Στην καρδιά του χειμώνα, η σκέψη μας ταξιδεύει στις κορυφές των βουνών, εκεί που ήδη το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα και ολόφρεσκο και αφράτο μάς περιμένει για απολαυστικές χιονοδρομίες, για μια ξέγνοιαστη βόλτα ή για ένα ζεστό ρόφημα κάτω από τις λαμπερές ακτίνες του ηλίου. Κάπως έτσι βέβαια θα ήταν τα πράγματα, αν δεν βιώναμε τις πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο δεν παύει όλα τα παραπάνω να αποτελούν μια δυνητική κατάσταση για όλους μας. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες διαρροές, οι αρμόδιοι επεξεργάζονται ένα σχέδιο, ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία με αυστηρούς όρους να μπορεσουμε να προσεγγίσουμε τα αγαπημένα μας χιονοδρομικά κέντρα.

Στο κείμενο που ακολουθεί, θα κάνουμε μια προσπάθεια για ένα ταξίδι στα βουνά, δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για αυτά, όταν επιτραπεί και πάλι η πρόσβαση.

Παρνασσός

Με τους νέους υπερσύγχρονους αποσυμπλεκόμενους αναβατήρες σε Κελάρια και Φτερόλακα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι πλέον στη λίστα με τα κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα στα Βαλκάνια. Σε πολλά σημεία του χιονοδρομικού πεδίου, υπάρχει οπτική επαφή με τον Κορινθιακό, αλλά και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η δυνατότητα της χιονοδρομίας με θέα τις ελληνικές θάλασσες, εκτινάσσει την χιονοδρομική εμπειρία στα ύψη. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, υπάρχουν δύο χιονοδρομικές περιοχές, τα Κελάρια και η Φτερόλακα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά: 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια, 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts, με συνολικό μήκος πιστών τα 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο, ενώ το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 300μ. και 4χλμ. Οι fans της πούδρας θα βρουν αρκετές εκτός πίστας διαδρομές για freeride. Επίσης, λειτουργούν και 2 Snow Fun parks σε Κελλάρια και Φτερόλακα. Τέσσερις από τις πίστες, οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για τη διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.

Βόρας- Καϊμακτσαλάν

Χαρακτηρισμένο και ως την «Αράχωβα της Βόρειας Ελλάδας», το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν, αποτελεί έναν πόλο έλξης για χειμερινές αποδράσεις, ειδικά από Θεσσαλονικείς και γενικότερα λάτρεις του χιονιού από τη Βόρεια Ελλαδα. Τα πλακόστρωτα του Αγίου Αθανασίου, τα όμορφα προσεγμένα μαγαζιά, αλλά και οι άνετοι και πολυτελείς ξενώνες του αποτελούν σημείο συναντήσης για πριν ή μετά την ανάβαση στο χιονοδρομικό. Απέχει 135 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, με το όνομα του βουνού να είναι Βόρας, ωστόσο παραμένει γνωστό με το όνομα του από την Τουρκοκρατία, ως Καϊμακτσαλάν. Στο βουνό εδώ, θα βρείτε το ψηλότερο σημείο για σκι στην Ελλάδα στα 2480 μ. Η θέα μοναδική, καθώς θα δείτε τη λίμνη Βεγορίτιδα, καθώς και όμορφες άλλες κορυφές, που κάποιες ανήκουν και στα Σκόπια.

3-5 Πηγάδια

Ένα από τα παλαιότερα κέντρα της Βορείου Ελλάδος, απέχει 108 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, κόντα στη Νάουσα. Για να το προσεγγίσετε, θα κινηθείτε μέσα σε ένα καταπληκτικό δάσος με οξιές. Διαθέτει πέντε αναβατήρες, οι οποίοι θα σας μεταφέρουν σε υψόμετρο που ξεπερνάει για λίγο τα 2000 μέτρα, αλλά και σε πίστες που προορίζονται τόσο για αρχάριους, όσο και για άλλους με καλύτερη γνώση.

Φαλακρό

Στις πλαγιές ενός βουνού, το οποίο δεν έχει καθόλου δέντρα και έτσι δικαιολογεί και το όνομά του, ως Φαλακρό, βρίσκονται τρία σαλέ και ένα πλήρως οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο. Η εγκατάσταση και λειτουργία της τετραθέσιας εναέριας αποσυμπλεκόμενης καρέκλας, μήκους 1500 μ., η δεύτερη στην Ελλάδα μετά του Παρνασσού, αλλά η μεγαλύτερη σε μήκος, κάνει την ανάβαση πραγματική εμπειρία. Οι ανοιχτοί ορίζοντες και η υπέροχη θέα από τις πίστες προς τη λίμνη του ποταμού Νέστου και τα Βουλγαρικά σύνορα ή προς το Φαράγγι των Πύργων, του κάμπου της Δράμας, το Παγγαίο, την Θάσο, τον Άθω, κάνουν το σκι εδώ μια πραγματική εμπειρία. 22 μικρές ή μεγαλύτερες πίστες για κάθε επίπεδο κάνουν τη δράση ιδανική.

Βασιλίτσα

Σε υψόμετρο 1720 μέτρων, 245 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 45 από τα Γρεβενά, βρίσκεται ίσως το πιο όμορφο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας, στην καρδιά της Πίνδου και του εθνικού δρυμού Βάλια Κάλντα. Διαθέτει 12 πίστες για κάθε γούστο, από πολύ εύκολες για εκμάθηση, τρεις συνολικά, μέχρι σχετικά δύσκολες, επτά και δύο που ανήκουν στην κατηγορία της πραγματικής δοκιμασίας. Ένα από τα πιο αβανταδόρικα στοιχεία εδώ, είναι η δυνατότητα νυχτερινών καταβάσεων. Οι πίστες φωτίζονται και εντυπωσιακοί πυρσοί δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό, που μαζί με τη μουσική και τα χάπενινγκ προσφέρουν την απόλυτα εναλλακτική λύση για σκι. Στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας λειτουργεί η μεγαλύτερη πίστα στην Ελλάδα, μήκους 3860 μέτρων, ενώ είναι το αγαπημένο στέκι των snowboarders που θεωρούν τις συνθήκες ιδανικές, με πέντε συνολικά αναβατήρες, τρεις συρόμενους, δύο εναέριους και δύο baby lift.

Σέλι

Είχε χαρακτηριστεί και ως η «Ελβετία της Θεσσαλονίκης», ενώ αποτελεί το παλαιότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1934. Διαθέτει δεκατρείς πίστες καταβάσεων, δύο πίστες αντοχής, έξι συρόμενους βατήρες, έναν εναέριο και έναν παιδικό. Απέχει 110 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, μία απόσταση που μέσω της Εγνατίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπου 40 λεπτά.

Περτούλι

Ειναι το πλέον διάσημο χιονοδρομικό κέντρο της Θεσσαλίας και βρίσκεται στο βουνό Κόζιακας, πλάι στον ποταμό Πορτιάτη, σε μια μαγική τοποθεσία. Ανεβαίνοντας, κάντε μια στάση στη βυζαντινή εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς ή ακόμα παραπάνω το εντυπωσιακό μοναστήρι του τιμίου Σταυρού στα Δολιανά με τους 12 τρούλους, που χτίστηκε το 1792. Οι πίστες εδώ είναι σχετικά εύκολες, το τελεφερίκ και τα λιφτ εξυπηρετούν μεγάλες αποστάσεις και το χιονοδρομικό δεν προσφέρεται για όσους ψάχνουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Το βράδυ, υπάρχει έντονο night life παντός είδους.

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has One Comment