Η Άννα-Μαρία Μπαρού είναι η οικοδέσποινα που τιμά με τον καλύτερο τρόπο τους καλεσμένους της. Λάμψη, κομψότητα, μοναδική γεύση και αφοσίωση, είναι μερικές από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες  της. Κάθε φορά με ξεχωριστές και καινούργιες ιδέες, χωρίς να επαναλαμβάνεται και να κουράζει, η Άννα-Μαρία Μπαρού συστήθηκε στο κοινό μέσα από την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και φέτος την βλέπουμε στην Φαίη Σκορδά.

Λίγο πριν υποδεχθούμε το 2021 και ελπίζοντας πως θα είναι μια χρονιά που θα λειτουργήσει ως το σκαλοπάτι για να αφήσουμε στην άκρη όλες αυτές τις δυσκολίες, η Άννα-Μαρία Μπαρού μιλά στο Grec Voyage, επικεντρώνεται στην καρδιά και στα συναισθήματα και μας προτρέπει να ζήσουμε την κάθε στιγμή και να δίνουμε σημασία ακόμα και στα πιο αόρατα πράγματα.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη γαστρονομία και πώς εμπνευστήκατε, ώστε να συνδυάσετε το καλό φαγητό με τη φιλοξενία και το art de la table, σε έναν δυναμικό συνδυασμό  που φέρνει αποτελέσματα υψηλών προδιαγραφών;

Το μαγικό ταξίδι με την γαστρονομία ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια, έχοντας ως πρότυπο τη γιαγιά μου, η οποία έκανε τα ωραιότερα τραπέζια και είχε άπειρες μυρωδάτες συνταγές για κάθε περίπτωση. Τρύπωνα στην κουζίνα της και  παρακολουθούσα όλη αυτή τη μαγεία. Καθόμουν σε μια γωνία της κουζίνας και παρακολουθούσα. Αρκετές φορές, έκανα μικροδουλειές που μου ανέθετε η γιαγιά Γεσθημανή και όλα γίνονταν κάτω από το πολύ περήφανο βλέμμα της, που μου έριχνε πού και πού όταν σταματούσε να ανακατεύει κάτι στις τεράστιες κατσαρόλες της.

Η Άννα-Μαρία Μπαρού έχει ξεχωρίσει όχι μόνο για τις υψηλές γαστρονομικές της δημιουργίες, αλλά και επειδή μέσα από την «τέχνη του υποδέχεσθαι», την οποία γνωρίζει πολύ καλά, καταφέρνει να αγγίζει και να ενώνει τις ψυχές των ανθρώπων. O απώτερος σκοπός του art de la table είναι να αγγίξει πρώτα σε ψυχικό επίπεδο τους καλεσμένους και μετά σε γαστρονομικό;

“The key is how you make them feel”. Γι’ αυτό, πρέπει να φροντίσεις την κάθε λεπτομέρεια, όσο απλή και αν είναι και αυτό προϋποθέτει μια σωστή οργάνωση από πίσω και πολλή αγάπη.

Είστε η μοναδική στην Ελλάδα που ασχολείστε με το Breakfast Consulting. Μια εξειδίκευση σημαντική για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθείτε με το κομμάτι του πρωινού και την αναβάθμισή του;

Το breakfast consulting είναι το καινούριο μου project και το αγαπημένο μου. Όλο αυτό ξεκίνησε όταν πήγαινα σε όμορφα ξενοδοχεία, μικρά ή μεγάλα, όπου όλα ήταν φροντισμένα στην εντέλεια εκτός από το πρωινό. Στα πιο πολλά ξενοδοχεία, το πρωινό δεν έχει χαρακτήρα. Το πρωινό πρέπει να είναι πλέον experience. Το ζητούμενο είναι οι αγνές παραδοσιακές γεύσεις και η υψηλή αισθητική ως προς την παρουσίαση και αυτό το έχω πετύχει με όλα τα boutique hotels που έχω συνεργαστεί μέχρι στιγμής. Για εμάς μετράει πάνω απ’ όλα το πώς θα κάνουμε τον φιλοξενούμενο να νιώσει. Τα πρωινά μου δεν έχουν τίποτα το εξεζητημένο, η ομορφιά βρίσκεται στα απλά πράγματα, το πόσο φροντισμένα είναι, αυτό μετράει.

