Φανταστείτε μια εικόνα: εκατοντάδες κιλά με μαύρα φρεσκοτρυγισμένα σταφύλια περιμένουν να οινοποιηθούν. Η διαδικασία ξεκινά. Οι ρώγες σπάνε απαλά και απελευθερώνουν τον χυμό τους. Μέσα στις δεξαμενές οινοποίησης, σπασμένες ρώγες σταφυλιού κολυμπούν στον χυμό τους. Οι κατακόκκινες φλούδες χαρίζουν το χρώμα και τις τανίνες τους σ’ αυτό που αύριο θα μετατραπεί σε κρασί. Στη διαδικασία της οινοποίησης, όλες οι ώρες είναι μαγικές. Το χρονικό διάστημα που οι φλούδες του σταφυλιού παραμένουν μέσα στο χυμό του, είναι ίσως από τις πιο μαγικές.

Και εγένετο το κόκκινο κρασί. Φρέσκο ή περασμένο από βαρέλι. Παλαιωμένο για μήνες ή και χρόνια. Μονοποικιλιακό ή χαρμάνι. Ζωηρό κόκκινο ή ρουμπινί. Για πολλούς, το κόκκινο κρασί είναι η επιτομή του οίνου. Και σίγουρα ο χειμώνας, αλλά και η άνοιξη είναι η εποχή του. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, την ώρα που το κρύο χτυπάει το τζάμι μας, είναι πάνω απ’ όλα συντροφιά. Είναι μια γευστική αφύπνιση, την ώρα που οι αισθήσεις αργοσέρνονται.

Τα κόκκινα μπορεί να είναι κρασιά παρέας, αλλά είναι και κρασιά που αγκαλιάζουν τη μοναχικότητα. Είναι κρασιά διαλογισμού, που τα πίνει κάποιος ενώ συζητά με τον εαυτό του. Από τανικά ξινόμαυρα και γλυκά επιθετικές νεγκόσκες, σε στρογγυλεμένα αγιωργήτικα και ζουμερά μαυροτράγανα. Από λιάτικα που ωριμάζουν κάτω από τον Κρητικό ήλιο, μέχρι μαυρούδια της Ανατολής. Από ντόπιες ξεχασμένες ποικιλίες που αναβιώνουν, βάζουν τα καλά τους και έρχονται με φόρα να μας συστηθούν, μέχρι διεθνείς κοσμοπολίτισσες που ρίζωσαν στο τερουάρ μας και πλέον τις αισθανόμαστε δικές μας.

Σεργιανάμε την Ελλάδα και εντοπίζουμε εννιά κόκκινα ξηρά κρασιά, συν ένα γλυκό. Για να πιούμε σε μία από τις πιο αμήχανες περιόδους της ζωής μας.

1.

Όνομα: ΜV

Τύπος: Κόκκινο ξηρό

Οινοποιείο: Ανατολικός Vineyards

Τόπος: Άβδηρα

Ποικιλία: Μαυρούδι, Merlot & Cabernet Sauvignon

Το Μαυρούδι Θράκης είναι μια ποικιλία με ρίζες μυθικές. Τα τελευταία χρόνια, αμπελοκαλλιεργητές με πείσμα στον σπουδαίο αμπελώνα της Θράκης, του δίνουν νέα πνοή. Το ΜV κάνει παρέα με δύο διεθνείς ποικιλίες και δημιουργούν ένα σύνθετο μπουκέτο ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, με νότες από ξερά δαμάσκηνα και σύκα. Κρασί με ισορροπημένη οξύτητα και σύνθετη επίγευση, τολμάμε να το βάλουμε δίπλα σε μια εμβληματική θρακιώτικη συνταγή, τη Μπάμπω, χοιρινό έντερο γεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας, συκωτάκια, ρύζι και μπαχαρικά.

2.

