Η μεγάλη παραγωγή λαχανικών, εσπεριδοειδών και φρούτων, καθιστά το νησί πλούσιο γαστρονομικά και μάλιστα με πρωτότυπες συνταγές για διάφορες εποχές του χρόνου. Την περίοδο του Πάσχα, στη Νάξο θα γευτείτε το λαμπριανό, που συνήθως είναι αρνί η κατσίκι γεμιστό με την παραδοσιακή γέμιση μπατούδο ή πάτουδο όπως συνηθίζουν να την αναφέρουν στην ορεινή Νάξο. Η γέμιση αυτή περιέχει ρύζι και ψιλοκομμένα χορταρικά όπως σέσκουλα, άνηθο, μάραθο, τα οποία συνήθως σιγοβράζουν τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Για την περίοδο του Πάσχα πάλι στα σπίτια θα ετοιμάσουν τις αυγοκουλούρες και τα βαθρακάκια, ένα είδος κουλουριού σε σχήμα 8, που έχουν τοποθετήσει ένα άσπρο και ένα κόκκινο αυγό.

Μία άλλη γευστική επιλογή που θα βρείτε καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι οι σεφουκλωτές. Πρόκειται για ατομικές ή ενδεχομένως και μεγαλύτερες χορτόπιτες όπου η γέμιση παρασκευάζεται με σέφουκλα, μάραθο, μαϊντανό, παπαρούνες, καυκαλήθρες και πολλά ακόμη μυρωδάτα χόρτα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προστεθούν μερικές σταφίδες ή ακόμη και ρύζι. Προβάτσες ονομάζουν στο νήσι κάποια πολύ εύγευστα χορταρικά τα οποία μαγειρεύονται είτε σκέτα με κρεμμυδάκια και άνηθο, είτε με μπακαλιάρο είτε ως φρικασέ με χοιρινό. Η γιαχνάδα, είναι ένα καθαρά καλοκαιρινό φαγητό με κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκια και σάλτσα φτιαγμένη από φρέσκιες, ψιλοκομμένες ντομάτες. Από την περιγραφή και μόνο, καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα πιάτο που περικλύει μέσα του το ελληνικό καλοκαίρι.

Την περίοδο των Χριστουγέννων, θα φτιάξουν τις λεγόμενες αμαθιές, με τα έντερα και το στομάχι του χοίρου τα οποία τα έχουν γεμίσει με διάφορα μυρωδιά και ρύζι. Επίσης, το νησί ξεχωρίζει για τα καταπληκτικής ποιότητας κρέατα, με τα ζώα να ζουν ελεύθερα στα βουνά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κατεβαίνουν και πίνουν υφάλμυρο νερό.

Αφήστε μια απάντηση