Ο Γιάννης Παράσχος – ή αλλιώς Mr Pancakes – είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τα πρωτότυπα και λαχταριστά pancakes που έχουμε δει κατά καιρούς στα social media και σε τηλεοπτικές εκπομπές όπου έχει φιλοξενηθεί.
Χαμογελαστός, αφοσιωμένος και δημιουργικός είναι οι λέξεις που τον χαρακτηρίζουν, καθώς έχει καταφέρει να δημιουργεί συνταγές που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και έχουν σαν στόχο να ενώνουν τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι.
Αυτό ακριβώς είδε το Grec Voyage στον Γιάννη και την ομάδα του και όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαμε να σκεφτούμε τι ακριβώς μπορούμε να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας τις φετινές διαφορετικές γιορτές που όλοι θα είμαστε στο σπίτι. Και να που μας πρότεινε την πιο όμορφη ιδέα! Ένα μενού για το πιο Christmas Brunch στο σπίτι! Οι πιο νόστιμες αλμυρές και γλυκές συνταγές δια χειρός Γιάννη Παράσχου.
Ρολά αλλαντικών
500γρ αλεύρι σκληρό 50 γρ ζάχαρη 7 γρ αλάτι 280γρ γάλα 30γρ βούτυρο λιωμένο 15γρ μαγιά νωπή
Για την γέμιση
5 φέτες προσούτο κοτόπουλο 7 φέτες μπέικον 100γρ τριμμένη παρμεζάνα 200γρ τριμμένη γκούντα 150γρ κόκκινη σάλτσα της επιλογής σας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ προσθέστε το γάλα χλιαρό τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Στον κάδο του μίξερ βάλτε το αλεύρι και το αλάτι προσθέστε και το μείγμα με το γάλα και ξεκινήστε τη ζύμωση με το γάντζο μέχρι να έχετε μία ομοιόμορφη ελαστική ζύμη. Τέλος προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί τελείως από το ζυμάρι.Στο τέλος θα έχουμε μία γυαλιστερή ελαστική ζύμη. Αφήστε την στην άκρη σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Σε μία επιφάνεια ρίξτε αλεύρι και με τον πλάστη ανοίξτε το ζυμάρι σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σχήμα Απλώστε την σάλτσα σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού. Έπειτα τοποθετήστε τις φέτες με το προσούτο την τριμμένη παρμεζάνα το μπέικον και την τριμμένη γκούντα σε στρώσεις εναλλάξ. Τυλίξτε η μεγάλη επιφάνεια του ορθογώνιου σε ρόλο.
Με ένα πριονοτο μαχαίρι κόψτε τα ρολά σε πάχος 1,5 εκατοστού
Τοποθετήστε σε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή σε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα τα ρολάκια χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους ξεκουραστεί η ζύμη για περίπου 15 λεπτά Αλείφουμε τα ρολάκια με χτυπημένο κρόκο αυγού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 15 με 20 λεπτά
Frittata με σπανάκι, πράσο και αρωματικό χοιρομερι
Υλικά
8 αυγά 150γρ γάλα 150γρ κρέμα γάλακτος 200γρ σπανάκι 1 πράσο 1 μέτριο κρεμμύδι 200γρ ξυνομυζήθρα 70γρ τριμμένη γραβιέρα 6 φέτες αρωματικό χοιρομερι με βοτανα Αλάτι Πιπέρι Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το πράσο. Αφού αχνιστούν καλά προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε μέχρι να μαραθεί καλά και να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Έπειτα προσθέτουμε την ξινομυζήθρα και την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με το σπανάκι και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα πυρέξ σκεύος και το βάζουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς στη μεσαία σχάρα στον αέρα για 30 με 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Tips: Τα αρωματισμένα αλλαντικά συνήθως τα συναντάμε σε delicatessen καταστήματα και σίγουρα κατά τη διάρκεια των εορτών στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. μπορείτε να αντικαταστήσετε το αρωματισμένο αλλαντικό με οποιοδήποτε αλλαντικό της επιλογής σας.
Φωλιές σφολιάτας με γαλοπούλα
Την παραμονή του Χριστουγέννων στο βραδινό ρεβεγιόν συνηθίζεται να υπάρχει γαλοπούλα ή κάποιο άλλο πουλερικό. Επειδή σίγουρα πολλές από τις παρασκευές που έχουμε κάνει περισσεύουν την επόμενη ημέρα μπορούμε με ελάχιστα υλικά και σε πολύ γρήγορο χρόνο να δημιουργήσουμε ένα πολύ ωραίο brunch το οποίο σίγουρα εάν δεν φαγωθεί την ίδια ημέρα θα κρατήσει για τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες.
Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας 300 γρ γαλοπούλα ψημένη 100 γρ πατάτες φούρνου 100γρ κρέμα γάλακτος 100γρ τυρί brie 50γρ τριμμένη γραβιέρα 50γρ μανιτάρια 5 φέτες μπέικον 1 αυγό Αλάτι πιπέρι Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος είτε τηγάνι είτε κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το μπέικον ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.Έπειτα προσθέτουμε την γαλοπούλα την οποία έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια, τις πατάτες το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με τη γραβιέρα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί τελείως η υγρασία από την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να κρυώσει.Παίρνουμε τα φύλλα της σφολιάτας και τα κόβουμε σε τετράγωνα. Χρησιμοποιώντας ένα ταψάκι για muffins τοποθετούμε τα τετραγωνάκια της σφολιάτας σε κάθε θήκη για muffin. Γεμίζουμε το κάθε ένα με το μίγμα της γαλοπούλας και κλείνουμε τις σφολιάτες σαν πουγκάκια. Ξεχωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο, και αλείφουμε τις σφολιάτες με τον κρόκο που έχουμε χτυπήσει με μία κουταλιά της σούπας νερό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα και τοποθετούμε τα ταψάκια στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Tips:Η συνταγή θα μας δώσει περίπου 24 φωλιές σφολιάτας. Σε περίπτωση που δεν έχετε ταψάκι για muffin μπορείτε να τα κόψετε τα τετράγωνα και να τα τυλίξετε και να τα βάλετε σε μία λαμαρίνα έχοντας τοποθετήσει κάτω μία λαδόκολλα.
Gingerbread pancakes
Η λέξη gingerbread έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και έχει ταυτιστεί με γεύσεις και αρώματα των εορτών. Το blend των αρωμάτων του τριμμένου τζίντζερ της κανέλας και του αστεροειδή γλυκάνισου είναι συνυφασμένα με πολλές παρασκευές κατά τη διάρκεια του χειμώνα είτε είναι κέικ είτε είναι εορταστικά κουλουράκια είτε οποιοδήποτε άλλο γλύκισμα. Σίγουρα λοιπόν αυτό το άρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα εορταστικό πρωινό.
Υλικά
250γρ γάλα 120γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1κσ μπέκιν πάουντερ 1 αυγό 2 κσ λιωμένο βούτυρο 2 κσ ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι ⅓ κγ τζίντζερ σε σκόνη ⅓ κγ κανέλα ⅓ κγ αστεροειδής γλυκάνισος σε σκόνη
Εκτέλεση
Τα pancakes παρασκευάζονται εξίσου καλά είτε με ένα σύρμα χειρός είτε με ένα μίξερ. Επιλέξτε ένα από τα δύο και ξεκινήστε χτυπώντας το αυγό με τη ζάχαρη. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο ομογενοποιείται και στη συνέχεια προσθέστε το γάλα. Τέλος προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίστε την ομογενοποίηση έως ότου έχετε ένα παχύρρευστο χυλό. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι μέχρι 20 εκατοστά και προθερμάνετε το σε μέτρια θερμοκρασία. Να θυμάστε ότι για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε ηλεκτρική είπε η επαγωγική εστία και όχι κάποια εστία με φλόγα. Τοποθετήστε το τηγάνι στην εστία και αφήστε το να ζεσταθεί ελαφρώς. Με μία κουτάλα προσθέστε το χυλό στο τηγάνι χωρίς να τον απλώσετε. Αφήστε το pancake να ψηθεί καλά έως ότου δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνειά του. Όταν η πάνω επιφάνεια αποκτήσει μία ματ υφή τότε αναποδογυρίστε το pancake με μία σπάτουλα σιλικόνης και ψήστε ακόμη για ένα λεπτό. Συνεχίστε έτσι με το υπόλοιπο μίγμα.
Tips:Τα τζίντζερμπρεντ pancakes είναι εξαιρετικά όταν συνδυάζονται με σιρόπι σφενδάμου. παρόλα αυτά μπορείτε να το συνδυάσετε με οποιαδήποτε γεύση της επιλογής σας είτε μαρμελάδα είτε πραλίνα.