Τι σημαίνει για την Άννα Μαρία Μπαρού η Ελλάδα; Οι γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα αυτής της χώρας επηρεάζουν τις δημιουργίες σας;

Ζούμε στην πιο ευλογημένη χώρα, όπου ο ήλιος και το φως είναι δεδομένα, όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν.

Είστε ο άνθρωπος που τιμά τη φιλοξενία και δίνει ιδιαίτερη αξία στη μάζωξη των ανθρώπων γύρω από το τραπέζι. Τα δύο αυτά στοιχεία ήταν πάντα στην κουλτούρα του Έλληνα. Πώς βλέπει ο σημερινός Έλληνας, που έχει αλλάξει τρόπο ζωής, όλη αυτή την προσπάθειά σας που ενώνει την οικογένεια και τιμά τον ξένο;

Η μάζωξη των ανθρώπων γύρω από το τραπέζι τούς ενώνει, τους δημιουργεί μνήμες, όμορφες μνήμες. Δεν χρειάζεται και πολλή προσπάθεια από την πλευρά μου για να ξεσηκώσω τις γυναίκες! Οι Ελληνίδες την φιλοξενία και την περιποίηση τις έχουν μέσα τους, εγώ απλά τους το υπενθυμίζω και όλο αυτό βγαίνει στην επιφάνεια με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Σε ένα τραπέζι πρέπει να συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις για μια ολοκληρωμένη απόλαυση. Ποια είναι τα μυστικά του art de la table, ώστε το στήσιμο ενός τραπεζιού να καταφέρει να ξυπνήσει τις αισθήσεις των αγαπημένων μας;

Το μυστικό του Art de la table είναι η συμμετρία, η φαντασία και η σωστή επιλογή των χρωμάτων.

Η Coco Chanel έχει πει τη φράση: «Simplicity is the keynote of true elegance». Όλες σας οι δημιουργίες είναι εντυπωσιακές μέσα από μια μεγαλοπρεπή απλότητα. Τελικά, η απλότητα είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα για την απόλυτη κομψότητα;

Και εγώ θα προσθέσω “Turn simple into special”.

Τον Νοέμβριο του 2015, κυκλοφόρησε το βιβλίο σας με τίτλο «Χριστούγεννα στο Σπίτι». Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό το βιβλίο σας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Τι σημαίνουν για την Άννα Μαρία Μπαρού τα Χριστούγεννα στο σπίτι;

Τα πιο όμορφα Χριστούγεννα είναι αυτά που περνάμε στο σπίτι, με παραδόσεις και όμορφα έθιμα.  Η γυναίκα είναι η «ψυχή» του σπιτιού και αν την στείλεις στην κουζίνα, η οποία είναι η «καρδιά» του σπιτιού, μόνο αγάπη, δημιουργία και θαλπωρή θα βγει από εκεί μέσα, γεμίζοντας όλα τα μέρη του σπιτιού με μυρωδιές, συναισθήματα και όμορφες αναμνήσεις.

Έχετε πει πως είναι σημαντικό τα Χριστούγεννα να αφήνουμε μνήμες στα παιδιά μας. Τι θα συμβουλεύατε, ώστε τα φετινά διαφορετικά Χριστούγεννα να αφήσουν ευχάριστες μνήμες χωρίς πληγές;

Στο χέρι μας είναι να μετουσιώσουμε την λύπη σε χαρά, άλλωστε όπως είπα προηγουμένως, η γυναίκα είναι η ψυχή του σπιτιού. Όταν υπάρχει αγάπη, μπορούμε να βρούμε την ευτυχία σε πολύ μικρά πράγματα, το παν είναι να τα δούμε και να ζήσουμε τη στιγμή, γι’ αυτό και πάντα συμβουλεύω όλες τις μαμάδες να περάσουν όμορφες στιγμές με τα παιδιά τους, φτιάχνοντας κάτι δημιουργικό. Το να πλάσεις κουλουράκια μαζί με τα παιδιά σου και να μυρίσει όλο το σπίτι ή να κανείς χειροτεχνίες και να κάνετε αυτή την διαδικασία διασκεδαστική, είναι αυτό που θα μείνει.

