Ο Στέλιος Παρλιάρος είναι ένα πρόσωπο που το όνομα του είναι συνυφασμένο με στιγμές χαρούμενες, γεμάτες λάμψη, αρώματα και όμορφες εικόνες.

Εμπνευστής και δημιουργός μοναδικών γλυκών, λάτρης των ελληνικών προϊόντων και με ιδιαίτερη αγάπη στο food styling, ο Στέλιος Παρλιάρος έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των Ελλήνων, τόσο από τις τηλεοπτικές εκπομπές του, όσο και από τα χιλιάδες περιοδικά που έχουν φιλοξενήσει τις δημιουργίες του.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω από τα πρώτα βήματα της καριέρας μου και ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που σήκωσα το τηλέφωνο για να «κλείσω» την πρώτη μας συνέντευξη.

Τον Νοέμβριο, στις συναντήσεις που είχαμε με την ομάδα του Grec Voyage για να οργανώσουμε τα θέματα για τα πρώτα μας Χριστούγεννα, ο Στέλιος Παρλιάρος ήταν το πρώτο όνομα που ήθελα να φιλοξενηθεί στη στήλη με τις συνεντεύξεις.

Παραμονή Χριστουγέννων, ο Στέλιος Παρλιάρος είναι εδώ και μας μιλά για τις φετινές διαφορετικές γιορτές, για τη νέα σειρά γλυκών Gâteaux de voyage, καθώς και για τη ζαχαροπλαστική κουλτούρα του Έλληνα.

Έχετε τον τίτλο του εθνικού μας ζαχαροπλάστη. Η Ελλάδα δεν λείπει ποτέ από τις δημιουργίες σας με τα προϊόντα, τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα τούτου του τόπου (μέλι, λάδι, μαστίχα Χίου κ.λπ.). Είναι πηγή έμπνευσης η Ελλάδα για εσάς;

Φυσικά, η Ελλάδα αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Προσπαθώ να υποστηρίζω και να αξιοποιώ τα προϊόντα της ελληνικής γης, τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα με τα οποία μεγαλώσαμε.

Αν σας ζητούσαν να δημιουργήσετε ένα γλυκό για να προβάλετε την Ελλάδα στο εξωτερικό, ποιο γλυκό θα ήταν αυτό και με ποιο κριτήριο θα το επιλέγατε;

Θα ήταν ένα τσουρέκι, το μπριός δηλαδή στην ελληνική του εκδοχή! Υπέροχη γεύση και απίθανο άρωμα μαστίχας, το απίστευτο αυτό ελληνικό και μοναδικό στον κόσμο προϊόν.

Κάθε τόπος χαρακτηρίζεται από την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, τα οποία συντελούν στη διαμόρφωση τις γαστρονομικής ταυτότητάς του. Μπορούν αυτά να συνδυαστούν, ώστε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών και να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για τον τουρισμό;

Σαφώς. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ ο γαστρονομικός τουρισμός και η Ελλάδα είναι ένας προορισμός που μπορεί να συνδυάσει ιδανικά την ιστορία της, τον πολιτισμό της και το περιβάλλον και τη γαστρονομική της ταυτότητα, προσελκύοντας κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Πώς βλέπετε τη ζαχαροπλαστική κουλτούρα του Έλληνα; Δοκιμάζει διαφορετικές γεύσεις ή επιλέγει κλασικά γλυκά που δεν ξεφεύγουν από τις συνήθειές του;

Σε γενικές γραμμές, ο Έλληνας χρειάζεται… εκπαίδευση. Δεν είναι εύκολος στο να δοκιμάζει διαφορετικές γεύσεις. Υπάρχει βέβαια και ένα κοινό που ταξιδεύει συχνά, που είναι πιο ανοιχτό σε νέα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο τέλος όλοι καταλήγουμε σε μια κλασική ελληνική γεύση που είναι στο DNA μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα γαλακτομπούρεκο ή σε έναν μπακλαβά.

Το “Sweet Αlchemy” είναι ταυτόσημο με το απόλυτο ταξίδι στην ζαχαροπλαστική, καθώς ο σχεδιασμός, η παρουσίαση των γλυκών και τα άτομα που εργάζονται, σε μαγεύουν από την πρώτη στιγμή. Πώς καταφέρνετε να αφουγκραστείτε τις ανάγκες των πελατών και τι είναι αυτό που ζητά ο σύγχρονος πελάτης από ένα ζαχαροπλαστείο σαν το δικό σας;

Ακούγεται λίγο παράδοξο, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που προσπαθώ να κάνω τα 40 τελευταία χρόνια, είναι να εκπαιδεύω εγώ τον κόσμο σε νέες γεύσεις και παράλληλα μέσα από αυτή τη διαδικασία να μαθαίνω και εγώ καινούρια πράγματα. Δεν σταματάω ποτέ την έρευνα, τα διαβάσματα προκειμένου να δημιουργώ νέα πράγματα, νέες γεύσεις. Νιώθω ότι βοήθησα τον Έλληνα να ανακαλύψει την πικρή σοκολάτα, να δοκιμάσει διαφορετικά φρούτα στα γλυκά του. Η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερο παρελθόν στη ζαχαροπλαστική, τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες.

