Αν μου ζητούσε κανείς να προσδώσω μόνο ένα χαρακτηριστικό στη νέα εποχή της Αίγλης Ζαππείου, χωρίς αμφιβολία θα χρησιμοποιούσα την πρώτη λέξη από το σχήμα του ονόματός της. Πράγματι, η αναγεννημένη – κάτι περισσότερο από απλά ανανεωμένη – Αίγλη Ζαππείου έχει αίγλη. Αυτή την αίσθηση που αβίαστα γεννιέται μέσα σου από την πρώτη στιγμή που θα καθίσεις στο μεγάλο της μπαρ, εκτεινόμενο σε έναν χώρο αρχιτεκτονικής ευφυΐας ή θα δειπνίσεις στο νέο της εστιατόριο – εκεί που η νοσταλγία της παλαιάς Αθήνας, τότε που κάθε κίνηση συνοδευόταν από ευγένεια και savoir faire – σε μεταφέρει σε μία εποχή μακρινή, μα τόσο επιθυμητή.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ενσωματώνει την ποικιλομορφία και την πολυσυλλεκτικότητα, με έμφαση στην γαστρονομία και τις εκδηλώσεις, την κοινωνική συνεισφορά και την δημιουργία πολιτιστικού περιεχόμενου», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος. Ο ίδιος σοφά την αντιμετωπίζει ως έναν οργανισμό: μία ζωντανή ύπαρξη που εξελίσσεται, αλλάζει, τροποποιεί τα δεδομένα, προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής και των επισκεπτών της που ήδη επιλέγουν να βρίσκουν το οξυγόνό τους εντός του φιλόξενου χώρου της Αίγλης Ζαππείου. Σαν η πλούσια κληρονομιά του πάλαι ποτέ «πλέον απολαυστικού κέντρου των Αθηνών» που λειτούργησε πρώτη φορά το 1904 να αγκαλιάζει βασικές αρχές της εποχής (συμπεριληπτικότητα, διαλλακτικότητα, επικοινωνία, ελευθερία) με έναν τρόπο κοινωνικό, κι όχι απόμακρο. Δεν αισθάνεσαι περιττός εντός της αγκαλιάς της, αλλά μέρος της.

Κάτι, για το οποίο τα αρχιτεκτονικά γραφεία Neiheiser Argyros και Ese Studiο που ανέλαβαν την αντίστοιχη επιμέλεια της Αίγλης προσπάθησαν αρκετά. Το φιλόξενο κοκτέιλ της δεν συντίθεται αποκλειστικά από το παραπάνω συστατικό – πώς θα μπορούσε άλλωστε. Η νέα Αίγλη, από τον σχεδιασμό φωτισμού από το γραφείο Eleftheria Deko & Associates Lighting Design μέχρι την οπτική επικοινωνία από το γραφείο Busy Building και τις στολές προσωπικού που φέρουν τη σχεδιαστική υπογραφή της Ορσαλίας Παρθένη, είναι ένας χώρος εντυπωσιακών αντιθέσεων, ένα οικοσύστημα κοινωνικών ανταλλαγών, ένας ενιαίος προορισμός-τοπόσημο με πολλαπλές έλξεις, καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά.

Λειτουργώντας σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο, το προφίλ της Αίγλης Ζαππείου δεν θα μπορούσε να μην είναι πολυσυλλεκτικό. Η ημέρα της ξεκινά κι ολοκληρώνεται με φως. Σε κυριολεκτικό και μεταφορικό επίπεδο. Τις πρωινές ώρες, ο ήλιος διαπερνά τα εντυπωσιακά γυάλινα τζάμια – φαινομενικά πελώρια στην πρώτη επαφή, μετατρέποντας την σε ιδανικό σημείο για digital nomads, με τις απαραίτητες ήσυχες γωνιές και βιταμινούχες επιλογές (φυσικούς χυμούς, καφέ, μία πλούσια κάρτα για το πρώτο ή δεύτερο γεύμα της ημέρας). Η cacio e pepe και τα quinoa burgers προετοιμάζουν το έδαφος μετάβασης στο μεσημβρινό μενού, ενώ όταν ο ήλιος έχει παραδοθεί στο φεγγάρι που τόσο διαφορετικά λάμπει ανάμεσα στο πράσινο του Εθνικού Κήπου η είκοσι (!) μέτρων μπάρα μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης είτε για after office aperitivo, μικροζυθοποιίες και κοκτέιλ είτε για dinner night με ελληνική ιδιοσυγκρασία και fine comfort αποτύπωμα.

