Ταξιδεύουμε μέσα από σελίδες και “γεύσεις” ελληνικές

Μοιράζοντας τον χρόνο και τη ζωή μου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, ζω τόσο πόσο έντονα πολλοί από τους γείτονές μας ανυπομονούν αυτή την εποχή του χρόνου για τις διακοπές αλλά και σε πολλές περιπτώσεις την άφιξη τους στα ελληνικά νησιά και άλλα όμορφα μέρη της Ελλάδας.  Ο ήλιος, η θάλασσα αλλά και η γαστρονομία, το φαγητό, οι επιμέρους γεύσεις, τα τοπικά καλούδια και τα ελληνικά πιάτα, είναι εκείνα που κάνουν τα μάτια τους να λαμπυρίζουν λέγοντας μου ότι μόλις έκλεισαν τα εισιτήρια. Από τις ξύλινες καρέκλες και τα λευκά χάρτινα τραπεζομάντηλα με τα μπλε σχέδια και τους χάρτες στα ταβερνάκια, τον εύγευστο πολιτισμό της κάθε μέρας που σερβίρεται σε πιάτα, την φιλοξενία αλλά και την αίσθηση του ανήκειν, της απόλαυσης της στιγμής και του μοιράσματος γύρω από ένα τραπέζι, η ελληνική “συνταγή” κάνει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν άλλοτε κυριολεκτικά και άλλοτε νοερά. 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα βιβλία με ελληνικές συνταγές “νέας γενιάς”, γραμμένα μετά από προσωπική έρευνα, αμέτρητους πειραματισμούς αλλά και σε πολλές περιπτώσεις με νοσταλγία για την ελληνική “γεύση” σε διάφορα μέρη εκτός Ελλάδας, επιχειρούν να μεταφέρουν λίγη από τη μαγεία που ζει κανείς στα ελληνικά τραπεζώματα μέσα στις κουζίνες ολόκληρου του κόσμου. 

“OPA! Συνταγές εμπνευσμένες από ελληνικές ταβέρνες”

Στο νέο τους βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο από τον εκδοτικό οίκο Smith Street Books, οι αδερφές Helena και Vikky Moursellas, σεφ, συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής, δημιουργοί συνταγών και παραγωγοί περιεχομένου, δημιουργούν πιάτα εμπνευσμένα από τα ταξίδια τους και μοιράζονται τις αγαπημένες τους γεύσεις που εμπνεύστηκαν από ταβέρνες σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά. 

Αν και όλα ξεκίνησαν καθώς μεγάλωναν στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας, οι αδελφές βυθίστηκαν στις γεύσεις και τις παραδόσεις της ελληνικής κληρονομιάς από μικρή ηλικία, μαθαίνοντας να μαγειρεύουν πλάι στην αγαπημένη τους γιαγιά Κούλα. Ενώ το βαθιά ριζωμένο τους πάθος για το ελληνικό φαγητό παραμένει το θεμέλιο της δουλειάς τους μέχρι και σήμερα.

Το σημερινό τους βιβλίο μοιάζει με ένα άτυπο μενού που συγχωνεύει πολλές από τις γεύσεις που βρίσκουμε στις θρυλικές ταβέρνες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας περιέχοντας πάνω από 80 συνταγές για ορεκτικά, θαλασσινά, κρέας, λαχανικά και κλασικά ψητά φούρνου, μαζί με επιδόρπια και ποτά. Από την ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα και το Υπερωκεάνιο στον Πειραιά, μέχρι το Φυσ’ αέρα στο χωριό Αετοφωλιά της Τήνου και από εκεί μέχρι την ταβέρνα του Χάρη στις Εγγαρές της Νάξου, την ταβέρνα Κρόνος στη Θεσσαλονίκη και το στέκι του Μαχαίρα στην Αμοργό, τα κορίτσια εμπνέονται από όσα γεύτηκαν τραβώντας μια τυπική ξύλινη καρέκλα με ψάθα και τοποθετώντας τα χέρια τους πάνω στο τραπέζι με το χάρτινο λευκό τραπεζομάντηλο με τα μπλε σχέδια και μοιράζονται μαζί μας τις ανανεωμένες τους συνταγές. 