French toast με τσουρέκι και σάλτσα μελιού
Κατά τη διάρκεια των εορτών πολλές νοικοκυρές συνήθιζαν να κάνουμε τσουρέκια και σίγουρα πολλές από αυτές έκαναν και τη βασιλόπιτα τσουρέκι. Εάν λοιπόν έχετε και εσείς έχετε τσουρέκια στο σπίτι ειδικά αν έχουν περάσει οι μέρες και έχουν χάσει την υγρασία τους μπορείτε να κάνετε τα πιο αρωματικά french toast που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Είμαι σίγουρος ότι αν τα κάνετε μία φορά θα έχετε την επιθυμία να το επαναλάβετε ξανά μέσα στις γιορτές και κάθε φορά που θα έχετε τσουρέκι στο σπίτι.
Υλικά
Για τα French toast
6 φέτες τσουρέκι 3 αυγά 150ml γάλα 150ml κρέμα γάλακτος 50γρ βούτυρο
Για την σάλτσα μελιού
3κσ λιωμένο βούτυρο 5 κσ μέλι 100ml κρέμα γάλακτος 1 κγ κανέλα
Εκτέλεση
Σάλτσα μελιού
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο προσθέστε το μέλι και την κανέλα και ομογενοποιείται. Έπειτα προσθέστε την κρέμα γάλακτος και αφήστε να σιγοβράσει για 1 λεπτό.Αφήστε στην άκρη να κρυώσει. Μην ανησυχήσετε αν στην αρχή έχει πολύ υγρή μορφή όσο περνάει η ώρα και παγώνει το βούτυρο τόσο παχύρευστο θα γίνεται.
Για τα French toast
Σε ένα μπολ που χτυπήστε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Βουτήξτε εναλλάξ και από τις δύο πλευρές τη κάθε μία φέτα από το τσουρέκι και αφήστε στην άκρη. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώστε μία κουταλιά της σούπας από το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέστε μία ή δύο φέτες από το τσουρέκι ψήστε από τη μία πλευρά μέχρι να ροδίσει ελαφρά αναποδογυρίστε και επαναλάβετε. Επειδή το βούτυρο έχει την τάση μετά από πολύ ώρα στο τηγάνι να μαυρίζει μετά από κάθε french toast που κάνετε καθαρίστε την επιφάνεια του τηγανιού με λίγο χαρτί κουζίνας προσθέστε ξανά μία κουταλιά βούτυρο και συνεχίστε τη διαδικασία για το ψήσιμο των french toast.
Tips: Σας προτείνω να ξεκινήσετε τη συνταγή με τη σάλτσα μελιού γιατί θέλει λίγο χρόνο μέχρι να δέσει. Για να μπορέσετε να επιτύχετε γρηγορότερα το δέσιμο της σάλτσας μπορείτε να την τοποθετήσετε στο ψυγείο ανακατεύοντας τη σε συχνά διαστήματα.
Christmas Muffins
Η κίτρινη κολοκύθα είναι είναι ένα υλικό το οποίο κυριαρχεί τους χειμερινούς μήνες και στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Φαγητά γλυκά και πίτες αποκτούν μία ιδιαίτερη νότα αυτούς τους μήνες όταν συνδυάζονται με την κίτρινη κολοκύθα.
Υλικά
350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 400 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 4 αυγά 330ml ηλιέλαιο 350γρ τριμμένη κολοκύθα 50γρ φουντούκια 50γρ αμύγδαλα 50γρ καρύδια 1 κγ μαγειρική σόδα 1 κγ μπέικικ πάουντερ 1 κγ κανέλα ½ γαρύφαλλο σκόνη ½ κγ αλάτι
Εκτέλεση
Χτυπάτε τη ζάχαρη μαζί με τα αυγά στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά πλην της τριμμένης κολοκύθας και συνεχίζετε το χτύπημα. Τέλος προσθέτετε την τριμμένη κολοκύθα και και τους ξηρούς καρπούς ελαφρώς κοπανισμενοθς και ομογενοποιείτε. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να βάλετε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και με αυτό να γεμίσετε τα φορμάκια των muffins. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 στον αέρα. Τοποθετείτε τα muffins στη μεσαία σχάρα και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά.
Tips: Για να έχετε το βέλτιστο ψήσιμο ανάλογα με το φούρνο ελέγξτε τα muffins 30 λεπτά. Ψήνετε στον ίδιο χρόνο στους ίδιους βαθμούς.
Καλή Επιτυχία!
Menu by Giannis Paraschos ♦ Photo by Konstantina Giannarido