Σήμερα επιλέγουμε να μιλήσουμε για αγαπημένα κρασιά, τα οποία έρχονται να «δέσουν» ιδανικά σε ένα κυριακάτικο τραπέζι και να του προσδώσουν κάτι ακόμη πιο όμορφο, ειδικά αυτές τις μέρες που οι άνθρωποι που συναντάμε είναι μετρημένοι. Είναι το χρώμα του κρασιού που λαμπυρίζει στο τραπέζι. Είναι το μεσημεριανό φως που πέφτει πάνω στα ποτήρια. Είναι η αίσθηση της Κυριακής που χαρίζει μια ευκαιρία για συνάντηση. Είναι οι γεύσεις που θα μας υπενθυμίσουν τους δεσμούς μας. Είναι οι μικρές ζωντανές τελετουργίες που μας χαρίζουν ασφάλεια και μια πεισματάρα πίστη ότι η ζωή συνεχίζεται, μέσα από τις μικρές δημιουργίες, το μοίρασμα, την εγγύτητα. Στρώνουμε κυριακάτικο τραπέζι, καλούμε τους ανθρώπους μας και πίνουμε κρασί στην υγειά μας. Στη ζωή την ίδια.

Διαλέγουμε 10 κρασιά του ελληνικού αμπελώνα και τα βάζουμε στο κέντρο του τραπεζιού και της χαράς. Από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Ήπειρο έως τις Κυκλάδες, διαλέγουμε κρασιά παραγωγών που αγαπάμε. Ανθρώπων που παλεύουν να αναδείξουν τη μοναδικότητα και την πολυπλοκότητα του ελληνικού αμπελώνα. Ζούμε σε μια χώρα, όπου τα αμπέλια της ξεκινούν εκεί που σκάει το κύμα και καταλήγουν σε βουνοκορφές, στα 800 μέτρα υψόμετρο.

Φυτρώνουν δίπλα σε ηφαίστεια, σε παγωμένες λίμνες, σε γλυκιές πλαγιές, σε κακοτράχαλα μικροσκοπικά αμπελοτόπια. Φροντίζονται και κανακεύονται από ανθρώπους με μεράκι, γνώση και πείσμα. Και φτάνουν στο τραπέζι μας για να μας χαρίσουν μια μοναδική απόλαυση, να μας αποκαλύψουν περίπλοκους κόσμους, να μας μιλήσουν για τον μόχθο, τις δοκιμές και τους αγώνες αμπελουργών, οινοποιών και οινολόγων. Να μας ψιθυρίσουν κάτι από τη μαγεία του οινικού κόσμου.

Κρασιά μονοποικιλιακά, που εκφράζουν τη μοναδικότητα μιας ξεχασμένης ποικιλίας. Κρασιά μπλεντ, που αναδεικνύουν το πάντρεμα δύο ή και τριών ποικιλιών ταυτόχρονα. Στιβαρά κόκκινα με τη γεύση του βορρά, νευρικά λευκά με γεύση θάλασσας, παιχνιδιάρικα ροζέ, ρετσίνες νέας κοπής. Ελληνικά κρασιά με τη γοητεία του τόπου μας για τις κυριακάτικες στιγμές της ζωής μας.

1.Θράκη

Όνομα: Παμίδι

Τύπος: Ροζέ

Οινοποιείο: Κτήμα Βουρβουκέλη

Τόπος: Άβδηρα

Ποικιλία: 100% Παμίδι

Το ροζέ Παμίδι από την ομώνυμη, ξεχασμένη για χρόνια, θρακιώτικη ποικιλία, την οποία αναβίωσε το Κτήμα Βουρβουκέλη στα Άβδηρα. Μια ποικιλία βρώσιμη και οινοποιήσιμη που χάριζε για χρόνια τα κρασιά της περιοχής, αναβίωσε με παλιές κλιματσίδες και έγινε ένα ροζέ, με ελκυστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και μεγάλο γευστικό πλούτο. Ακουμπάμε δίπλα του μια πιατέλα με θρακιώτικους λαχανοντολμάδες στο φούρνο, ελαφρά καυτερούς με μπούκοβο.

