Στο πλατύσκαλο της υποδοχής του Grec Voyage η μεγάλη κυρία του τουρισμού, η πρώτη οικοδέσποινα Βίκυ Βαμιεδάκη μας υποδέχεται και συζητά μαζί μας για τον τουρισμό στην Ελλάδα και την πορεία του στο σκηνικό της πανδημίας .
Σε αυτή την συνάντηση μας αφήνει νότες από την δική της ψυχή για το πώς βλέπει το ελληνικό καλοκαίρι.
Ως δημοσιογράφος του τουριστικού ρεπορτάζ και Travel Editor με μεγάλη εμπειρία, έχετε δει να γίνονται προσπάθειες ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες τουρισμού χρόνο με τον χρόνο στην Ελλάδα;
Σαφώς και βελτιώνονται συνεχώς οι υπηρεσίες του τουρισμού στη χώρα μας. Πρωτοπόροι στον παγκόσμιο τουρισμό οι Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου, συνεχίζουν να εξελίσσονται ανοίγοντας τον δρόμο και δίνοντας το παράδειγμα ώστε και το κράτος να ακολουθήσει. Ο αριθμός των αφίξεων στη χώρα μας το 2019, ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και αυτή είναι μια καθαρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των επισκεπτών προς τη χώρα μας. Βέβαια υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στις διάφορες επιχειρήσεις και προορισμούς. Κάποιοι έχουν μείνει στην νοοτροπία του «εισπρακτικού χαρακτήρα», αδιαφορώντας για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Όμως πλέον και με την έξαρση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τίποτα δεν μένει κρυφό. Οι καλοί ανταμείβονται και οι κακοί τιμωρούνται. Και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βελτιώσεις την κακή σου φήμη, που αργά ή γρήγορα θα σε καταστρέψει. Το κράτος από την πλευρά του, ναι μεν προσπαθεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, δηλαδή στο να χαράζει τουριστική πολιτική και να την εφαρμόζει, να διαφημίζει τη χώρα και να φτιάχνει τις υποδομές, όμως φαίνεται ότι ακόμη δεν τα καταφέρνει αρκετά καλά. Ίσως διότι καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δει σοβαρά τον τουρισμό, την ουσία και τη σημασία του στην οικονομία και την κοινωνία.
O Covid-19 είναι το δεύτερο τεστ αντοχής που περνάει ο ελληνικός τουρισμός μετά την περίοδο των capital control. Πιστεύετε ότι η κατάσταση θα δώσει την ευκαιρία για την αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος στην χώρα μας;
Είναι γεγονός ότι αυτή η πανδημία είναι μια ακόμη τεράστια δοκιμασία για τον ελληνικό τουρισμό, μόνο που αυτή τη φορά αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα όλος ο πλανήτης. Το ξεκαθάρισμα θα είναι μεγάλο, δυστυχώς θα «καούν πολλά χλωρά μαζί με τα ξερά». Δηλαδή πολλές καλές επιχειρήσεις ίσως να μην αντέξουν. Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Κανείς δεν ξέρει πότε και με ποιον τρόπο θα τελειώσει όλο αυτό. Πότε θα μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθεροι ξανά. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, κράτος και ιδιώτες, να επαναπροσδιορίσουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Να σταματήσουν να αναζητούν τους πολλούς και να στραφούν στους καλούς. Να κοιτάξουν γύρω τους και να δουν τι κάνουν λάθος, να αναρωτηθούν τι πραγματικά θέλει ο ταξιδιώτης του σήμερα. Ποιες είναι οι ανάγκες του, για ξεκούραση, διασκέδαση, τι θέλει να γευτεί, να αγοράσει, να δει, να ανακαλύψει. Είναι ώρα για περισυλλογή και αυτοκριτική. Είναι η απόλυτη στιγμή να ορκιστούμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό μας. Ήρθε εκείνη η μέρα που πρέπει να βάλουμε ένα στοπ, να πατήσουμε φρένο, να επιστρέψουμε στα βασικά, να αναθεωρήσουμε και να πάμε παρακάτω. Νομίζω ότι κάτι πολύ καλό θα βγει για τον τουρισμό μας από αυτή την περιπέτεια.
Σε όλες τις τουριστικές μονάδες, από το μικρότερο ξενοδοχείο μέχρι τη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα, βλέπουμε ότι γίνεται προσπάθεια μέσα από όμορφα βίντεο και φωτογραφίες να μιλήσουν στην καρδιά και να προσελκύσουν τον Έλληνα και ξένο τουρίστα παρέχοντάς του τις υποδομές για διακοπές με ασφάλεια. Τι παλμούς θα καταφέρει να “χτυπήσει” το φετινό καλοκαίρι;
Το φετινό καλοκαίρι νομίζω ότι δεν θα θέλει να το θυμάται κανείς. Ο παλμός είναι ασθενής. Την κατάσταση θα την χαρακτήριζα μάλλον αλλόκοτη. Οι όμορφες φωτογραφίες και τα βίντεο, μοιάζουν περισσότερο με αναμνήσεις ή προμηνύματα, παρά με κάλεσμα διακοπών. Ο πλανήτης έχει παγώσει και ένα πολύ μικρό ποσοστό, ιδιαίτερα τολμηρών, ταξιδεύουν για διακοπές.
Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να υπερασπιστούμε τον τόπο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία. Ποια στάση πρέπει να τα κρατήσουμε με τα δεδομένα της εποχής;
Η απόδειξη αυτή ήταν τρανή στο ξεκίνημα της πανδημίας και όσο μέναμε σπίτι. Τότε καταφέραμε να προστατέψουμε τους δικούς μας και φυσικά τους εαυτούς μας. Λίγο μετά την άρση του lockdown όμως και ενώ η πανδημία καλά κρατεί, είδαμε πολλούς να θεωρούν ότι όλα τέλειωσαν και μπορούμε να επιστρέψουμε στο ξέφρενο ελληνικό καλοκαίρι. Τα αποτελέσματα είναι θλιβερά και οδυνηρά. Και δυστυχώς ένα ελληνικό νησί, είναι το πρώτο που «πληρώνει ακριβά τη νύφη». Και όλα αυτά δεν τα προκαλούν οι ξένοι επισκέπτες όπως όλοι πίστευαν, αλλά εμείς οι ίδιοι. Νομίζω πρέπει αμέσως να σοβαρευτούμε, να υπακούμε, πριν γίνει κάτι ακόμη πιο χειρότερο.
Πιστεύετε ότι θα ταξιδέψει φέτος ο Έλληνας; Αν ναι με ποια κριτήρια θα επιλέξει τον προορισμό που θα επισκεφθεί;
Νομίζω λίγοι είναι εκείνοι που θα ταξιδέψουν. Οι περισσότεροι από αυτούς θα επιλέξουν τους τόπους καταγωγής τους, ή τα μέρη που διατηρούν τα εξοχικά τους σπίτια. Όσοι επιλέξουν ξενοδοχεία ή άλλα καταλύματα θεωρώ ότι θα κινηθούν κοντά στον τόπο διαμονής τους, ή περιοχές που είναι πιο αραιοκατοικημένες, κλπ. Σίγουρα μιλάμε για άτομα νεαρότερης ηλικίας, ή για νέα ζευγάρια με παιδιά. Τα παιδιά έχουν «τιμωρηθεί» πολύ από την πανδημία και μακάρι να μπορέσουν πολλοί γονείς να τα αποζημιώσουν με λίγες έστω ημέρες διακοπών.
Τι είναι αυτό που θα κάνει έναν ξένο τουρίστα να επιλέξει την Ελλάδα ως προορισμό για τις διακοπές του;
Αν εξαιρέσουμε τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες που είναι ένα μεγάλο ποσοστό επί των αφίξεων στη χώρα μας, οι υπόλοιποι νομίζω επιλέγουν την Ελλάδα, όπως και άλλους προορισμούς, με κριτήριο την προσδοκία. Την προσδοκία να ζήσουν κάτι μοναδικό, αυθεντικό, αλησμόνητο. Η δική μας χώρα είναι γεμάτη προσδοκίες, γιατί πέρα από τη φήμη για την ομορφιά των τοπίων της, την ιστορία και τον πολιτισμό της, υπάρχει και ο παράγοντας άνθρωπος. Ο Έλληνας και τα χαρακτηριστικά του. Η πηγαία φιλοξενία και το φιλότιμο του, το αληθινό χαμόγελο, η εξωστρέφεια του, η διάθεση του να συνεννοηθεί άπταιστα ακόμη και όταν δεν γνωρίζει ούτε μια ξένη λέξη. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη την ανθρώπινη επαφή στα ταξίδια του, περισσότερο από ποτέ.
Μια από τις ελκυστικές θεματικές για την επόμενη τουριστική χρονιά είναι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.Πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η επέτειος αυτή στον τουριστικό τομέα;
Τα ιστορικά γεγονότα, όπως οι εθνικές επέτειοι, όσο σημαντικά και αν είναι, όπως ο εορτασμός των 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21, είναι σχεδόν αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της κάθε χώρας. Δεν αφορά τον ξένο τουρισμό και δεν θεωρώ ότι είναι ένα γεγονός που πρέπει να βρούμε τρόπο και να επενδύσουμε ώστε να το διαφημίσουμε για να προσελκύσουμε ξένους επισκέπτες. Ο εορτασμός αυτός αφορά τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο.
Τι σημαίνει για εσάς ελληνικό καλοκαίρι;
Για μένα προσωπικά, ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει παιδική ανεμελιά. Αυτό που πετυχαίνω στο χωριό μου στην Κρήτη. Στο Μέρωνα που βρίσκεται στο ορεινό Ρέθυμνο. Εκεί ανάμεσα στα βουνά, στ’ αόρια, τα περβόλια και τα αμπέλια, στους δικούς μου ανθρώπους, βρίσκω τις χαραμάδες που από μέσα περνώ και επιστρέφω σε μια εποχή αθώα, παιδική. Συμπλήρωμα σε αυτό το κάδρο, οι παραλίες του νότου.