Όνομα: Inima Νεγκόσκα

Τύπος: Κόκκινο ξηρό

Οινοποιείο: Κατώγι Αβέρωφ

Τόπος: Μέτσοβο

Ποικιλία: 100% Νεγκόσκα

Στη βλάχικη τοπική διάλεκτο του Μετσόβου, ίνιμα θα πει καρδιά. Μια οινική καρδιά λοιπόν, από 100% Νεγκόσκα, με γεύση ηπειρώτικης φύσης. Αρώματα από μύρτιλα και σμέουρα, γήινοι τόνοι, πληθωρική γεύση και φρουτώδη επίγευση. Ηπειρώτικες πίτες και καπνιστά τυριά συμπληρώνουν την απόλαυση.

3.

Όνομα: Κτήμα Κυρ-Γιάννη, The fallen oak

Τύπος: Κόκκινο ξηρό

Οινοποιείο: Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Τόπος: Νάουσα

Ποικιλία: Ξινόμαυρο, Merlot & Syrah

Η μετεξέλιξη μιας ιστορικής ετικέτας. Σε ανάμνηση μιας οξιάς διακοσίων ετών, η οποία καταστράφηκε από έναν κεραυνό, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη κυκλοφόρησε στην αγορά ένα ενδιαφέρον χαρμάνι, όπου το ξινόμαυρο βρίσκεται σφιχταγκαλιασμένο από Merlot & Syrah. Ένα κρασί με πυκνό φρούτο, στιβαρές τανίνες και μακρά επίγευση. Το απολαμβάνουμε με μια κλασική συνταγή της Δυτικής Μακεδονίας. Χοιρινό με λάχανο, μαγειρεμένο μ’ ένα ποτήρι ξινόμαυρο.

4.

Όνομα: Κτήμα Βογιατζή

Τύπος: Κόκκινο ξηρό

Οινοποιείο: Κτήμα Βογιατζή

Τόπος: Βελβεντός

Ποικιλία: Cabernet, Merlot & Ξινόμαυρο

Ένας μερακλής οινοποιός παντρεύει με δεξιοτεχνία δύο γαλλικές ποικιλίες με τη μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού, το ξινόμαυρο. Γεύση Βόρειας Ελλάδας με ώριμα κεράσια, ντομάτα και κυδώνι να πλημμυρίζουν το στόμα. Το απολαμβάνουμε με σοταρισμένα μανιτάρια και μακεδονίτικα λουκάνικα.

5.

Όνομα: Limniona

Τύπος: Κόκκινο ξηρό

Οινοποιείο: Κτήμα Ζαφειράκη

Τόπος: Παλαιόμυλος Τυρνάβου

Ποικιλία: 100% Λημνιώνα

Η σπάνια και ασύγκριτης φινέτσας ελληνική ποικιλία Λημνιώνα έχει αναδειχθεί με μοναδικό τρόπο στους αμπελώνες του Κτήματος Ζαφειράκη στον Τύρναβο. Ένα φινετσάτο κόκκινο, φρουτώδες, γήινο κρασί, ιδανικό για τα χειμωνιάτικα βράδια. Το απολαμβάνουμε με μοσχαράκι κοκκινιστό με κυδώνια και δαμάσκηνα.

6.

Όνομα: Τρεις λόφοι

Τύπος: Κόκκινο ξηρό

Οινοποιείο: Κτήμα Κοκοτού

Τόπος: Σταμάτα Αττικής

Ποικιλία: Αγιωργήτικο

Η δεύτερη σημαντικότερη ερυθρή ποικιλία της χώρας μας, το μοναδικό Αγιωργήτικο, σε μια κομψή και ισορροπημένη εκδοχή, με νότες μπαχαρικών και έντονο χαρακτήρα δαμάσκηνου και βανίλιας. Οι πάντα διακριτικές τανίνες αυτής της ευλογημένης ποικιλίας με μακρά φρουτώδη επίγευση, από μια οικογένεια που γνωρίζει καλά το Αγιωργήτικο. Ακουμπάμε δίπλα του ψημένα κάστανα, ξερά σύκα και μια παλαιωμένη γραβιέρα.

7.

