Το έθιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας έχει τις ρίζες του στο αρχαιοελληνικό έθιμο της γιορτής των Κρονίων (προς τιμήν του Κρόνου, του θεού της σποράς). 

H συνήθεια να τοποθετούμε ένα νόμισμα στο εσωτερικό της προέρχεται –σύμφωνα με την παράδοση– από τον Μέγα Βασίλειο, ο οποίος είχε καταφέρει να σώσει τους θησαυρούς της πόλης του από έναν τύραννο. Επειδή δεν γνώριζε ποιο χρυσαφικό ανήκε σε κάθε οικογένεια, ζήτησε να ζυμωθούν ψωμάκια, μέσα σε καθένα από τα οποία είχε βάλει κάποια χρυσαφικά και στη συνέχεια τα μοίρασε στους κατοίκους. Σήμερα, οι βασιλόπιτες ντύνονται γιορτινά επιστρατεύοντας αρώματα και γεύσεις, ανυπομονώντας να κλέψουν την παράσταση της Πρωτοχρονιάς! Σε αυτή τη βασιλόπιτα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν το αμύγδαλο και το άρωμα πορτοκαλιού. 

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

240 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη

100 γρ. αλεύρι

10 γρ. μπέικιν πάουντερ

280 γρ. ασπράδι αβγού (από 10 μικρά αβγά)

260 γρ. βούτυρο κλαριφιέ, λιωμένο 

30 γρ. ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

150 γρ. ζάχαρη άχνη

300 γρ. αμύγδαλο αναποφλοίωτο,
τριμμένο σε σκόνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

150 γρ. χυμός πορτοκαλιού

50 γρ. πορτοκάλι γλασέ σε κύβους

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

200 γρ. αμύγδαλο φιλέ

25 γρ. ασπράδι αβγού 

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. φρούτα γλασέ σε κύβους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ασπράδι και έπειτα το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη, το αμύγδαλο και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού. Στο τέλος προσθέτουμε και το πορτοκάλι γλασέ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης και ομογενοποιούμε. 

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή ένα τσέρκι διαμέτρου 24-25 εκ. Αδειάζουμε το μισό από το μείγμα της βάσης και αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Απλώνουμε με προσοχή πάνω από αυτό τη γέμιση αφήνοντας περιμετρικά 1 εκ. και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα της βάσης. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Βγάζουμε από τον φούρνο, απλώνουμε την επικάλυψη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-12 λεπτά.

Χρόνια Πολλά & Καλή Χρονιά!