  1. Μακεδονία

Όνομα: Κρυφή Κοιλάδα

Τύπος: Κόκκινο

Οινοποιείο: Κτήμα Μελίδου

Τόπος: Σιδηρόκαστρο, Σερρών

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon & Syrah

Γιατί αγαπάμε τους μικρούς παραγωγούς, γιατί λατρεύουμε να βλέπουμε παλιούς στάβλους να μετατρέπονται υποδειγματικά σε όμορφα οινοποιεία και γιατί το σερραϊκό τερουάρ αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τις δύο διεθνείς ποικιλίες. Επειδή αγαπάμε τις ανατροπές, θα το σερβίραμε μ’ ένα μεγάλο γριβάδι από τη λίμνη της Κερκίνης, ψημένο στον ταβά, με πράσα, λίγο πελτέ και πασπαλισμένο με ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού, για να πιάσει κρούστα.

  1. Μακεδονία

Όνομα: Σπείρα

Τύπος: Λευκό από μαύρο σταφύλι (blanc de noir) blanc

Οινοποιείο: Κτήμα Λίγα

Τόπος: Γιαννιτσά, Πέλλας

Ποικιλία: 100% Ξινόμαυρο

Αν η Μακεδονία ήταν γεύση, θα ήταν σίγουρα η μεστή, γεμάτη γεύση του Ξινόμαυρου. Το Κτήμα Λίγα με βιολογικούς αμπελώνες & μηδενικές παρεμβάσεις στο κρασί, έφτιαξε ένα εξαιρετικό λευκό από ξινόμαυρο, με όλη την ένταση της ποικιλίας, όπως αυτή εκφράζεται στη ζώνη των Γιαννιτσών, σε συνδυασμό με τη φινέτσα του λευκού κρασιού.  Το ακουμπάμε στο κυριακάτικο τραπέζι με μία ποντιακή πίτα, με τα περίφημα φύλλα περέκ της περιοχής, σταρένιο τραχανά και κοτόζουμο και απολαμβάνουμε τις γεύσεις του Βορρά.

  1. Εύβοια

Όνομα: F

Τύπος: Λευκό

Οινοποιείο: Φοίβου Παπαστρατή

Τόπος: Ληλάντιο πεδίο, Εύβοια

Ποικιλία: Ασύρτικο & μικρόρωγο Μοσχάτο

Μια όμορφη προσπάθεια από έναν πανέμορφο αμπελώνα της Εύβοιας. Ο Οινολόγος Φοίβος Παπαστρατής εμφιαλώνει το πρώτο του κρασί από δύο εμβληματικές ντόπιες ποικιλίες. Η ένταση του ασύρτικου συναντά τις αέρινες, φρουτένιες νότες του μοσχάτου.

  1. Αττική

Όνομα: Μαλαγουζιά

Τύπος: Λευκό

Οινοποιείο: Κτήμα Ρωξάνη Μάτσα

Τόπος: Κάντζα, Αττική

Ποικιλία: 100% Μαλαγουζιά

Γιατί η Ρωξάνη Μάτσα είναι μία συγκλονιστική γυναίκα και δικαιούται τον τίτλο «κυρία Μαλαγουζιά». Αναμπέλωσε και φροντίζει με θέρμη ένα μαγικό κτήμα στην ανατολική Αττική, λατρεύει τον αττικό αμπελώνα και του έχει αφιερώσει τη ζωή της. Η ιστορική μαλαγουζιά της, που κυκλοφορεί υπό τη σκέπη του Μπουτάρη, είναι ένα μπουκέτο από διακριτικά αρώματα λουλουδιών και φρούτων, με εξαιρετική ισορροπία και μεγάλης διάρκειας επίγευση. Τη συνοδεύουμε με μια συναγρίδα στο φούρνο με μυρωδικά και λαδολέμονο.

