Τα μελομακάρονα είναι μια πέρα για πέρα ελληνική έμπνευση, άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Χριστούγεννα.

Φαίνεται ότι η λέξη έχει αρχαιοελληνική προέλευση, από τη «μακαρωνία», η οποία αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν τον νεκρό. Η «μακαρωνία» με τη σειρά της σχετιζόταν με τη λέξη «μακαρία» ή αλλιώς ψυχόπιτα, δηλαδή ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο προσέφεραν μετά την κηδεία. Το μελομακάρονο καθιερώθηκε από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας ως γλυκό των χριστουγεννιάτικων γιορτών με το όνομα «φοινίκια». Η απάντηση στο γιατί καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο γλυκό, ίσως βρίσκεται στο μέλι, το οποίο από την αρχαιότητα ήταν σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας – ό,τι δηλαδή επιθυμούμε για τη νέα χρονιά. Σήμερα, το άρωμα και η γεύση των τραγανών εξωτερικά και μελωμένων εσωτερικά μελομακάρονων, πασπαλισμένων με καρύδια και μέλι, που μοσχομυρίζουν μπαχαρικά, δηλώνουν την έναρξη των Χριστουγέννων!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

500 γρ. νερό

700 γρ. ζάχαρη

1 πορτοκάλι, κομμένο στα 2

2 ξυλάκια κανέλας

100 γρ. μέλι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

400 γρ. χυμός πορτοκαλιού

530 γρ. ηλιέλαιο

1.200 γρ. αλεύρι

30 γρ. ζάχαρη άχνη

½ κ. γ. σόδα

¼ κ. γ. κανέλα

1/6 κ. γ. γαρίφαλο

50 γρ. βούτυρο, λιωμένο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

καρύδια χοντροκομμένα για το
πασπάλισμα

μέλι για το μέλωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη σόδα. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι, από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από τον φούρνο ζεστά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.