Η τσουκνίδα, για πολλούς είναι ένα ζιζάνιο, για αυτούς όμως που ξέρουν, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και θεραπευτικά φυτά που συναντάμε στην ελληνική ύπαιθρο. Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής. Στην προσπάθεια τους να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους, μελετούσαν τα βότανα και… ανακάλυπταν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Η πιο γνωστή τσουκνιδόπιτα είναι η βλάχικη «μάρσινα». Οι Βλάχοι αγαπούν και τρώνε πολύ την τσουκνίδα. Το χειμώνα την βρίσκουν στις λαϊκές αγορές της Μακεδονίας, ενώ το καλοκαίρι τη μαζεύουν άγρια από τα βουνά.
Προετοιμασία: 10΄Αναμονή 30΄Ψήσιμο 25΄- 30΄Μερίδες 6
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο 50 ml ελαιόλαδο 300 ml νερό χλιαρό 1 κουτ. σούπας ξίδι 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
500 γρ. (καθαρό βάρος) κορυφές από φρέσκες τσουκνίδες 300 γρ. διάφορα χόρτα εποχής (ζοχούς, ραδίκια, σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες κ.ά.) 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 70 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι άφθονο ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ https://dinanikolaou.gr/tsouknidopites-se-rolo/