  1. Πελοπόννησος

Όνομα: Ταώς

Τύπος: Κόκκινο

Οινοποιείο: Παρπαρούση

Τόπος: Προάστιο, Πάτρα

Ποικιλία: 100% Μαυροδάφνη

Τιμάμε την Πελοπόννησο, επιλέγοντας μια ιστορική ποικιλία, αυτή της Μαυροδάφνης, αλλά στην ξηρή της εκδοχή. Η περίφημη ποικιλία, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για δεκαετίες στην οικονομία της Αχαΐας, τα τελευταία χρόνια μάς χαρίζει και εξαιρετικά ξηρά κρασιά. Αρώματα μπαχαρικών και βελούδινες, αλλά μεστές τανίνες, αγκαλιάζουν το αρνάκι καπαμά του κυριακάτικου τραπεζιού.

  1. Πελοπόννησος

Όνομα: Νεμέα

Τύπος: Κόκκινο

Οινοποιείο: Κτήμα Παλυβού

Τόπος: Νεμέα

Ποικιλία: 100% Αγιωργίτικο

Η γεύση του Αγιωργίτικου, σε μια σπιρτόζικη εκδοχή. Ένα κρασί με πληθωρικές βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση, από τον πιο σημαντικό αμπελώνα της Πελοποννήσου, αυτόν της μυθικής Νεμεάς. Ένα κρασί κυριακάτικο, εορταστικό, ικανό να σταθεί δίπλα σε μια καλοψημένη γουρουνοπούλα.

  1. Κεφαλονιά

Όνομα: Βεγγέρα

Τύπος: Ρετσίνα

Οινοποιείο: Κτήμα Φοίβος

Τόπος: Βουνί. Λιξουρίου, Κεφαλονιά

Ποικιλία: Ροδίτης, μοσχάτο & τσαούσι

Από το κυριακάτικο τραπέζι δεν μπορεί να λείπει μια ρετσίνα. Νέας γενιάς, καλοφροντισμένη και απαλλαγμένη από τις ενοχές του παρελθόντος. Εκλεκτός ροδίτης σε συνεργασία με το μοσχάτο και τη συνδρομή της ντόπιας ποικιλίας τσαούσι, μας δίνουν ένα εξαιρετικό λευκό κρασί, το οποίο το απολαμβάνουμε με κόκορα λαγωτό και χοντρά μακαρόνια.

  1. Κυκλάδες

Όνομα: Clos Stegasta Mavrotragano

Τύπος: Κόκκινο

Οινοποιείο: Τ-οίνος

Τόπος: Άγιος Δημήτριος, Φαλατάδος

Ποικιλία: Μαυροτράγανο

Ένα αιγαιοπελαγίτικο κόκκινο κρασί από το ονειρικό νησί της Τήνου. Μια σπουδαία ποικιλία, που χαρίζει ένα κρασί στρογγυλεμένο, με έντονο χαρακτήρα, σπάνια αρώματα μαύρων κερασιών και πολύπλοκο τελείωμα. Ιδανικό για να κάνει παρέα σε μια επιλογή φημισμένων τυριών του Αιγαίου και εύγευστων αλλαντικών.

  1. Κρήτη

Όνομα: Μέτοικος

Τύπος: Κόκκινο

Οινοποιείο: Μηλιαράκη

Τόπος: Πεζά Κρήτης

Ποικιλία: Syrah & Cabernet Sauvignon

Μια εξαιρετική έκφραση δύο ξένων ποικιλιών, που μετοίκησαν στα κρητικά αμπελοτόπια της περίφημης ζώνης των Πεζών. Το ιστορικό Οινοποιείο Μηλιαράκη, που πρώτο εμφιάλωσε κρασί στη Μεγαλόνησο ήδη από το 1952, έχει μια μόνιμη θέση στην καρδιά και στο τραπέζι μας. Ο Μέτοικος, ένα κρασί βαθύχρωμο και πολύπλοκο, μας λέει ιστορίες για τη δύναμη του να ριζώνεις και ν’ ανθίζεις σ’ έναν ξένο τόπο. Και συνοδεύει με εξαιρετικό τρόπο μια κοκκινιστή γίδα με σπιτικά κρητικά ζυμαρικά.

Θα επανέλθουμε και με άλλα οινικά αφιερώματα και προτάσεις.

Στην υγειά μας.