Θα θέλαμε να μας δώσετε τις συμβουλές σας για το φετινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ποιες είναι οι τάσεις της μόδας και ποιες συνταγές θα προτείνατε;

Φέτος, θα αφήσω τις τάσεις της μόδας στην άκρη και θα επικεντρωθώ στην καρδιά και στα συναισθήματα, φέτος πιο πολύ από κάθε άλλη χρόνια. Η «ψυχή» του σπιτιού έχει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στους ώμους της, πρέπει να διδάξει σε όλα τα μέλη της οικογένειας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.  Ότι πρέπει πάντα να ζούμε τη στιγμή και να εκτιμούμε αυτό που έχουμε και ποτέ να μην υποτιμούμε ακόμη και τα πιο αόρατα μερικές φορές πράγματα. Φέτος, πρέπει να δείξουμε σε όλα τα μέλη της οικογένειάς μας ότι η ευελιξία και η γρήγορη προσαρμογή στις αλλαγές είναι αυτή που μετράει και νικάει πάνω απ’ όλα στη ζωή.

Οι συνταγές της Άννας-Μαρίας Μπαρού για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Σουφλέ με καλαμπόκι

Υλικά 

8 φέτες ψωμί του τοστ λευκό χωρίς κόρα (Πολτοποιημένο στο μούλτι) 

200 γρ. κασέρι τριμμένο

200 γρ. καπνιστό τυρί τριμμένο

500 ml γάλα

4 αυγά 

Αλάτι, άσπρο πιπέρι 

½ μοσχοκάρυδο τριμμένο 

250 γρ. καλαμπόκι 

Λίγο βούτυρο για άλειμμα

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ψωμί του τοστ, τα τυριά, το γάλα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και αφού αναμειχθούν όλα τα υλικά καλά προσθέτουμε το σουρωμένο καλαμπόκι. Βουτυρώνουμε 8-10 μικρά πυρίμαχα για σουφλέ και τα γεμίζουμε μέχρι τη μέση. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Μους πέστροφας 

Υλικα 

5 κσ.  χυμό Λεμόνι 

3 φύλλα ζελατίνης 

4 καπνιστές πέστροφες 

600 γρ. τυρί κρέμα 

200 ml. κρέμα γάλακτος 

140 γρ σάλτσα αγριοράπανο (horseradish)

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.   Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 2 κσ. χυμό λεμόνι και μέσα  σε αυτά λιώνουμε τα φύλλα ζελατίνης ένα ένα, μόλις λιώσουν Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο χυμό λεμόνι ανακατεύουμε. Σε ένα μεγάλο μούλτι βάζουμε όλα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιούμε Μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομογενές μείγμα προσθέτουμε το λεμόνι με την ζελατίνη, Ανακατεύουμε καλά και στην συνέχεια μεταφέρουμε  σε μια ελαφρός λαδωμένη φόρμα σιλικόνης. Το βάζουμε στο ψυγείο για 6-8  ώρες πριν το σερβίρουμε.

Ταλιατέλες με σολομό 

Υλικα 

500 γρ. ταλιατέλες 

3 κ.σ βούτυρο 

4 φρέσκα κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες)

1/2 φλιτζάνι άσπρο κρασί 

αλάτι

200 γρ. καπνιστό σολομό (κομμένο σε μικρά κυβάκια)

1/2 κ.γ άσπρο πιπέρι 

200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 

300 ml γάλα 

250 ml κρέμα γάλακτος 

1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)

30 γρ. Βούτυρο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°Κελσίου. Βράζουμε και σουρώνουμε τις ταλιατέλες.  Εντωμεταξύ σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το φρέσκο κρεμμύδι με το βούτυρο και το σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρίμαχο, προσθέτουμε το σολομό, το πιπέρι, την παρμεζάνα, το γάλα, τη κρέμα γάλακτος τον άνηθο και ανακατεύουμε, προσθέτουμε τις ταλιατέλες και Συνεχίζουμε το ανακάτεμα βάζουμε το βούτυρο πάνω από τις ταλιατελες σε διάφορα σημεία στο μέγεθος ενός ρεβιθιού και ψήνουμε για 30-35 λεπτά η μέχρι να ροδίσουν.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *