Ο Κρίτωνας Πουλής είναι από τους Pastry Chef που κατάφερε να παντρέψει την γαλλική τεχνική με την ελληνική ζαχαροπλαστική και τα ελληνικά προϊόντα.  Δημιουργικός και λάτρεις της δουλειάς του ο Κρίτωνας Πουλής μιλάει στο Grec Voyage για την συνεργασία του με κορυφαία ονόματα του χώρου της ζαχαροπλαστικής στο Παρίσι και την Νέα Υόρκη καθώς και για τα επαγγελματική του πορεία στην Ελλάδα.

 

Και στο τέλος…. ξεχωρίζει και προτείνει τα πιο νόστιμα γλυκά για τους αναγνώστες του Grec Voyage!

 

Το Kilikio στο Παρίσι, τα Bon Bon Fait Maison στην Ελλάδα και φέτος μπήκε στην ζωή σου και η τηλεόραση. Πες μας λίγα λόγια για την πορεία του Κρίτωνα Πουλή;

Ο Κρίτων Πουλής δεν μπορεί να πιστέψει πως έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που τελείωσε την σχολή Cordon Bleu στο  Παρίσι και ξεκίνησε να εργάζεται. Σε γενικές γραμμές έκανα καλές επιλογές και ήμουν τυχερός στις συνεργασίες μου. Πρώτα σε βραβευμένα ανά τον κόσμο εστιατόρια ,πολλά  από αυτά με αστέρια michelin. Αργότερα με κέρδισε ξεκάθαρα η ζαχαροπλαστική και παρέμεινα 10 χρόνια δίπλα στον μέντορά μου τον Pierre Herme. Εκείνο το διάστημα είχα στρώσει την ζωή μου στο Παρίσι. Ήμουν όμως πάντα ανήσυχος. Ήθελα κάτι επιπλέον. Κατάλαβα ότι μου έλειπε η Ελλάδα μου, οι μυρωδιές και τα προϊόντα της, ο ήλιος και η θάλασσα του Αιγαίου. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να φέρω την Ελλάδα στο Παρίσι και έστησα το kilikio με επιλεγμένα βιολογικά Ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς. Φέρναμε μέχρι μανταρίνια Χιώτικα και λεμόνια ,τυριά, ελιές, ελαιόλαδο, μέλι. Με αγκάλιασαν με αγάπη οι Γάλλοι όμως η πρόταση που μου ήρθε αναπάντεχα για συνεργασία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα Κύθηρα που ήταν και αγαπημένο νησί για μένα ήταν δελεαστική. Ξεκίνησα με το πρώτο Bon bon fait maison -πηγαινοερχόμουν Παρίσι, Κύθηρα. Ήταν δύσκολη και πολύ κουραστική περίοδος όμως και καθοριστική για την επαγγελματική μου πορεία. Με κέρδισε ξεκάθαρα η Ελλάδα και από τότε το ένα έφερε το άλλο. Κύθηρα, Πειραιάς, Μύκονος, δεύτερο μαγαζί στα Κύθηρα, μαγαζί στο Σύνταγμα. Όσο για την τηλεόραση δεν το επεδίωξα. Απλά δέχτηκα την πρόταση της ΕΡΤ2 και νομίζω ότι παρουσιάζω μία  εκπομπή ζαχαροπλαστικής που έλειπε από την τηλεόραση όπου καταφέρνω να μεταφέρω τις γνώσεις μου όσο πιο κατανοητά και ξεκάθαρα γίνεται στο κοινό.

Έχεις διανύσει χιλιόμετρα και στη γαστρονομία και στη ζαχαροπλαστική. Χιλιόμετρα τα οποία σηματοδοτούνται από διαρκή εξέλιξη και επιτυχίες. Πώς ορίζεται η επιτυχία για εσένα;

Να σας πω την αλήθεια δεν έχω νιώσει την επιτυχία. Μπορεί να είναι η πορεία μου ανοδική και δημιουργική όμως δεν ξέρω τι σημαίνει επιτυχία. Δεν έχω σταματήσει να αναζητώ. Ξέρω τι σημαίνει σκληρή δουλειά με συνέπεια σε ότι έχω αναλάβει μέχρι τώρα. Ξέρω τι σημαίνει αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Ξέρω τι σημαίνει να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις. Και στην κυριολεξία έχω διανύσει χιλιόμετρα σε διάφορες ηπείρους και έχω στο ενεργητικό μου ατέλειωτες ώρες εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά στα μενού εστιατορίων αλλά και ξενοδοχείων να εντάσσονται παραδοσιακά ελληνικά γλυκά στην αυθεντική αλλά και σε εξελιγμένες εκδοχές τους. Πώς εξηγείς την αειθαλή γοητεία της παράδοσης;

Η παράδοση είναι αυτή που μας κρατάει κοντά στις ρίζες μας όσο μακριά και αν ζούμε από τον τόπο καταγωγής μας. Κοντά στα γνώριμα ερεθίσματα των παιδικών μας χρόνων. Με ευλάβεια φυλάω στο αρχείο μου χειρόγραφα και λεκιασμένα βιβλία παραδοσιακών συνταγών της γιαγιάς μου – της μάμης μου όπως την αποκαλούσαμε και της μητέρας μου. Κατά καιρούς τα ξεφυλλίζω και πολλές φορές χρησιμοποιώ συνταγές τους που αναδεικνύω με τον δικό μου τρόπο και την δική μου τεχνική! 