Τον Οκτώβριο μας παρουσιάσατε μια νέα κατηγορία γλυκών, τα «Gâteaux de voyage» ή γλυκά για ταξίδι. Κέικ, μπισκότα και διάφορα άλλα γλυκά, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου και μπορούμε να πάρουμε μαζί μας παντού (στο γραφείο, στις επισκέψεις σε φίλους στο ταξίδι κ.α.). Πώς γεννήθηκε αυτή η ξεχωριστή ιδέα;

Πάντα θαύμαζα τη γκάμα των γαλλικών γλυκών. Βρίσκω πολύ εύστοχο τον όρο που έχουν υιοθετήσει οι Γάλλοι για να χαρακτηρίσουν τα γλυκά με μεγάλη διάρκεια ζωής και γι΄ αυτό αποφάσισα να δημιουργήσω αυτή τη νέα κατηγορία γλυκών, συστήνοντάς τα και στους Έλληνες. Τα κέικ, τα βουτήματα και τα μπισκότα που αποτελούν κατά βάση τα «Gâteaux de voyage» είναι άλλωστε από τα αγαπημένα μου γλυκά!

Ποιον ελληνικό προορισμό θα επιλέγατε για χριστουγεννιάτικη εξόρμηση και ποιο γλυκό από τα Gâteaux de voyage θα σας συντρόφευε σε αυτό το ταξίδι;

Τη Νότια Κρήτη! Είναι ένα μέρος που με εμπνέει για το μοναδικό της κλίμα – και τις 4 εποχές του χρόνου – αλλά και τα εκπληκτικά της προϊόντα. Μαζί μου σε αυτό το ταξίδι (το οποίο στις μέρες της καραντίνας φαντάζει πολύ μακρινό) θα έπαιρνα τη βασιλόπιτα του 2021!

 

 Vangelis Paterakis photographer

Σε όλα σας τα project έχετε πάντα δίπλα σας ανθρώπους χαμογελαστούς, με θετική αύρα, οι οποίοι φαίνεται ότι σας θαυμάζουν και ως άνθρωπο, αλλά και ως ζαχαροπλάστη. Πιστεύετε ότι ο άνθρωπος με την αύρα του επηρεάζει τη ζαχαροπλαστική δημιουργία;

Εννοείται. Η θετική αύρα επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που εμπνεόμαστε, που συσχετιζόμαστε, που δημιουργούμε.

Μια από τις βασικές χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες κάθε σπιτιού είναι να παρακολουθήσουμε τις εκπομπές με τις προτάσεις του Στέλιου Παρλιάρου και της ομάδας του. Ποια «τηλεοπτικά Χριστούγεννα» έχετε ξεχωρίσει και θυμάστε με αγάπη; 

Προσπαθώ διαρκώς να εξελίσσομαι. Νέες συνταγές, διαφορετικές γεύσεις, πειραματισμοί. Αυτά χαρακτηρίζουν τη ζαχαροπλαστική μου. Και αυτά τα Χριστούγεννα, λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μέσω των τηλεοπτικών «Γλυκών Αλχημειών» συνταγές για γλυκά που θα κάνουν τις γιορτές μας ξεχωριστές. Φέτος νομίζω άλλωστε ότι το έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ.

Μπορεί φέτος τα Χριστούγεννα να είναι διαφορετικά, αλλά πάντα η λάμψη των ημερών καταφέρνει και μεταμορφώνει κάθε δυσκολία. Τι μπορούμε να κάνουμε στο κομμάτι «ζαχαροπλαστική», ώστε κάθε σπίτι να «μυρίσει» Χριστούγεννα;

Λόγω συνθηκών, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πράγματι διαφορετικά. Ας μετατρέψουμε το γεγονός ότι θα είμαστε πολύ στο σπίτι, σε μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με τη ζαχαροπλαστική, να φτιάξουμε γλυκά, να γεμίσουμε το σπίτι με μυρωδιές και γλυκές γεύσεις.

Τι σημαίνουν για τον Στέλιο Παρλιάρο οι γιορτές των Χριστουγέννων;

Παρ’ όλο που λόγω και της καταγωγής μου, πολλοί θα περίμεναν να μιλήσω για οικογενειακά τραπέζια γεμάτα Χριστουγεννιάτικη μαγεία, η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία 40 χρόνια, Χριστούγεννα για εμένα σημαίνουν πολλή, πάρα πολλή δουλειά!

Χριστούγεννα στην Πανδημία! Τι προτείνετε στους ανθρώπους που χρειάζονται δύναμη, παρηγοριά, χαρά όσο ποτέ άλλοτε;

Υπομονή, χαρά και αισιοδοξία!

Ηροδότου 24, Κολωνάκι, τηλ. 210 7240205

www.steliosparliaros.gr

Αφήστε μια απάντηση