Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης φέρνουν πάντα μαζί τους την επιστροφή στη ρουτίνα της πόλης –και συχνά, αυτή η μετάβαση δεν είναι η πιο εύκολη. Όμως, η Αθήνα ξέρει να απαντά με τον δικό της τρόπο: με στέκια που μετατρέπουν τις ώρες μετά το γραφείο σε στιγμές ευχαρίστησης και ξεγνοιασιάς. Ένα απεριτίφ με φίλους, ένα τραπέζι γεμάτο γεύσεις και μια ατμόσφαιρα που σε βγάζει για λίγο εκτός χρόνου. Από το Κουκάκι μέχρι το Σύνταγμα, ακολουθούν πέντε διευθύνσεις που επαναπροσδιορίζουν την κουλτούρα του aperitivo στην πόλη, δίνοντας στο φθινόπωρο τον αφρό και το χρώμα που του λείπουν.
Drupes – Κουκάκι
Σε έναν από τους πιο ζωντανούς δρόμους του Κουκακίου, το Drupes έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της αυθεντικής εμπειρίας του spritz. Μικρό, φιλόξενο, με ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε ιταλική τρατορία, σερβίρει το Aperol spritz στην πιο καθαρή και δροσερή εκδοχή του. Συνοδεύεται από προσεγμένα ιταλικά αλλαντικά και τυριά ή μικρά πιάτα που ταιριάζουν ιδανικά με τα drinks που προσφέρονται. Το χαλαρό του vibe, το έχει αναδείξει σε σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν την ανεπιτήδευτη, αλλά πάντα καλαίσθητη ατμόσφαιρα.
Ζήτρου 20, Κουκάκι
Naif – Νέος Κόσμος
Πίσω από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Naif δίνει τον τόνο σε μια γειτονιά που έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό hub. Ο χώρος με τα φαρδιά πεζοδρόμια ενδείκνυται για spritz μετά το γραφείο ή πριν από μια θεατρική παράσταση. Το signature Campari spritz με μια πινελιά λικέρ ροδάκινο είναι αποκαλυπτικό: δροσερό, φρουτώδες, με χαρακτήρα. Το μενού περιλαμβάνει comfort επιλογές – από finger foods μέχρι πίτσα με μανιτάρια, δεντρολίβανο και γκοργκοντζόλα. Ένα στέκι που ισορροπεί ανάμεσα στην urban χαλαρότητα και την προσεγμένη λεπτομέρεια.
Ευρυδάμαντος 15, Νέος Κόσμος
Gamay Wine Bar – Εξάρχεια
Με όνομα εμπνευσμένο από την ποικιλία Gamay του Beaujolais, αυτό το wine bar στα Εξάρχεια έχει καταφέρει να ξεχωρίσει. Η ομάδα πίσω από το εγχείρημα δημιούργησε έναν χώρο με 120 ετικέτες κρασιού, από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, και 20 διαθέσιμες στο ποτήρι. Ο σεφ Μίλτος Αρμένης υπογράφει ένα μενού δέκα πιάτων, που λειτουργούν ιδανικά δίπλα σε spritz ή κρασί. Με τη χαλαρή του ατμόσφαιρα και την έμφαση στη λεπτομέρεια, το Gamay έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα απογευματινά σημεία της πόλης.
Ζωοδόχου Πηγής 42, Εξάρχεια
Wine is Fine – Κέντρο
Αν υπάρχει ένας χώρος που συνδυάζει τη γαλλική μπιστρό αισθητική με το αθηναϊκό ταμπεραμέντο, αυτός είναι το Wine is Fine. Δημιουργία των Rafael Wallon-Brownstone, Thomas Brengou και Σταύρου Χρυσαφίδη, θυμίζει παριζιάνικη cave à manger, με hip hop στα ηχεία και μενού για μοιρασιά. Από το μοσχαρίσιο ταρτάρ μέχρι το bourguignon, κάθε πιάτο έχει σχεδιαστεί για να αναδείξει το ποτήρι σας –είτε αυτό είναι φυσικό κρασί, είτε spritz. Η αύρα του είναι ανεπιτήδευτα κοσμοπολίτικη, δίνοντας νέο ορισμό στο τι σημαίνει αθηναϊκό μπιστρό.
Βύσσης 6, Κέντρο
Psyche – Σύνταγμα
Κρυμμένο στη στοά Κορνάρου, το Psyche είναι ένα wine bar που ξεχωρίζει για τη διακριτική του κομψότητα. Ο σομελιέ Λάμπρος Σιαφάκας έχει συγκεντρώσει μια λίστα κρασιών με σπάνιες επιλογές από όλο τον κόσμο, ενώ η κουζίνα του Άγγελου Γρηγοράτου δημιουργεί γεύσεις που απογειώνουν την εμπειρία: καραμελωμένο πράσο με τραγανό τσορίθο, ταρτάρ με ψάρι ημέρας και cavatielli με σάλτσα ντομάτας ψημένη στον φούρνο. Ένας χώρος που ισορροπεί ανάμεσα στο κοσμοπολίτικο και το οικείο, ιδανικός για spritz με χαρακτήρα.
Κορνάρου 4, Σύνταγμα
Η αθηναϊκή σκηνή του aperitivo δεν περιορίζεται πια σε κλισέ. Με γεύσεις που συνδυάζουν τοπικά προϊόντα με διεθνείς επιρροές και με χώρους που επενδύουν στην ατμόσφαιρα, η πόλη δείχνει ότι μπορεί να σταθεί ισάξια δίπλα σε Ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Από ένα spritz στο Κουκάκι, μέχρι ένα ποτήρι κρασί στο Σύνταγμα, η Αθήνα χτίζει τη δική της κοσμοπολίτικη ταυτότητα.
Και καθώς το φθινόπωρο σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας σεζόν, το aperitivo γίνεται το ιδανικό διάλειμμα ανάμεσα στο τέλος της ημέρας και στην υπόσχεση της βραδιάς. Ένα spritz στο σωστό σημείο αρκεί για να κάνει την επιστροφή στην πόλη πιο ελαφριά, πιο δημιουργική, πιο ζωντανή. Γιατί κάθε νέα σεζόν γράφεται μέσα από μικρές τελετουργίες –και στην Αθήνα, αυτή ξεκινά με ένα ποτήρι.