Cycladic cuisine: Traditional Flavors of the Cyclades

Η Νικολέττα Φωσκόλου μεγάλωσε στην Τήνο, ανάμεσα στα τοπικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες του νησιού που πλέον μεγαλώνουν και στο περιβόλι της. Οι θύμησες της από το παρελθόν του νησιού όπως οι ανεμόμυλοι σε λειτουργία και το χωριό της, τη Ξινάρα, ως το πέρασμα των κατοίκων του νησιού για να πάνε στον μύλο του μπάρμπα Τζώρτζη που άλεθε συνεχώς, τρέφουν την ενασχόληση της με τη γαστρονομία και το φαγητό των Κυκλάδων μέχρι σήμερα. Κάπου ανάμεσα στα μαθήματα μαγειρικής που παραδίδει κοντά στο χωριό Τριπόταμος της Τήνου, την ενασχόληση της με τα τοπικά προϊόντα που μεταφέρουν τις γεύσεις του τόπου μέσα σε βαζάκια και τις συνταγές που διαμορφώνει για διάφορα εστιατόρια, έγραψε και ένα βιβλίο που συγκεντρώνει ευωδιαστές συνταγές και γεύσεις από τα νησιά των Κυκλάδων. 

 

Αφού ταξίδεψε στα Κυκλαδονήσια, συνάντησε πολλές κυρίες, κάθισε μαζί τους στο ίδιο τραπέζι, μαγείρεψαν στην ίδια κουζίνα και συζήτησαν για τα μικρά γαστρονομικά θαύματα και τις διατροφικές συνήθειες του κάθε νησιού. Έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει την παράδοση, την πείρα της καθημερινότητας ή τον πολιτισμό της κάθε μέρας, όπως, πολύ εύστοχα, γράφει στο βιβλίο της με τις συνταγές από τις Κυκλάδες, δίνοντας τη σκυτάλη ή νοερά την κουτάλα για τη συνέχιση της γεμάτης “ουσία” γαστρονομικής παράδοσης των νησιών μας.

Aegean: Recipes From The Mountains to the Sea 

Η Μαριάννα Λειβαδιτάκη μεγάλωσε στα Χανιά πλάι στον πατέρα της που είναι ψαράς αλλά και στην οικογενειακή τους ταβέρνα με θαλασσινά. Σκαρφαλωμένη συνήθως σε μια καρέκλα, συνήθιζε να καθαρίζει πατάτες βγάζοντας τες από σάκους αλλά και την ψαριά της ημέρας. Και παράλληλα το κλασικό της, όλως τυχαίως, μπλε της σημειωματάριο, ανέκαθεν γέμιζε με τις καταγραφές από τις συνταγές που θα ήθελε να ετοιμάσει για την οικογένειά της. 

Σήμερα όμως μέσα από το βιβλίο της με συνταγές γεμάτες με τη γεύση του Αιγαίου επιχειρεί μια αυθεντική προσέγγιση στην κρητική κουζίνα με σύγχρονους γευστικούς συνδυασμούς με βάση τις αγνές, φρέσκες πρώτες ύλες αλλά και την πεποίθηση ότι ένα απαραίτητο συστατικό κάθε “συνταγής” είναι το να αφιερώνει κανείς αρκετό χρόνο ώστε να μπορεί να τις απολαύσει.

Μιας και στην Κρήτη, η θάλασσα προσφέρει ψάρια και θαλασσινά που μαγειρεύονται με τρόπο απλό, η γη δίνει φρούτα και λαχανικά που σερβίρονται συχνά ως κυρίως γεύματα και τα βουνά προσφέρουν κυνήγι και βότανα, το “Aegean” παντρεύει τη θάλασσα του Αιγαίου με και την κρητική στεριά και την Μεσόγειο. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα βιβλίο μαγειρικής που δεν θέλει οι οδηγίες του να ακολουθηθούν κατά γράμμα, αλλά να λειτουργήσει ως μια μαγιά για νέες ιδέες και πειραματισμούς μέσα σε διάφορες κουζίνες ανά τον κόσμο. 

The Greek Islands Cookbook

Συνώνυμη για πολλούς με τον ήλιο και τις διακοπές, τα φρέσκα υλικά, τις γεμάτες, πλούσιες μα και συνάμα δροσερές και υγιεινές γεύσεις και την απλότητα, η κουζίνα των ελληνικών νησιών αποτελεί και εδώ τη βάση της έμπνευσης για ένα βιβλίο γεμάτο χρώματα που θυμίζουν έντονα το καλοκαίρι και συνταγές.  Μια παραθαλάσσια ταβέρνα, ένα μακρύ, ξύλινο τραπέζι ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και γεύματα στην ύπαιθρο με τον ήλιο να φωτίζει τα πιάτα ως απαραίτητο συστατικό το νέο βιβλίο της σεφ Καρολίνας Δωρίτη γίνεται σημείο συνάντησης, ένα τραπέζι κοινό, για τη μεσογειακή κουζίνα και την ακαταμάχητη γοητεία των ελληνικών νησιών. 

