αρσενικό Νάξου, θα κάνουν πολλά τραπέζια να αλλάξουν κατηγορία.
Αφιερώστε χρόνο, περάστε από τα χωριά, παραλιακά και ορεινά και δείτε το νησί στην αυθεντική του διάσταση. Μην ψάχνετε να βρείτε κοινά σημεία με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, ζήστε το όπως ακριβώς ξεδιπλώνετε μπροστά σας. Και δεν θα χάσετε! Επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους, τα ιδιαίτερα μνημεία, τις εύφορες κοιλάδες στις Εγκαρές και Μέλανες. Ανεβείτε στο περίφημο βουνό της Νάξου, στο Ζα, επισκεφθείτε το ανατολικό τμήμα του νησιού. Σταματήστε στο γραφικό λιμανάκι της Μουτσούνας περιηγηθείτε στην ιστορία μέσα από τις εγκαταλελειμμένες αποθήκες και εγκαταστάσεις της σμύριδας, ενός πετρώματος που κάποτε έδινε ζωή σε αυτή την πλευρά του νησιού. Επισκεφτείτε το ατελιέ του διάσημου Γερμανού γλύπτη Ingbert Brunk που ζει μόνιμα στον απομακρυσμένο Αζαλά και έχει αφιερώσει την τέχνη του στο ναξιακό μάρμαρο.

Πορτάρα
Αν φτάσατε στο νησί ακτοπλοϊκώς, την έχετε δει σίγουρα. Είναι το σύμβολο του νησιού, είναι το μνημείο που έχει αναλάβει το ρόλο να καλωσορίζει τους επισκέπτες, Η εντυπωσιακή Πορτάρα, αποτελούσε την είσοδο στο ναό του Απόλλωνα τον οποίο ξεκίνησε να χτίζει τον 6ο π.Χ αι. ο τύραννος της Νάξου Λύγδαμης. Ο ναός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ωστόσο ο συμβολικός χαρακτήρας που απέκτησε η Πορτάρα για το νησί είναι μεγάλος. Το σημείο αυτό μάλιστα συνδέθηκε παράλληλα και με την τραγική ιστορία της Αριάδνης η οποία σύμφωνα με τον μύθο εγκαταλείφθηκε από τον Θησέα και στο σημείο αυτό τη συνάντησε ο Διόνυσος ο οποίος την έκανε γυναίκα του. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή του μύθου από εδώ η Αριάδνη πήδηξε στη θάλασσα και πνίγηκε.

Βυζαντινά μνημεία
Η Νάξος, δεν φιλοξενεί απλώς κάποια βυζαντινά μνημεία. Η Νάξος είναι το νησί που χαρακτηρίζεται από το πλέον βυζαντινό νησιωτικό περιβάλλον στο Αιγαίο. Ο πλούτος αυτός έχει ανακαλυφθεί και αναστηλωθεί σε διάφορες περιοχές με κυρίαρχη τη Δρυμαλία. Βυζαντινοί Πύργοι, εκκλησίες, βυζαντινά εντοιχισμένα μέλη διάσπαρτα σε κτίρια στους αγρούς δημιουργούν την αίσθηση της ζωντανής ιστορικής διαδρομής. Πράγματι η Νάξος είναι ένα ανοιχτό μουσείο και θέλει χρόνο και διάθεση να την εξερευνήσετε.

Οικισμός Φιλώτι


Μετά τη Χώρα, το Φιλώτι είναι το μεγαλύτερο χωριό. Αφήνοντας πίσω σας τον κεντρικό δρόμο που χωρίζει το χωριό στη μέση, θα βρεθείτε μπροστά σε ήσυχες γραφικές γειτονιές που κρατάνε για τα καλά το νησιωτικό στυλ και μεταφέρουν στον επισκέπτη την κυκλαδίτικη ομορφιά. Παράλληλα το χωριό προσελκύει τουρισμό, με τον κόσμο μετά από μία σύντομη βόλτα στα στενά, να συναντιέται στα καφενεία που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία, κάτω από τα πελώρια πλατάνια.

Το Κάστρο


Μία βόλτα στη Χώρα, θα σας φέρει στο Κάστρο. Είναι η πιο όμορφη γειτονιά, χτισμένη στην κορυφή του λόφου με απίθανη θέα στη θάλασσα και τη γειτονική Πάρο. Μέσα στο κάστρο θα δείτε τον πύργο με τις πολεμίστρες, ενώ ενδιαφέρον έχουν και τα σπίτια του κάστρου, που κατασκευάστηκαν στον 14ο και 15ο αι. Τα βενετσιάνικα οικόσημα θα σας κάνουν να κάνετε πολλές στάσεις και να δείτε τις λεπτομέρειες που κρύβουν. Εδώ μέσα στο Κάστρο, θα δείτε επίσης τη βενετσιάνικη εκκλησία, το κτίριο της Σχολής και την κατοικία του καθολικού επισκόπου.