 

Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από το καλοκαίρι. Πολλοί έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Ποιες εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες στα Bon Bon Fait Maison σε Μύκονο και Κύθηρα;

Αν αποκαλύψω τις εκπλήξεις δεν θα είναι πλέον εκπλήξεις. Απλά προσκαλώ τους επισκέπτες σε Μύκονο και Κύθηρα ,τους προσκαλώ να γευτούν τα κεράσματα του Bon bon fait maison και με χαρά θα δεχτώ την κριτική τους, καλή η κακή. Μας χρειάζεται η κριτική για να παίρνουμε δύναμη η για να διορθώνουμε τυχόν λάθη και παραλείψεις σεβόμενοι πάντα το κοινό μας..

Με ποιο κριτήριο επιλέγεις τα μέρη στα οποία δραστηριοποιείσαι;

Τα Κύθηρα ήταν πάντα για μένα ένα μαγικό νησί, με αύρα μοναδική που διατηρεί την γραφικότητά του και έχει καλό τουριστικό κοινό. Η πρώτη επιλογή ήταν καρμική και τα πρώτα βήματα δειλά. Ο Πειραιάς και ιδιαίτερα η περιοχή της βιομηχανικής ζώνης ήταν ότι καλύτερο για το εργαστήριό μου. Και εκεί τυχαία βρέθηκα σε αυτή την αποθήκη του 1900 που μεταμορφώθηκε σε ένα κόσμημα. Η Μύκονος ήταν από την άλλη μία πρόκληση.

Πιο σίγουρα βήματα, πιο μεγάλη επένδυση. Η πανδημία βέβαια μας έφερε τα πάνω κάτω. Όμως και εκεί δεν το έβαλα κάτω και τόλμησα να ανοίξω το Bon bon fait maison στο Σύνταγμα. Όνειρο ζωής.

 

Είσαι ένας επιτυχημένος pastry chef – επιχειρηματίας και έχεις στη φαρέτρα σου εμπειρίες από σημαντικές συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ποιος κατά την άποψή σου θα ήταν ο σωστός τρόπος να προβληθεί η Ελλάδα τουριστικά και να γίνει ένας δελεαστικός προορισμός για κάθε επισκέπτη Έλληνα ή ξένο;

Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια τα spots που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ για την διαφήμιση της Ελλάδας μας είναι πολύ προσεγμένα και έχουν μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό. Δελεαστικό θα κάνουμε εμείς οι Έλληνες επιχειρηματίες τον προορισμό για τους ξένους με την συνέπεια, τον επαγγελματισμό, την τιμιότητά μας – σεβόμενοι τον πελάτη μας, κάνοντάς τον να γνωρίσει και να αγαπήσει τα Ελληνικά προϊόντα και δείχνοντάς του τι σημαίνει πραγματικά Ελληνική φιλοξενία.

Αν σου ζητούσαμε να ετοιμάσεις μια πιατέλα με κεράσματα για τους αναγνώστες του Grec Voyage ποια από τα γλυκά σου θα έβαζες σε αυτή; 

Σίγουρα όλες τις καινούργιες γεύσεις των γλυκών και παγωτών που προσφέρουμε στα κατάστηματά μας μετά από έρευνες και τεστ που κάνουμε με την ομάδα μου στο εργαστήριο έρευνας και παραγωγής στον Πειραιά, εκεί γεννιούνται όλες οι καινούργιες γευστικές προκλήσεις του Bon Bon Fait Maison. Θα έβαζα οπωσδήποτε την καρυδόπιτα μου γαρνιρισμένη με chantilly σοκολάτας– καθαρά Ελληνικής προέλευσης, θα έβαζα το bitterness pleasure, το Kyoto την tarte tatin με τα καραμελλωμένα μήλα, θα έβαζα το γλύκισμα από την Αίγινα στην Κεϋλάνη με φυστίκι Αιγίνης και οπωσδήποτε μερικά macarons με Χιώτικο μανταρίνι και μυρωδάτο τριαντάφυλλο. Και αν ήταν καλοκαίρι και δύο μπάλες παγωτό από φύλλα συκής!

 

Ανακαλύψτε τα BON BON Fait Maison με ένα κλικ εδώ