Οι συνταγές – όπως εκείνη για αφράτες τηγανίτες με ελληνικό γιαούρτι, ζεστά σύκα και κανέλα, σαλάτα καρπούζι με φέτα και δυόσμο, ντοματοκεφτέδες, ψητό αρνί και ψάρι με σαφράν – θέλουν να εμπνεύσουν τους απανταχού επίδοξους μάγειρες να αναδημιουργήσουν λίγη από την ελληνική μαγεία που ένιωσαν στις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά μέσα στις δικές τους κουζίνες. Κάθε συνταγή, αφηγείται μια νησιώτικη ιστορία, αποτυπώνει τις ξεχωριστές γεύσεις και τις παραδόσεις και μας μεταφέρει γευστικά  στις ηλιόλουστες ακτές όπου τα φαγητά φτιαγμένα με φρέσκα τοπικά βότανα ευωδιάζουν στον αέρα, το μπλε της θάλασσας λαμπυρίζει κάτω από τον καθαρό ουρανό και κάθε γεύμα γιορτάζει την φωτεινή αυτή καθημερινότητα μαζί με τις απλές χαρές της ζωής.

Mediterranea 

Το νέο βιβλίο της  Αναστασίας Μιάρη, Mediterranea είναι ένα γαστρονομικό ταξίδι στην κουζίνα της Μεσογείου και παράλληλα μια απολαυστική βουτιά στις κουζίνες των αναμφισβήτητα πιο αξιόλογων και πολύτιμων μαγείρων της, των γιαγιάδων μας. Μια κατάδυση σε μια από τις πιο σημαντικές και πλούσιες γαστρονομικές κουλτούρες του κόσμου. Από τη Σικελία και την Κυανή Ακτή ως την Κροατία, και τις ακτές της Τουρκίας οι συνταγές από τις γρήγορες και δροσερές σαλάτες μέχρι τα πολυώρα βραστά της κατσαρόλας ετοιμάζονται και σερβίρονται μαζί με τις ιστορίες των γιαγιάδων που έχουν ενσωματώσει την πείρα και το μεράκι τους στις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής τους.

Η Αναστασία Μιάρη  μαγειρεύει και μιλά με τις γιαγιάδες σε διάφορα μέρη προσπαθώντας να ανιχνεύσει τη γαστρονομική τους κουλτούρα εδώ και μια δεκαετία. Το Mediterranea είναι το τρίτο της βιβλίο μαγειρικής σε μια σειρά βιβλίων αφιερωμένων στις ζωές και τις κουζίνες τους. Παράλληλα η ίδια φιλοξενεί επίσης retreats στο νησί της, την Κέρκυρα, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια πραγματική γεύση εμπνευσμένη από τις θαυμάσιες γυναίκες των βιβλίων της.

Ela Ela!: Στην Τουρκία και την Ελλάδα και Πίσω Στο Σπίτι

Το Ela Ela! είναι ένα παιχνίδισμα του ονόματος και του ελληνικού τρόπου προτροπής να έρθει κάποιος κοντά μας καθώς και μια συλλογή συνταγών και ιστοριών από τη μαγείρισσα και συγγραφέα στον τομέα της γαστρονομίας Έλλα Μήττα. Με έμπνευση τον χρόνο που πέρασε δουλεύοντας σε ένα χωριό στα βουνά της Κρήτης αλλά και στους θορυβώδεις δρόμους της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την ελληνική της καταγωγή, οι ιστορίες και οι συνταγές του βιβλίου της αντιπροσωπεύουν ένα ταξίδι φαγητού, πολιτισμού αλλά και μια διαδρομή ανα-γνώρισης της αίσθησης του ανήκειν μέσα από τις κοινές “γεύσεις”. 

Αυτές οι φαινομενικά απλές συνταγές είναι το απαύγασμα όσων είδε, γεύτηκε και διδάχτηκε η Έλλα στα ταξίδια της και όσων δικών της χαρακτηριστικών, συστατικών αλλά και ιδεών πρόσθεσε η ίδια συν τω χρόνω πάνω στο μαγείρεμα. Πάνω απ’ όλα, όμως αντιπροσωπεύουν την αίσθηση του να ανήκεις και να συνδέεσαι με τους άλλους ανθρώπους, με μια κοινότητα, τον λόγο για τον οποίο -η οικογένεια της στην Αυστραλία μένει σε σπίτια δίπλα διπλά με ανοίγματα ανάμεσα στις αυλές, ώστε όλοι να μπορούν να βρίσκονται και να γευματίζουν εύκολα μαζί – αλλά και τον λόγο για τον οποίο η Έλλα ήθελε πάντα να μαγειρεύει.

Η Έλλα έχτισε την καριέρα της στον χώρο της γαστρονομίας στην Αυστραλία, ενώ τελειοποίησε τις δεξιότητές της στο εστιατόριο NOPI στο Λονδίνο. Παράλληλα με τη δημιουργία των συνταγών της διδάσκει μαθήματα μαγειρικής και επιμελείται το catering σε εκδηλώσεις συνδιοργανώνοντας δείπνα σε συνεργασία με διάφορους χώρους στη Μελβούρνη.