Στην 20 μέτρων μπάρα της Αίγλης, κάθε κοκτέιλ είναι μία επανεπινόηση κλασικών συνταγών, με μοναδικό twist, ενώ παράλληλα προσφέρει επιλογές χωρίς αλκοόλ. Το fine drinking μονοπάτι σκιαγραφεί ο Δημήτρης Ρούσσος. Λίγα μόλις βήματα, δίπλα από το Αίγλη Bar, το εστιατόριο της Αίγλης – με την ασυναγώνιστη θέα να συνοδεύει κάθε γευστική δημιουργία του chef Δήμου Μπαλόπουλου και του executive chef Γιώργου Κηρύκου. Θυμίζοντας μία brasserie σε αθηναϊκή παραλλαγή, η γεύση της συνδυάζει παραδοσιακές – οι υποδειγματικοί λαχανοντολμάδες είναι ένα ταξίδι νοσταλγίας σε αναμνήσεις του παρελθόντος – συνταγές με διεθνείς προτάσεις. Η αθηναϊκή σαλάτα, το ζουμερό ψητό κοτόπουλο με σάλτσα Cafe de Paris, το υπέροχα ψημένο και σερβιρισμένο Côte de Boeuf, αλλά και η τερίνα τηγανιτής πατάτας με λιωμένη παρμεζάνα και φρέσκια τρούφα ξεχωρίζουν.

Γνωρίζοντας ότι κάθε στιγμή απολαμβάνεται καλύτερα (πάντα υπεύθυνα) με ένα ποτήρι κρασί, η οινική κουλτούρα της Αίγλης οικοδομείται σε εγχώριες βάσεις. «H κουλτούρα του κρασιού στην Αίγλη Ζαππείου εστιάζει στον Ελληνικό Αμπελώνα, περιλαμβάνοντας γηγενείς Ελληνικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, με την τραγανή οξύτητά του και τα αρώματα εσπεριδοειδών, το Ξινόμαυρο, με τις πλούσιες τανίνες και τα αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, ή πιο σπάνιες όπως το Βιδιανό και το Λημνιό, τα οποία προσφέρουν γευστικά προφίλ που ταιριάζουν στα μενού τόσο του Εστιατορίου της Αίγλης όσο και στο All Day bar restaurant», εξηγεί ο Head Sommelier, Γιώργος Δέδες.

Με τον κινηματογράφο, ο οποίος επαναλειτούργησε το περασμένο καλοκαίρι να ολοκληρώνει το παζλ της ολιστικής εμπειρίας, να ανοίγει μόλις ο καιρός επιτρέψει στη θερινή του ύπαρξη να μεγαλουργήσει, το φινάλε της Αίγλης υπογράφει ο pastry chef, Αλέξανδρος Κόνιαρης. Κάποια γλυκά, όπως η σοκολατίνα «ποντικάκι» ξυπνούν γλυκές αναμνήσεις, θυμίζοντας κλασικά αριστουργήματα της Αθηναϊκής αστικής κουλτούρας, ενώ άλλα όπως η tarte tatin δίνουν ένα πιο διεθνές στίγμα, πιστό στο κλίμα της επανεκκίνησης που η Αίγλη Ζαππείου δεν υπόσχεται απλά, αλλά υλοποιεί σωστά.