Όνομα: Τιτάνας

Τύπος: Κόκκινο γλυκό

Οινοποιείο: Κτήμα Σκούρα

Τόπος: Άργος

Ποικιλία: Μαυρόστυφο Άργους

Μια άγνωστη ποικιλία, το Μαυρόστυφο Άργους και μια τιτάνια προσπάθεια χρόνων, εξ ου και το όνομα του κρασιού, δημιούργησαν ένα μοναδικό κόκκινο γλυκό κρασί. Σταφύλια λιασμένα για οχτώ μέρες στον γλυκό ήλιο του Σεπτέμβρη κι ύστερα στη σκιά για άλλες 38 ημέρες. Μία τρελή συμπύκνωση χρωμάτων, αρωμάτων, γεύσεων. Ένας χυμός λιγοστός, που ζυμώθηκε για μήνες και που μεγάλωσε σε μικρά δρύινα βαρέλια για πέντε χρόνια. Ένας ακόμη κρυμμένος θησαυρός του ελληνικού αμπελώνα ήρθε στο φως, χάρη στο Κτήμα Σκούρα. Το απολαμβάνουμε μόνο του, ως επιδόρπιο κρασί, για να κλείσει με μεγαλειώδη τρόπο ένα σημαντικό δείπνο μας.

8.

Όνομα: Ρεφόσκο, Κλώνος Μερκούρη

Τύπος: Κόκκινο ξηρό

Οινοποιείο: Κτήμα Μερκούρη

Τόπος: Κατάκολο

Ποικιλία: Ρεφόσκο, Κλώνος Μερκούρη

Η ιστορία ξεκινάει από την ορεινή Δίβρη στα μέσα του 19ου αιώνα. Ένας οραματιστής, μετά από περιπλανήσεις χρόνων, δημιουργεί ένα κτήμα με αμπέλια και φυτεύει την ιταλική ποικιλία Refosco. Φτιάχνει έτσι τον πρώτο μονοποικιλιακό αμπελώνα στην οινική ιστορία της Ελλάδας. Πολιτογραφημένη πλέον Ελληνίδα, αυτή η μοναδική ποικιλία με το προσωνύμιο κλώνος Μερκούρη, χαρίζει ένα μοναδικό κόκκινο κρασί. Ώριμο βύσσινο, νότες γλυκών μπαχαρικών και μεταξένιες τανίνες. Ένα κρασί που συνδυάζεται μ’ ένα φινετσάτο αστικό πιάτο της κουζίνας της Πελοποννήσου. Σελινάδα, τρυφερό μοσχάρι μαγειρεμένο με αρωματικό σέλινο και πλούσια αυγοκομμένο.

 9.

Όνομα: Μαυροτράγανο 

Τύπος: Κόκκινος ξηρός

Οινοποιείο: Γαβαλά

Τόπος: Σαντορίνη

Ποικιλία: Μαυροτράγανο

Ένα κρασί για να μας θυμίσει τις απεριόριστες δυνατότητες του θηραϊκού αμπελώνα και στα κόκκινα. Μια αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία με εκρηκτικό πλούτο. Άγρια βότανα, πικάντικα μπαχαρικά και συναρπαστικές τανίνες. Ένα γευστικό ηφαίστειο που ταιριάζει ιδανικά με την τοπική συνταγή «κουνέλι τυραύγουλο», κουνελάκι κατσαρόλας που μαγειρεύεται με αυγά, τυριά και κρασί.

10.

Όνομα: Δάφνιος

Τύπος: Κόκκινο ξηρό

Οινοποιείο: Οινοποιείο Δουλουφάκη

Τόπος: Δαφνές, Ηρακλείου Κρήτης 

Ποικιλία: 100% Λιάτικο

Το περίφημο Λιάτικο, που ωριμάζει πρώιμα κάτω από τον κρητικό ήλιο, στα χέρια της οικογένειας Δουλουφάκη, δημιουργεί ένα κρασί με συμπυκνωμένα αρώματα κόκκινων φρέσκων φρούτων και ελαφριά μπαχαρικά. Ο Δάφνιος είναι ένα κρασί που ταιριάζει με δεκάδες γεύσεις. Εδώ το απολαμβάνουμε με κάστανα στιφάδο, συνταγή που συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της κρητικής κουζίνας.