Η τσουκνίδα, για πολλούς είναι ένα ζιζάνιο, για αυτούς όμως που ξέρουν, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και θεραπευτικά φυτά που συναντάμε στην ελληνική ύπαιθρο. Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής. Στην προσπάθεια τους να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους, μελετούσαν τα βότανα και… ανακάλυπταν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Η πιο γνωστή τσουκνιδόπιτα είναι η βλάχικη «μάρσινα». Οι Βλάχοι αγαπούν και τρώνε πολύ την τσουκνίδα. Το χειμώνα την βρίσκουν στις λαϊκές αγορές της Μακεδονίας, ενώ το καλοκαίρι τη μαζεύουν άγρια από τα βουνά.

 

Προετοιμασία: 10΄Αναμονή 30΄Ψήσιμο  25΄- 30΄Μερίδες 6

 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

50 ml ελαιόλαδο

300 ml νερό χλιαρό

1 κουτ. σούπας ξίδι

1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

500 γρ. (καθαρό βάρος) κορυφές από φρέσκες τσουκνίδες 

300 γρ. διάφορα χόρτα εποχής (ζοχούς, ραδίκια, σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες κ.ά.)

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

70 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

άφθονο ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων

 

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ https://dinanikolaou.gr/tsouknidopites-se-rolo/