Απείρανθος


Ένα από τα πιό όμορφα και συνάμα δημοφιλή χωριά της Νάξου, είναι η Απείρανθος ή αλλιώς Τ`Απεράθου, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι ντόπιοι. Βρίσκεται σε περίπου 650 μέτρα υψόμετρο, και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική. Δύο πύργοι του 17ου αι. αποτέλεσαν τα στοιχεία γύρω από τους οποίους αναπτύχθηκε ο οικισμός. Σχεδόν όλος ο οικισμός διατηρεί τον ενετικό χαρακτήρα του με στενά δρομάκια, μαρμάρινα καλντερίμια αλλά και καμάρες. Ο Πύργος του Ζευγώλη του 17ου αι. που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, χτισμένος πάνω σε ένα βράχο αποτελεί ένα από τα hot spot ολόκληρου του χωριού. Η Αγία Κυριακή, μία εκκλησία από την περίοδο των Εικονομαχιών, του 9ου αι., αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία και μάλιστα τοποθετείται στα σημαντικότερα μνημεία της χώρας ολόκληρης. Ένα άλλο στοιχείο που θα σας ξαφνιάσει στο χωριό, είναι το γλωσσικό ιδίωμα με το μιλάνε οι ντόπιοι.

Σμύριδα

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του νησιού είναι η σμύριδα με τα μεταλλεία να είναι κηρυγμένα διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού ως σημαντικά μνημεία της νεότερης βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας. Κοντά στην Απείρανθο αλλά και στην Κόρωνο, συναντούνται τα κοιτάσματα ενός μετάλλου που ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Μία περιήγηση σήμερα στην περιοχή θα σας φέρει κοντά σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας καθώς στο επίνειο της Απειράνθου, στη Μουτσούνα θα δείτε τα απομεινάρια από κάποιες τεράστιες αποθήκες αλλά και τους δύο χαρακτηριστικούς γερανούς στην προβλήτα, με τους οποίους φόρτωναν το υλικο στα καράβια. Επίσης, καθόλη τη διαδρομή θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και τμήματα του εναέριου σιδηροδρόμου με τον οποίο μετέφεραν τα μετάλλευμα από τα ορυχεία μέχρι τη Μουτσούνα. Το δίκτυο αυτό κατασκευάστηκε την περίοδο 1926-1929 και αποτελείται από 72 πυλώνες βαγονέτα, εγκαταστάσεις φόρτωσης, μηχανοστάσια, αποθήκες υλικού, εγκαταστάσεις φόρτωσης κ.α. Ο εναέριος αυτός λειτούργησε ως το 1978 και είναι από τους ελάχιστους που σώζονται στην Ελλάδα.

 

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has 219 Comments

 1. Avatar
  diplom auol

  Купить диплом с доставкой до дома, не выходя из дома.
  Как купить диплом без риска, без заморочек.
  Купить диплом с гарантией качества, важная информация.
  Опыт успешной покупки диплома, подробности.
  Купить диплом легко, с гарантией.
  Купить диплом по выгодной цене, секреты выбора.
  Как купить диплом быстро, лучшие условия.
  Покупка диплома: безопасность и конфиденциальность, важная информация.
  Где купить действующий диплом, подробности на сайте.
  Как купить диплом онлайн, лучшие условия.
  Почему стоит купить диплом у нас, гарантированное качество.
  Безопасное приобретение документов об образовании, подробности на сайте.
  Купить диплом без обмана, важные детали.
  Купить диплом просто, подробности на сайте.
  Купить диплом без риска, безопасность на первом месте.
  Какой диплом выбрать для покупки, подробности на сайте.
  Заказать диплом онлайн без проблем, подробности здесь.
  Почему стоит заказать диплом на нашем сайте, гарантированный результат.
  купить диплом [url=https://www.7arusak-diploms.com/]https://www.7arusak-diploms.com/[/url] .

 2. Avatar
  diplom muol

  Заказать купленный диплом, онлайн.
  Доступные цены на дипломы для продажи, подробности здесь.
  Какой диплом купить, важная информация.
  Преимущества покупки диплома, все секреты.
  Где купить диплом без проблем, с гарантией.
  Как выбрать диплом для покупки, важные моменты.
  Купить диплом срочно и недорого, лучшие условия.
  Скрытая покупка дипломов, важная информация.
  Где купить действующий диплом, подробности на сайте.
  Как купить диплом онлайн, гарантированный результат.
  Официальные документы для покупки, гарантированное качество.
  Как купить диплом срочно, лучшие условия.
  Почему стоит заказать диплом, подробности у нас.
  Купить диплом просто, лучшие предложения.
  Легальная покупка дипломов безопасно, гарантированная доставка.
  Купить дипломы легко, интересные варианты.
  Заказать диплом онлайн без проблем, лучшие условия.
  Официальный документ об образовании, безопасность на первом месте.
  купить диплом [url=https://7arusak-diploms.com/]https://7arusak-diploms.com/[/url] .

 3. Avatar

  66. Клининг Челябинск специализируется на уборке специализированных объектов, таких как банки, аптеки и клиники, включая дезинфекцию рабочих столов, оборудования, уборку зон ожидания и другие работы для поддержания чистоты и гигиены.
  [url=https://kliningovaya-kompaniya-chelyabinsk.ru/]Клининг Челябинск[/url] .

