Γνωρίζετε τι είναι η μουντοβίνα; Έχετε δοκιμάσει πατάτες από το όρος Χολομώντα; Τι είναι τα αβγομηλάκια; Η Χαλκιδική, ξεχωρίζει για την πληθώρα ποιοτικών και εύγευστων προϊόντων τα οποία μάλιστα εντάσσονται σε παραδοσιακές αλλά και καινοτόμες γευστικές συνταγές. Η τοπική κουζίνα της περιοχής, αποτελεί ένα κράμα υλικών που προέρχονται τόσο από τις ορεινές όσο και από τις παραθαλάσσιες περιοχές, με το αποτέλεσμα να ξεπερνάει κάθε φαντασία. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι αυτή η ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνώς αναγνωρισμένων σεφ οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εμπλέκονται με την κουζίνα της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Sani Gourmet που ανάλογα με τη θεματική του, προσελκύει το ενδιαφέρον σπουδαίων σεφ αλλά και foodies ανά τον κόσμο.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της κουζίνας της Χαλκιδικής είναι πολλές πίτες όπου στη γέμισή τους βάζουν υλικά που παράγονται στην περιοχή ενώ παράλληλα δίνουν επιπλέον χρήσεις σε υλικά που γνωρίζουμε. Επίσης, στην περιοχή λειτουργούν συνεταιρισμοί παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων όπου φτιάχνουν διαφόρων ειδών ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μπισκότα. Σε αρκετούς από αυτούς, δίνεται η δυνατότητα να τους επισκεφθείτε και να συμμετέχετε στην Παρασκευή κάποιων συνταγών.

Μύδια Χαλκιδικής

Η καθαρότητα των νερών της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, αποτελεί βασική παράμετρο, ώστε στην περιοχή, να παράγονται τα πιο εύγευστα και ασφαλή μύδια. Πρόκειται για ένα βιολογικό προϊόν, καθώς τα μύδια, τρέφονται αποκλειστικά με με το θαλασσινό νερό το οποίο μέσα από μία συγκεκριμένη διαδικασία διυλίζουν συνεχώς.  Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν γίνεται απολύτως καμία χρήση τροφής, θεραπείας ή άλλης επέμβασης στο χρόνο που καλλιεργούνται. Μπορείτε να βρείτε και απολαύσετε τα εύγευστα μύδια Χαλκιδικής, στα εστιατόρια ολόκληρης της περιοχής.

Μέλι Χαλκιδικής

Το ήπιο κλίμα, η πλούσια χλωρίδα καθώς και τα δάση από πεύκα, βελανιδιές, καστανιές, ρείκια και κούμαρα αποτελούν ένα μελισσοκομικό παράδεισο, ικανό να παράξει εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Επίσης, καταλυτικό ρόλο στην ποιότητα του μελιού, παίζει η εγχώρια φυλή της μέλισσας, όπου σύμφωνα με τις μελέτες των επιστημόνων, είναι παραγωγική ήρεμη και ανθεκτική δίνοντας ποιοτικό μέλι από τα δάση και τη βλάστηση της περιοχής.  Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, ότι στην αρχαιότητα, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, ο Αριστοτέλης, ήταν εκείνος που πρώτος μελέτησε την κοινωνία της μέλισσας και μίλησε για τη «βασίλισσα μέλισσα» αλλά και τη δομή της κοινωνίας τους.

Ελαιόλαδο Χαλκιδικής

Η παραγωγή του κατά κύριο λόγο, πραγματοποιείται την περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, αποκλειστικά από πράσινες ελιές με τη χρήση της μεθόδου της ψυχρής έκθλιψης. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Χαλκιδικής, χαρακτηρίζεται για τη χαμηλή του οξύτητα το έντονο πράσινο χρώμα του, το πλούσιο άρωμα και το πιπεράτο τελείωμά του. Ιδανικό για να καταναλωθεί ωμό, σε σαλάτες, ή ακόμη και να προστεθεί πάνω σε ψωμί ή και να προστεθεί σε όσπρια και σε όλες τις συνταγές.

Κρασί

Με πλούσια οινική ιστορία, η Χαλκιδική διαθέτει μερικούς από τους σηματικότερους αμπελώνες της χώρας, και παράγει φημισμένα κρασιά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Στις μέρες μας τα αμπέλια καλλιεργούνται στην κεντρική Χαλκιδική, στη Σιθωνία και στο Άγιο Όρος. Ειδικότερα, στις πλαγιές του Μελίτωνα, το ιδιαίτερο κλίμα που επηρεάζεται σημαντικά από την υγρασία του Αιγαίου, ευνοεί την παραγωγή ποιοτικών  κρασιών από ποικιλίες όπως το Λημνιό, τα Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc, το Ασύρτικο, ο Ροδίτης και το Αθήρι. Την ίδια στιγμή στην Αθωνική πολιτεία, όλα τα μοναστήρια, διαθέτουν μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη της αμπελουργίας και της παραγωγής του κρασιού.  Στην Κεντρική Χαλκιδική, τα αμπέλια βρίσκονται σε λόφους, ή ακόμη και πολύ κοντά στη θάλασσα, και δέχονται την αύρα της εξισορροπιστικά στις ζεστές με΄ρες του καλοκαιριού. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται εδώ είναι πολλές, και λευκές και ερυθρές, με σημαντικότερες την καλλιέργεια του Ροδίτη, του Sauvignon Blanc, αλλά και των ερυθρών Ξινόμαυρο, Grenache Rouge και Cabernet Sauvignon.

Τυροκομικά Προϊόντα

Η πλούσια χλωρίδα της Χαλκιδικής, δίνει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους, να τρέφουν τα ζώα τους με φυσικές τροφές ενώ παράλληλα πολλές ώρες της ημέρας ζουν ελεύθερα στη φύση. Αυτά τα στοιχεία έχουν ως αποτέλεσμα να παράγεται ένα υψηλής ποιοτικής αξίας γάλα, με το οποίο φτιάχνουν παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα.  Η παραδοσιακή φέτα, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα αλλά και το κατσικίσιο τυρί, αποτελούν τα βασικά είδη τυριών που μπορείτε να βρείτε στη Χαλκιδική. Παράλληλα παράγεται εξαιρετικής ποιότητας και εύγευστο γιαούρτι είτε για να το καταναλώσετε μόνο του είτε για να αποτελέσει ιδανικό συνοδευτικό σε παραδοσιακές συνταγές της περιοχής.

 

Αφήστε μια απάντηση