Πανεύκολη παρασκευή και σίγουρη επιτυχία είναι τα συστατικά που κάνουν το μωσαϊκό τόσο αγαπητό.
Από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του ’70, στα μπακάλικα κάθε γειτονιάς πουλιόντουσαν χύμα μπισκότα τύπου πτι-μπερ και Μιράντα. Με τα χρόνια αντικαταστάθηκαν με συσκευασμένα, με ακόμα περισσότερες γεύσεις, που ξετρέλαιναν μικρούς και μεγάλους. Πώς μπορεί να καταφέρει ένα αγαπημένο μπισκότο να γίνει ακόμα πιο προκλητικό; Φανταστείτε το να ενώνεται με βούτυρο, σοκολάτα ή κακάο και ξηρούς καρπούς και έχετε την απάντηση, η οποία ακούει στο όνομα «μωσαϊκό» ή «γλυκό σαλάμι». Κάποιοι λένε ότι η ιδέα ήρθε από το Μπάκιγχαμ με την ονομασία Fridge cake το αγαπημένο συνοδευτικό της βασίλισσας Ελισάβετ για το τσάι της– και άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από συνταγή της Σικελίας.
Όποια κι αν είναι η αλήθεια, στην Ελλάδα αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, που ανυπομονούσαν να κρυώσει στο ψυγείο για να το κόψουν και να το απολαύσουν! Οι νοικοκυρές το έφτιαχναν σε διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τα υλικά που διέθεταν – άλλη έβαζε κρέμα γάλακτος και λιωμένη κουβερτούρα, άλλη βούτυρο χτυπημένο με ζάχαρη άχνη και κακάο, όλες όμως χρησιμοποιούσαν μπράντι και μπισκότα.
ΥΛΙΚΑ
350 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
250 γρ. βούτυρο
190 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. κονιάκ
50 γρ. κακάο
2 αβγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια τα μπισκότα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο (προσοχή να μην καεί), κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, τα αβγά, το κακάο και το κονιάκ, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μείγμα γίνει λείο, προσθέτουμε τα τεμαχισμένα μπισκότα και τα ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν όλα με το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό χαρτί και του δίνουμε κυλινδρικό σχήμα. Σφίγγουμε καλά τη λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.