Η χαρακτηριστικότερη πίτα της Σκοπέλου που η ιστορία της ξεκινάει πολύ παλιά, όταν οι αλοννησιώτες βοσκοί έπρεπε να επισκέπτονται τα μικρά νησάκια (Κυρα-Παναγιά, Σκάτζουρα, Γιούρα, Περιστέρα) που βρίσκονται τριγύρω των μεγαλύτερων νησιών για να ελέγξουν τα κοπάδια των αγριοκάτσικων που ζούσαν εκεί. Αυτό το ταξίδι λόγω της έλλειψης μηχανοκίνητων καϊκιών, τους ανάγκαζε να μένουν για αρκετές μέρες εκεί. Για φαγητό έπρεπε να αρκεστούν σε υλικά δεν χαλάνε, όπως αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο και λίγο ξερό τυρί (ίσως μυζήθρα). Ένα τηγάνι ήταν αρκετό για να αντικαταστήσει τον ξυλόφουρνο.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η τηγανητή πίτα που ταξίδεψε από την Αλόννησο με τις «νύφες», προς το απέναντι νησί, που πήγαιναν να παντρευτούν τον Σκοπελίτη γαμπρό αλλά και τις γυναίκες που πήγαιναν στη Σκόπελο για το μάζεμα της ελιάς.
Προετοιμασία: 15´ Αναμονή: 20´ Τηγάνισμα: 6´-7´ Ποσότητα: 4 πίτες
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χλιαρό νερό 500 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη 100 γρ. ελαιόλαδο αλάτι αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Δείτε την διαδικασία για την συνταγή με ένα κλικ εδώ https://dinanikolaou.gr/skopelitiki-tyropita/