Μετράμε αρκετούς μήνες, κατά τους οποίους η επιδημιολογική κατάσταση, τα κρούσματα, τα εμβόλια και γενικότερα οτιδήποτε έχει να κάνει με την πανδημία, έχουν τον πρώτο λόγο, βάζοντας μοιραία στην άκρη την ανθρώπινη ανάγκη του ταξιδιού, της διασκέδασης, της ξεγνοιασιάς. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα κάνουμε ένα ταξίδι σε αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς, στους οποίους μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε αυτό τον καιρό, θα τους έχουμε όμως στο μυαλό μας και σίγουρα, όταν οι καταστάσεις το επιτρέψουν, θα περπατήσουμε ξανά στα πλακόστρωτά τους, θα απολαύσουμε τη θέα τους και τις νοστιμιές τους.

Δημητσάνα, Ο διατηρητέος οικισμός

Ξεκινάμε από την Πελοπόννησο και τον πανέμορφο διατηρητέο οικισμό της Δημητσάνας, ο οποίος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 950 μέτρων πάνω στην αρχαία Τεύθιδα και πάνω σε δύο λόφους που «κοιτάνε» στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Πετρόκτιστα σπίτια, γραφικά δρομάκια και πανέμορφα αρχοντικά συνθέτουν το ιδανικό χειμωνιάτικο σκηνικό, με φόντο το ελατοδάσος του Μαινάλου.

Ελάτη-Περτούλι, Στις πλαγιές του Κόζιακα

Δύο από τα πιο γνωστά χωριά του Κόζιακα, η Ελάτη και το Περτούλι στα Τρίκαλα, γίνονται πόλοι έλξης για σκιέρ και λάτρεις των χειμερινών σπορ. Οι πετρόκτιστοι παραδοσιακοί οικισμοί, τα πέτρινα γεφύρια, τα γραφικά ταβερνάκια, αλλά και οι πολυτελείς ξενώνες φέρνουν τους δύο οικισμούς στην κορυφή των επιλογών για όλους όσοι θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Η Ελάτη απέχει 260 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 360 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Μετέωρα, Απόκοσμη ομορφιά

Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει την ομορφιά τους απόκοσμη, με το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων να κόβει σε όλους ανεξαιρέτως την ανάσα. Οι γιγάντιοι βράχοι, που υψώνονται 400 μέτρα πάνω από την Καλαμπάκα, φιλοξενούν 15 χριστιανικά μοναστήρια. Με τα 6 από αυτά να λειτουργούν, γίνονται πόλοι έλξης, κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει κάτι ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα! Τα Μετέωρα αποτελούν τη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία μετά από εκείνη του Αγίου Όρους.

Από τη Θεσσαλονίκη, θα χρειαστειτε 2,5 περίπου ώρες οδήγησης, με την απόσταση να είναι 230 χλμ. Το ταξίδι από την Αθήνα φτάνει περίπου τις 4 ώρες.

Στην ιστορική Ξάνθη

SavoirVille

Με αφετηρία την κεντρική πλατεία και το παλιό ρολόι, θα περιηγηθείτε σε μία πανέμορφη πόλη, με την ιστορία να κρύβεται σε κάθε γωνιά της. Θα κάνετε μια στάση στη Δημοτική Αγορά, το κτήριο της οποίας έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και θα συνεχίσετε τη βόλτα σας στα λιθόστρωτα στενά της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Καλοδιατηρημένα παλιά αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια, με τα χαρακτηριστικά «σαχνισιά», τις προεξοχές των σπιτιών, που είναι στηριγμένες σε ξύλινα δοκάρια.  Επιβάλλεται μία στάση στο Δημαρχείο, που χτίστηκε το 1830, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης.

Ιωάννινα και Ζαγοροχώρια, Στην πόλη των θρύλων και στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια

Μια βόλτα στο πλάι της λίμνης, αλλά και στην καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, θα σας φέρει πιο κοντά στους θρύλους και στις παραδόσεις των Ιωαννίνων. Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας της πόλης και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα των Ιωαννίνων. Έχει συνδεθεί με την ιστορία του Αλή Πασά και κατοικείται από λιγοστές οικογένειες. Παράλληλα, πολύ κοντά στην πόλη, εύκολα μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα Ζαγοροχώρια και τα 48 πανέμορφα και γραφικά χωριά. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, εξαιρετικά φυσικά τοπία, ζωντανές ιστορίες ανθρώπων. Η ζωή στα Ζαγοροχώρια είναι μία μοναδική εμπειρία. Τα Ζαγοροχώρια απέχουν 470 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 350 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Αφήστε μια απάντηση