Η Ηράκλεια, είναι ένα μικρό πανέμορφο νησάκι που ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και τη Νάξο και είναι το δυτικότερο νησί του συμπλέγματός του. Έχει έκταση 18 τ. χλμ. και το έδαφός του είναι ορεινό. Παρόλα αυτά στην Ηράκλεια υπάρχει αρκετή βλάστηση και πολλά πηγαία νερά.

Η Ηράκλεια έχει δύο οικισμούς. Τον Άγιο Γεώργιο που είναι και το λιμάνι του νησιού και την Ηράκλεια ή Χώρα, που αποτελούν την κοινότητα του νησιού. Χαρακτηρίζονται από τη λιτή ομορφιά της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, που πάντα γοητεύει τους επισκέπτες των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Στον Άγιο Γεώργιο θα δείτε τα ερείπια του Βενετσιάνικου κάστρου. Επίσης, θα επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Γεωργίου που ιδρύθηκε το 1834.

Οι ακτές και παραλίες της εναλλάσσονται από ήπιες αμμώδεις όπως Αγ. Γεώργιος, Λιβάδι, Βορεινή Σπηλιά, Αλιμιά, σε ακτές με βότσαλα όπως Τουρκοπήγαδο, Αμμούδι του Μέριχα, Καρβουνόλακος, χαμηλές βραχώδεις όπως Ξυλομπάτης, Τρίμπουνας μέχρι απότομες και απόκρημνες όπως Μέριχας, Βάλα, Στρογγυλός, Κάβος του Θοδώρου, Καθρέπτης κ.λπ.

Τα καλοκαίρια γίνονται τακτικές εκδρομές με καϊκάκια για το γύρο της Ηρακλειάς και για παραλίες που δεν είναι προσιτές σε οχήματα και οδοιπόρους. Τα ταβερνάκια, καφενεδάκια και μπαράκια του νησιού είναι γραφικά, καθαρά και η εξυπηρέτηση πλήρης. Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι, όλους τους ξένους τους καλημερίζουν με χαμόγελα, υπάρχουν 80 ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά για την καλοκαιρινή σεζόν καλό θα είναι οι παραθεριστές να έχουν τηλεφωνήσει και κλείσει δωμάτιο από πριν. Ο πληθυσμός του νησιού είναι 115 κάτοικοι.

Αξιοθέατα

Το σπήλαιο του Άη – Γιάννη με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κολώνες είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων και ένα από τα πολύ καλά σπήλαια της Ελλάδος.

Ο όρμος “Μεριχας” περιβάλλεται από κατακόρυφους βράχους με ύψος περισσότερο από 100 μέτρα.

Το “Κάστρο” του Λιβαδιού που είναι φρούριο της Ελληνιστικής περιόδου.

Η κορυφή του λόφου “Πάπας” από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα όλων των νησιών και βραχονησίδων που είναι γύρω και πέρα από το νησί, καθώς και όλα σχεδόν τα δαντελένια ακρογιάλια της Ηρακλειάς.

Αξιόλογα Μνημεία

Ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο χωριό “Παναγία”. Είναι πολύ μεγάλος ναός για τα μέτρα του νησιού. Χτίστηκε πλάι στην ομώνυμη εκκλησία (που σήμερα λέγεται Άγιος Νεκτάριος). Χτιζόταν από το 1919 μέχρι το 1930 αλλά ολοκληρώθηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια.

Ιερός Ναός του Άη-Γιώργη στο ομώνυμο χωριό. Χτίστηκε γύρω στο έτος 1834.

Ιδιωτικός Ιερός Ναός “ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ”. Κτίστηκε από τον παπά Μανώλη Σίμο στο τέλος του 19ου αιώνα. Το τέμπλο του είναι αριστούργημα τέχνης.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στα ερείπια του παλαιού κατασκευάστηκε από τον Σύνδεσμο των εν Αθήναις Ηρακλειτών περίπου το έτος 1960.

Πανηγύρια
Στις 15 Αυγούστου στον περίβολο της Εκκλησίας της Παναγίας στο ομώνυμο χωριό.

Την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου στον περίβολο του Ιερού Ναού στο ομώνυμο χωριό.

Στις 28 Αυγούστου παραμονή της εορτής της Αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου γίνεται μέγας εσπερινός μέσα στην 1η μεγάλη αίθουσα του ομωνύμου σπηλαίου. Συρρέει πλήθος κόσμου και από τα γύρω νησιά, το θέαμα είναι φαντασμαγορικό.

Στις 8 Νοεμβρίου ημέρα της εορτής των παμ. Ταξιαρχών Μιχαήλ-Γαβριήλ γίνεται πανήγυρις από την κτήτωρα Σοφία Σπανού και τον σύζυγό της Στέλιο με βοήθεια των αδελφών της Ντίνας Πρασίνου και Ευθαλίας Δενδρινού.

 

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has 4 Comments

  1. Avatar
    valtrex brand

    [url=https://valtrexbt.online/]valtrex generic pill[/url]