Μία λέξη ικανή να συμπεριλάβει όλη τη διατροφή, είναι το ψωμί, το οποίο σε πολλές περιόδους του ανθρώπινου πολιτισμού έπαιξε ρόλο καταλυτικό στη διαμόρφωση ισορροπιών, συνεργασιών, αλλά και εξελίξεων που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του πλανήτη. Το ψωμί, ως παρασκευή, έρχεται να εξελιχθεί με το πέρασμα των αιώνων, κρατώντας ωστόσο την ιερή του προσέγγιση αναφορικά με την αξία και τη σημασία στις κοινωνίες. Σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης, με εξαίρεση τη Νοτιοανατολική Ασία, το έχει αναγάγει στο σημαντικότερο είδος τροφής, είτε μόνο του, είτε δημιουργώντας ισορροπίες με άλλες πρώτες ύλες διατροφής.
Πριν 3.000 χρόνια στην Αίγυπτο
Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της Ιστορίας, με κάποιες εκτιμήσεις να τοποθετούν την πρώτη κατανάλωση του, τουλάχιστον με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, πριν από 3.000 χρόνια στην Αίγυπτο. Ωστόσο, μερικές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα – 8 με 10 χιλιάδες – είχε ήδη ξεκινήσει να αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των ανθρώπων, αλλά σε μια διαφοροποιημένη μορφή, ενδεχομένως άζυμο και χωρίς μαγιά. Το βέβαιο είναι ότι τα δημητριακά, από τα οποία και προέρχεται το αλεύρι, σε πρώτη φάση καταναλώνονταν σκέτα, είτε αφού τα είχαν μουλιάσει, είτε καβουρδίσει.
Στην Αρχαία Ελλάδα
Σε σχέση με το ψωμί, έχουμε σημαντικές αναφορές από τους σπουδαιότερους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους ο Ησίοδος, ο Όμηρος και ο Ηρόδοτος. Σε κάποια αναφορά του μάλιστα, ο Πλάτωνας μιλάει για τον Θεαρίωνα, έναν φημισμένο αρτοποιό της εποχής. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι οι λαοί που κατείχαν την καλλιέργεια της γης, τη σπορά αλλά και τον θερισμό, θεωρούνται πολιτισμένοι σε αντίθεση με τους λαούς που περιορίζονταν μόνο στην κατανάλωση κρέατος. Στο διάβα των αιώνων, την πρώτη οργανωμένη προσέγγιση για την παρασκευή ψωμιού τη συναντάμε από τους Ρωμαίους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ευρήματα στην Πομπηία, με τα αποτεφρωμένα αρτοποιεία. Οι Ρωμαίοι, εξάλλου, ήταν εκείνοι που προσέφεραν ζεστά καρβέλια ψωμιού στους θεατές των αγώνων στις αρένες. Επίσης, κατά τη Γαλλική Επανάσταση, τα πεινασμένα πλήθη εισέβαλαν στη Βαστίλη, καθώς εκεί πίστευαν ότι είχαν αποθηκευτεί μεγάλες ποσότητες σιταριού, με αποτέλεσμα η αγορά να εμφανίζει τεράστιες ελλείψεις και οι τιμές να είναι δυσθεώρητα υψηλές.
Στη Βιομηχανική Επανάσταση
Στην περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης, η τεχνολογία έπαιξε σημαντικό ρόλο με την ένταξη ειδικών μηχανημάτων, όπως ζυμωτήρια, κλίβανοι και διάφορα άλλα. Εκείνο όμως που είναι σημαντικό, είναι το στοιχείο ότι ο τομέας της αρτοποιίας κατάφερε να ενσωματώσει τις εξελίξεις αυτές, ωστόσο διατηρήθηκε το ειδικό βάρος του τεχνίτη, ο οποίος είναι αυτός που θα δώσει την τελική ματιά και τη μαεστρία του, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ιδανικό και εκείνο που θα διασφαλίζει κάθε φορά την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Η τέχνη της ζύμης, όπως επισημαίνει ο κ. Σταμάτης Αλετράς, προϋποθέτει πως «ένας αρτοποιός πρέπει να έχει μεράκι, τεχνογνωσία και κύριο μέλημα τη δημιουργία παραδοσιακών γεύσεων, προσαρμοσμένων στις γευστικές ανάγκες του σήμερα». Πρόκειται για έναν αρτοποιό, ο οποίος κατάφερε να αλλάξει ριζικά τη φιλοσοφία της ζύμης, δημιουργώντας μάλιστα και σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις 25 ετών, το πρώτο του κατάστημα, το οποίο και αποτέλεσε την αφετηρία μιας επιτυχημένης πορείας, τόσο στην αρτοποιία όσο και στη ζαχαροπλαστική.
Τα γευστικά προϊόντα του Σταμάτη Αλετρά
Αφράτο ψωμί μέσα από μια ποικιλία γεύσεων που εντυπωσιάζει, παραδοσιακές πίτες, ζεστά πεϊνιρλί και πίτσες με φρέσκα λαχανικά και πληθώρα αλμυρών και γλυκών απολαύσεων, παρασκευάζονται καθημερινά στα εργαστήρια του Σταμάτη Αλετρά και βρίσκονται σε έξι κεντρικά σημεία στην Αττική.
Ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε ολόφρεσκες γευστικές παρασκευές ψωμιού, όπως κλασικό χωριάτικο ζυμωτό, ψωμί πολυτελείας, ψωμί του αθλητή, πολύσπορο, ζυμωτό ολικής άλεσης, νησιώτικο σιμιγδάλι και αργής ωρίμανσης, καλαμποκιού, σίκαλης, ζέας, λαδόψωμο, μπαγκέτες, μπριός.
Μια επίσκεψη σε ένα από τα καταστήματα του Σταμάτη Αλετρά θα σας εντυπωσιάσει.
Βρείτε τον Σταμάτη στον Άγιο Δημήτριο, την Ηλιούπολη, τη Βάρη, τον Γέρακα και στου Ζωγράφου.
Instagram: stamatis.aletras
Facebook: Σταμάτης Αλετράς – Stamatis Aletras
#StamatisAletras #ΣταματηςΑλετρας #Αρτοποιος