Οι top χριστουγεννιάτικοι προορισμοί 

Ένας χειμώνας αλλιώτικος, όπως εξάλλου και όλοι αυτοί οι τελευταίοι μήνες. Η ανάγκη επιβολής περιορισμών λόγω της πανδημίας, μπορεί να αλλάζει σημαντικά την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας, ωστόσο η εποχή μάς φέρνει μπροστά σε εικόνες χειμωνιάτικης χαλάρωσης, που ειδικά φέτος οι περισσότεροι από εμάς θα τις κρατήσουμε σαν σκέψη και μόνο. Κάτι είναι και αυτό, όμως!

Αγαπημένοι ορεινοί προορισμοί θα παρελάσουν από τη σκέψη μας και θα σηκώσουμε τα ποτήρια πίνοντας ένα αγαπημένο κρασί, ευελπιστώντας ότι η νέα χρονιά θα εξελιχθεί πιο όμορφα, αφήνοντας πίσω το σκληρό πρόσωπο που χωρίς φειδώ μάς έδειξε η χρονιά που σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται.

Τα ταξίδια της σκέψης

Στα ταξίδια της σκέψης θα αφήσουμε πίσω μας τα αστικά κέντρα και θα φτάσουμε στο Πήλιο, στην Αράχωβα, στα χωριά του Καρπενησίου, στα ορεινά της Ηπείρου, όπως το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα. Θα κινηθούμε νότια και θα απολαύσουμε το μοναδικό φως της Πελοποννήσου, που ακόμη και το καλοκαίρι μάς γεμίζει με ευφορία και δύναμη. Αυτά και πολλά ακόμη μέρη συγκαταλέγονται σε εκείνα που έχουν διαχρονικά κερδίσει μία σημαντική θέση στην καρδιά μας και είναι καταχωρημένα στους top προορισμούς του χειμώνα.

Στάση στο Πήλιο

Ξεκινάμε αυτή την εικονική μας ξενάγηση και ανεβαίνουμε στο Πήλιο, με τις χαρακτηριστικές πηλιορείτικες πλατείες, τις καταπληκτικές διαδρομές και τα μοναδικά φυσικά τοπία. Εμβληματικό σημείο, ο χαρακτηριστικός σταθμός στις Μηλιές.

Ανακαλύπτοντας τα χωριά ένα προς ένα, θα βρεθείτε μπροστά σε εκπλήξεις, σε περιοχές που θα αποτυπωθούν σθεναρά στο μυαλό σας και θα αποτελέσουν εμβληματικά σημεία για τις ξέγνοιαστες στιγμές σας και τις θύμησες, ακόμη και όταν βρίσκεστε μέσα στο άγχος της καθημερινότητας. Η Τσαγκαράδα και η Ζαγορά είναι οι δύο οικισμοί που αναδεικνύουν το προφίλ του Ζαγορίου και ειδικότερα του Ανατολικού, με εξαιρετική θέα στο Αιγαίο, πυκνή βλάστηση και όμορφα πετρόχτιστα αρχοντικά. Από την άλλη πλευρά, η Αργαλαστή και ο Λαύκος αποτελούν μία άλλη έκφανση της περιοχής, ενδεχομένως πιο ήπια, γαλήνια και μεσογειακή, με θέα στον Παγασητικό, με ελαιόδεντρα και ηρεμία.

Η κλασική Αράχωβα

Ίσως ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς προορισμούς των Χριστουγέννων είναι η Αράχωβα. Μπορεί να είναι συνυφασμένη με την πολυκοσμία, ωστόσο για εκείνους που θα έχουν το σθένος να ψάξουν λίγο παραπάνω, είναι βέβαιο ότι θα τους αποκαλυφθεί ένας προορισμός μοναδικός με τεράστιες δυνατότητες. Μια βόλτα στα πέριξ και ειδικότερα ανάμεσα στα έλατα στη διαδρομή προς την Αγόριανη, ίσως εξελιχθεί σε μία ιδανική επιλογή. Αν το χιόνι έχει κάνει την εμφάνισή του, τότε τα Κελάρια θα μπουν στο πρόγραμμα για σκι. Ή μήπως όχι; Και η ξαπλώστρα κάτω από τον ήλιο ή ό ζεστός καφές στο σαλέ είναι κάτι που παίζει δυνατά στις επιλογές.

Τα χωριά της Ευρυτανίας 

Ο αέρας, το θρόισμα των φύλλων, οι βουνοκορφές. Τα χωριά του Καρπενησίου έχουν άλλη αύρα, δημιουργούν διαφορετική αίσθηση, δίνουν στον επισκέπτη τον χώρο, ώστε να δημιουργήσει τις δικές του ιδανικές συνθήκες. Ποτάμια, δάση, βουνά και μία σειρά από εμπειρίες αξέχαστες, ικανές να φωλιάσουν στη μνήμη σας, έτοιμες να ανακληθούν εύκολα και ξεκάθαρα. Πέρα από την πεπατημένη, μία εκπληκτική διαδρομή είναι εκείνη για Κρίκελο και Δομνίστα, αλλά και από την άλλη κατεύθυνση για Βίβιανη και Φραγκίστα, γνωστά και ως «χωριά της λίμνης». Όρεξη να έχετε και οι επιλογές στην Ευρυτανία είναι πολλές.

Στα Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν διαχρονικά must χειμερινό – πλέον και όχι μόνο – προορισμό, με τα Χριστούγεννα να μετατρέπονται σε πόλο έλξης τουριστών. Μία εικόνα, λοιπόν, που θα μπορέσουμε να φέρουμε για φέτος στη σκέψη μας, είναι να απολαμβάνουμε το ζεστό ρόφημα με θέα τους γκρεμούς της Αστράκας ή το φιδωτό δρόμο που ανεβαίνει στο Πάπιγκο. Η θέα της χαράδρας του Βίκου είναι μοναδική όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ η κυρίαρχη πέτρα δίνει στους οικισμούς γραφικό χαρακτήρα ανάμεσα στα φύλλα των αμέτρητων πλατανιών. Ξεχωριστές, αυθεντικές, ατόφιες γεύσεις με ποιοτικές πρώτες ύλες φέρνουν στο προσκήνιο την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής, με επιρροές από την τοπική κουζίνα.

Το φολκλορικό Μέτσοβο

Παραμένοντας στην ίδια περιοχή, η σκέψη μας πάει στο Μέτσοβο, όπου πέρα από την πρώτη ισχυρά φολκλορική αίσθηση, μπορεί κανείς να εντοπίσει αυθεντικές εικόνες που παραπέμπουν στη ζωή της Ηπείρου. Εδώ θα ακούσει κανείς την ντοπιολαλιά, θα επισκεφτεί το εμβληματικό οινοποιείο «Κατώγι Αβέρωφ», θα θαυμάσει την πινακοθήκη του οικισμού, αλλά και το πάρκο του Αγίου Γεωργίου. Μόλις λίγο έξω από το Μέτσοβο, στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τις τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Στην πόλη, στα Ιωάννινα

Παραμένοντας στην Ήπειρο, τα Ιωάννινα διαθέτουν ισχυρό τουριστικό χειμερινό αποτύπωμα, καθιστώντας την πόλη έναν προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, με την χριστουγεννιάτικη, ωστόσο, περίοδο να συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες.

Αφήστε μια απάντηση