Η Πάρος, με τα ονομαστά κρασιά που παράγονται από τους φημισμένους αμπελώνες της, δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει τους ανάλογους μεζέδες για να τα συνοδεύσει. Μάλιστα, παλιότερη έρευνα της Unesco, έδειξε ότι οι κάτοικοι των Λευκών της Πάρου είναι ανάμεσα στους μακροβιότερους της Ευρώπης, λόγω της πλούσιας διατροφής τους σε χόρτα, λαχανικά και βέβαια κρασί.

Οι πιο διάσημοι ίσως μεζέδες του νησιού, είναι η «γούνα» (κολιός καθαρισμένος από κόκαλα και εντόσθια, ξεραμένος στον ήλιο και ψημένος στα κάρβουνα), αλλά και το «χταπόδι στα κάρβουνα», το οποίο επίσης προηγουμένως πρέπει να έχει λιαστεί, τουλάχιστον μία μέρα. Πρόκειται για την αγαπημένη σπεσιαλιτέ, κυρίως της Νάουσας. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε σ’ αυτό το σημείο, ότι εκτός από το κρασί -μαύρο, άσπρο ή κόκκινο- η Πάρος παράγει ένα ακόμα θαυμάσιο συνοδευτικό για τους μεζέδες της, την περίφημη «σούμα». Η παραγωγή της «σούμας» και στη συνέχεια του ούζου, γίνεται συνήθως το Νοέμβριο και αποτελεί γεγονός για το νησί, καθώς συνδυάζεται σχεδόν πάντα με γλέντι.

Άλλα πιάτα που μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης του νησιού είναι «ψάρια γεμιστά στο φούρνο», «χταπόδι με μακαρόνια», «κοκορόζουμο», «κακαβιά» και «λαδόσουπα», «ρεβίθια στο φούρνο», «καραβόλοι (σαλιγκάρια) φρικασέ», «ντιάντα» (συκωταριά κοκκινιστή), «κολιτσανοκεφτέδες», «αμανιτοκεφτέδες» και «χταποδεκεφτέδες».

Όσο για γλυκά, αναζητήστε τα «αμυγδαλωτά», τα «σαμωτά σύκα» (σύκα ξερά με σουσάμι και κανέλα), την «πετιμεζόπιτα», τα «σκαλτσούνια» αλλά και τα «ραφιόλια» (τηγανητά, γλυκά μυζηθροπιτάκια).

 

Αφήστε μια απάντηση