Παραδοσιακό, πικάντικο φαγητό που προκύπτει από τη σύβραση σοταρισμένων λουκάνικων και πιπεριών. Το Σπετζοφάι είναι ο διασημότερος μεζές του Πηλίου και συνηθίζεται να σερβίρεται με τσίπουρο. Σχετικά με το όνομά του, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο από πού προέρχεται. Δύο εκδοχές, όμως, φαίνονται οι πιθανότερες. Η πρώτη βασίζεται στη συνένωση της ιταλικής λέξης spezz (πικάντικο κοκκινιστό φαγητό) και της ελληνικής «φαΐ», ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, πήρε το όνομά του από την Σπέντζα (πιπεριά) που κυριαρχεί μέσα στο πιάτο.
Το σίγουρο είναι ότι δεν προέρχεται από τις Σπέτσες, όπως πολλοί νομίζουν. Στο Πήλιο, το έχω δοκιμάσει και με την προσθήκη μελιτζάνας, αλλά και με θρυμματισμένη φέτα. Οι πιπεριές θα πρέπει να είναι πράσινες και κόκκινες μακριές, τις οποίες παραδοσιακά τις προσθέτουν ολόκληρες μέσα στο μαγείρεμα. Απαραίτητο είναι και το καυτερό πιπεράκι, που προστίθεται ανάλογα με τις αντοχές σας.
Προετοιμασία: 15΄ Μαγείρεμα: 20΄ Μερίδες: 4-6
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό λουκάνικα χωριάτικα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια 1 κιλό πράσινες και κόκκινες πιπεριές μακριές, χοντροκομμένες 1-2 πιπερίτσες καυτερές, ψιλοκομμένες 400 γρ. ντοματάκια, ψιλοκομμένα (το καλοκαίρι προτιμήστε φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες) ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη 2 δαφνόφυλλα 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες 100 ml ελαιόλαδο 60 ml τσίπουρο Πηλιορείτικο αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Δείτε την διαδικασία για την συνταγή με ένα κλικ εδώ