 4. Avatar
  aviator nrMi

  Everything You Need to Know
  2. Aviator Games: Test Your Flying Skills in this Exciting Challenge
  3. Get Ready to Soar: Aviator Games for Thrill Seekers
  4. Master the Sky: Aviator Games for Aviation Enthusiasts
  5. Take Flight with Aviator Games: A High-Flying Adventure
  6. Challenge Yourself with Aviator Games: Are You Ready to Take On the Sky?
  7. The Sky’s the Limit: Aviator Games for Daredevils
  8. Aviator Games: The Perfect Way to Experience the Thrill of Flying
  9. Fly High with Aviator Games: An Exciting Journey Awaits
  10. Unleash Your Inner Pilot: Aviator Games for Flying Enthusiasts
  11. Reach New Heights with Aviator Games: The Sky Awaits
  12. Aviator Games: A Test of Skill and Courage in the Sky
  13. Take to the Skies with Aviator Games: A Thrilling Adventure Awaits
  14. Aviator Games: Where Every Landing is a Victory
  15. Ready for Takeoff: Aviator Games for the Brave and Bold
  16. Conquer the Clouds with Aviator Games: A Challenge Like No Other
  17. Aviator Games: Prepare for a High-Flying Experience
  18. Fly Like a Pro with Aviator Games: The Sky’s the Limit
  19. Aviator Games: The Ultimate Test for Aspiring Pilots
  20. Soar to New Heights with Aviator Games: Are You Ready for the Challenge?

  juego del aviator [url=https://aviator-slot-game.org/]aviator juego casino[/url] .

 5. Avatar
  casino rrei

  Получите бонусы и подарки за активное участие в онлайн казино Беларусь
  онлайн казино Беларусь [url=https://sayokay.by/]онлайн казино Беларусь[/url] .

 6. Avatar
  casino games tiot

  Play and Win Real Money with Popular Games in Kenya

  best online casino games to win money [url=https://levine.co.ke/best-online-games-that-pay-real-money-in-kenya]real money online casinos[/url] .

 7. Avatar
  bbo 303 slot

  I think the admin of this website is actually working hard for his web page, because here every stuff is quality based information.

 8. Avatar

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this excellent blog!
  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your
  RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and
  will share this site with my Facebook group. Chat soon!

 9. Avatar
  비아그라 구입

  Hi, Neat post. There’s an issue together with your website
  in internet explorer, could test this? IE nonetheless is the market chief and
  a big component of people will pass over your great writing
  due to this problem.

 10. Avatar
  dom-iz-brusa ghPa

  Все удобства под одной крышей
  4. Экологичный дом из бруса 9х12: забота о природе
  проект дома из бруса одноэтажный 9х12 [url=https://domizbrusa9x12spb.ru/]https://domizbrusa9x12spb.ru/[/url] .

 11. Avatar
  gazon tqmt

  Как поддерживать зеленый цвет рулонного газона
  купить рулонный газон в москве [url=https://rulonnyygazon177.ru/]https://rulonnyygazon177.ru/[/url] .

 12. Avatar
  casino hzEi

  ?Bonos exclusivos! Bono casino sin deposito
  casino online con bono de bienvenida sin deposito [url=https://bono-casino-sin-deposito-peru.com/]bono casino sin deposito[/url] .

 13. Avatar
  peretyazhka bcMt

  Преврати свою старую мебель в новую! Перетянем ее в Минске
  обновить мебель [url=https://obivka-divana.ru/]https://obivka-divana.ru/[/url] .

 14. Avatar

  Карл Густав Юнг (1875–1961) – швейцарский
  психолог и психиатр. Разработал методику ассоциативного эксперимента в психиатрической клинике Бургхёльци:
  использовав психоаналитические идеи при диагностировании ассоциаций и психологии
  раннего слабоумия, обнаружил наличие чувственных комплексов у человека.
  В 1906 году начал переписку с Фрейдом,
  спустя год нанес ему первый свой визит; на протяжении ряда лет разделял его психоаналитические идеи.
  Редактор журнала «Ежегодник психоаналитических и психопатологических исследований», президент Международной психоаналитической ассоциации с марта 1910-го
  по апрель 1914 года Фрейд видел в Юнге своего идейного
  наследника и возлагал на него большие надежды как на продолжателя дальнейшего развития психоаналитического движения.
  Однако в 1911 году между ними обнаружились расхождения в
  понимании некоторых психоаналитических идей.
  Последующие концептуальные
  и субъективные расхождения привели ктому, что
  в начале 1913 года между Юнгоми Фрейдом прекратилась личная,
  а несколько месяцев спустя и деловая переписка.

  В дальнейшем Юнг начал разработку своего собственного учения о
  человеке и его психических заболеваниях, совокупность идей и терапевтических приемов которого получила название
  аналитической психологии. Юнг предложил типологию
  характеров, основанную на представлениях об интровертированных и экстравертированных типах личности.

  психоаналитик что делает

 15. Avatar
  David Johnson

  I like the helpful info you provide for your articles.
  I will bookmark your blog and check again right here regularly.
  I’m reasonably sure I’ll be informed many new stuff right right here!
  Good luck for the following!