Ένα άρτιο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, καινοτόμα λεωφορεία χωρίς οδηγό, δημοτικές ξαπλώστρες δίπλα στα ποτάμια, σημαντικές εκδηλώσεις πολιτισμού που βάζουν στο παιχνίδι ολόκληρη την πόλη. Μία πόλη πρότυπο, τα Τρίκαλα.

Η κεντρική μεταλλική τοξωτή γέφυρα που κατασκευάστηκε από Γάλλους μηχανικούς το 1886 και ενώνει την οδό Ασκπληπιού με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Μία πόλη που δίνει έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, αναδεικνύει τα κύρια χαρακτηριστικά της και εστιάζει στα θετικά της. Τα ποτάμια που διασχίζουν την πόλη, με κορυφαίο τον Ληθαίο, δίνουν μία άλλη νότα κωθώς ο δήμος έχει φροντίσει να τοποθετήσει ξαπλώστρες στο πλάι τους. Παράλληλα, πόλη φιλική με τους ποδηλάτες, μας καλεί να την ανακαλύψουμε κάνοντας πετάλι, είτε με το ατομικό μας ποδήλατο, είτε με αυτά που μπορεί κανείς να νοκιάσει με την ώρα από διάφορά κεντρικά σημεία. Ο ματρακάς, ήταν το παραδοσιακό ποδήλατο της περιοχής, των δεκαετιών από το `50 έως και το `70, το οποίο όμως θα το συναντήσετε ακόμη και σήμερα να ταξιδεύει στους δρόμους της πόλης, με αναβάτες νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία.

Ο πύργος του ρολογιού του 17ου αιώνα μέσα στο μεσαιωνικό φρούριο της παλιάς πόλης στο Βαρούσι.

Πολιτιστικά δρώμενα, όμορφες γειτονιές όπως το Βαρούσι και τα Μανάβικα, εξαιρετικά μουσεία, ποδηλατόδρομοι και πολλές επιλογές διασκέδασης, αλλά και σπόρ στα νερά του και στις όχθες του, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Ο Ληθαίος, εδώ που γεννήθηκε σύμφωνα με τον Στράβωνα ο Ασκπληπιός, πηγάζει στα Αντιχάσια όρη, έχει μήκος 36 χλμ., και εκβάλλει στον Πηνειό, τον οποίο συναντά λίγο έξω από την πόλη. Σε ένα περιβάλλον με πλατάνια, λεύκες, αγριοκαστανιές και ιτιές, ιδανικό για χαλαρές βόλτες.

Σε όλη του την πορεία, υπάρχουν 13 γέφυρες με τις περισσότερες να είναι μόνο για τους πεζούς. Σημαντικότερη, η κεντρική μεταλλική τοξωτή γέφυρα που κατασκευάστηκε από Γάλλους μηχανικούς το 1886 και ενώνει την οδό Ασκπληπιού με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Η οδός αυτή, που σήμερα αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό πεζόδρομο των Τρικάλων, χαράχτηκε το 1887, και φιλοξενούσε μερικά από τα πιο όμορφα νεοκλασικά της πόλης. Οι φουντωτές ακακίες και οι ολάνθιστες αυλές των σπιτιών, της είχαν δώσει το όνομα “ο δρόμος με τις ακακίες”. Σήμερα, δεκάδες εμπορικά μαγαζιά και καφετέριες βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου.

Βαρούσι και Μανάβικα

Ξεχωριστής ομορφιάς, οι δυο συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα, βρίσκονται στην Παλιά Πόλη, και κάνοντας μία βόλτα στην περιοχή, θα συναντήσουμε σημαντικά διατηρητέα κτίρια και παλιά αρχοντικά με όμορφα σαχνισιά. Παράλληλα, βυζαντινές αλλά και μεταβυζαντινές εκκλησίες, όπως είναι εκείνη του Αγίου Στεφάνου τους 1896, αλλά και η Παναγία Φανερωμένη του 1853, κοσμούν τις γειτονιές και μετατρέπουν μία βόλτα στους δρόμους της γειτονιάς σε αληθινή εμπειρία που περιπλέκει την ιστορία με το παρόν. Στα Μανάβικα, τα οποία ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, λειτουργούσε παλαιότερα η λαχαναγορά της πόλης, στην οποία και οφείλει το όνομά της ολόκληρη η συνοικεία. Τώρα πλέον, η περιοχή, φιλοξενεί δεκάδες μαγαζιά όπως παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ.

Αφήστε μια απάντηση