Το επιχειρηματικό ταξίδι της Camille: Η Γαλλίδα που άφησε έναν από τους μεγαλύτερους οίκους πολυτελείας στον κόσμο για να επενδύσει στην Ελλάδα

Η απόφαση της Camille να ανταλλάξει μια λαμπρή καριέρα σε ένα από τους μεγαλύτερους οίκους πολυτέλειας, τον όμιλο LVMH στο Παρίσι, με το ρίσκο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ήταν μια στρατηγική επένδυση σε ένα νέο μοντέλο φιλοξενίας. Μεταφέροντας την τεχνογνωσία της από την κορυφή της πυραμίδας του luxury κλάδου, ίδρυσε το âme casa και το âme wellness στο Κολωνάκι, αναγνωρίζοντας έγκαιρα το δυναμικό της ελληνικής πρωτεύουσας ως αναδυόμενο κέντρο του “well-being tourism”. Το εγχείρημά της αποτελεί μια σύγχρονη επιχειρηματική πρόταση που παντρεύει την γαλλική αισθητική με την ανάγκη για προσωποποιημένες, intimate εμπειρίες διαμονής και wellness.

Δημιουργεί λοιπόν μία πρωτότυπη ιδέα, έναν χώρο που λειτουργεί ταυτόχρονα ως high-end κατάλυμα αλλά και ως κέντρο ολιστικής ευεξίας. Μετατρέπει τη διαμονή από μια απλή παροχή στέγης σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης.

Camille, άφησες το Παρίσι και μια καριέρα σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο, τον Moët Hennessy (όμιλος LVMH) για να ξεκινήσεις κάτι εντελώς διαφορετικό στην Αθήνα. Ποια ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησες ότι ήρθε η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή.

Έζησα στο Παρίσι για περισσότερα από 15 χρόνια και λάτρεψα πραγματικά την πόλη, την ενέργειά της, τον πολιτισμό και τη ζωντάνια της. Με τον καιρό, όμως, έπαψα να νιώθω εναρμονισμένη με αυτόν τον ρυθμό ζωής. Η περίφημη ρουτίνα «metro, boulot, dodo» (μετρό, δουλειά, ύπνος), η συνεχής πίεση και ο αμείλικτος ρυθμός δεν μου ταίριαζαν πια. Η ζωή μου στο Παρίσι ήταν έντονη. Τις καθημερινές ήμουν απόλυτα αφοσιωμένη στη δουλειά μου, ενώ τα Σαββατοκύριακα λάτρευα να περιπλανιέμαι στην πόλη, ανακαλύπτοντας νέα μέρη και απολαμβάνοντας την απίστευτη πολιτιστική και γαστρονομική σκηνή που προσφέρει το Παρίσι σε κάθε γωνιά. Είχα επισκεφθεί την Αθήνα μερικές φορές και ερωτεύτηκα αμέσως την ενέργειά της, το φως της και, φυσικά, το κλίμα της.

Σε σύγκριση με το Παρίσι, η Αθήνα αντιπροσωπεύει για μένα μια μορφή “slow living”. Έτσι, πήρα την απόφαση και παραιτήθηκα τη θέση της Office Manager στην Προεδρία της Moët Hennessy, άφησα το διαμέρισμά μου στη Μονμάρτρη και έφτασα στην Αθήνα στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 με μια μόνο βαλίτσα, πεπεισμένη ότι αυτή η πόλη έχει τεράστιες προοπτικές ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Τι σε έκανε να επιλέξεις την Αθήνα για την ίδρυση της επιχειρησής σου; Υπήρχε κάτι στην ενέργεια ή τον τρόπο ζωής της πόλης που σε τράβηξε;

Η Αθήνα είναι μια συναρπαστική πόλη που εξελίσσεται διαρκώς. Μπορείς πραγματικά να νιώσεις ότι υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους τομείς της φιλοξενίας, της πολυτέλειας και της ευεξίας. Υπάρχει επίσης μια πολύ ιδιαίτερη ενέργεια εδώ. Η πόλη αποπνέει ζωντάνια, δημιουργικότητα και αυθεντικότητα. Και έπειτα είναι ο τρόπος ζωής: το φως, η θάλασσα μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο και ένας πιο απλός, πιο ανθρώπινος τρόπος καθημερινότητας.

Πώς επηρέασε η εμπειρία σου στον κόσμο της πολυτέλειας το concept και τη φιλοσοφία της επιχείρησής σου, âme casa; Υπάρχουν στοιχεία ενός “luxury mindset” που ενσωμάτωσες στο project;

Για μένα, η πολυτέλεια δεν είναι απλώς ζήτημα τιμής, αλλά κυρίως εμπειρίας και συναισθήματος. Με το âme casa και το âme wellness, ήθελα να δημιουργήσω έναν χώρο που αντικατοπτρίζει πραγματικά το ποια είμαι, έναν χώρο όπου η αισθητική μου, η εμπειρία μου στην πολυτελή φιλοξενία και οι εμπνεύσεις που συνέλεξα από τα ταξίδια μου, συναντιούνται. Με ελκύει βαθιά η ομορφιά, ο μινιμαλισμός και η σημασία της κάθε λεπτομέρειας. Πιστεύω ότι η πραγματική πολυτέλεια βρίσκεται στην απλότητα, στην αρμονία ενός χώρου και στα συναισθήματα που αυτός γεννά. Έχω δώσει κυριολεκτικά την ψυχή μου σε αυτό το έργο, γι’ αυτό και ονομάζεται âme (ψυχή στα γαλλικά). Μπορεί κανείς να νιώσει μια διακριτική γαλλική πινελιά και ένα όραμα πολυτέλειας όπου κάθε λεπτομέρεια είναι προσεκτικά μελετημένη για να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία.

Ο “τουρισμός ευεξίας” είναι μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια τάση. Πώς βλέπεις την εξέλιξή του στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Η ευεξία υπάρχει φυσικά στην Ελλάδα: στο φως, στη θάλασσα, στη μεσογειακή διατροφή και στον τρόπο ζωής. Ωστόσο, η δομημένη αγορά του wellness βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, ειδικά στην Αθήνα. Φυσικά, υπάρχουν spa σε ξενοδοχεία και στούντιο γιόγκα, αλλά υπάρχει ακόμα έλλειψη σε πιο οικείες και εξατομικευμένες εμπειρίες. Αυτό ακριβώς στοχεύουμε να προσφέρουμε με το project που δημιούργησα.

Πόσο σημαντικό είναι σήμερα για τους ταξιδιώτες να συνδυάζουν τη διαμονή τους με εμπειρίες ευεξίας;

Σήμερα, τα ταξίδια, ειδικά σε μεγάλες πρωτεύουσες, μπορεί να είναι πολύ εξαντλητικά. Περπατάμε πολύ, προσπαθούμε να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι ο τρόπος που ταξιδεύουμε εξελίσσεται. Οι ταξιδιώτες δεν θέλουν πλέον απλώς να “δουν” έναν προορισμό, θέλουν να τον βιώσουν και να δημιουργήσουν μια βαθύτερη σύνδεση. Το ταξίδι έχει γίνει πια μια στιγμή για να επιβραδύνουμε, να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας και να επανασυνδεθούμε. Το wellness βοηθά στην ισορροπία αυτής της εμπειρίας. Προσφέρει μια παύση από τους γρήγορους ρυθμούς και επιτρέπει στον επισκέπτη να ανακαλύψει την πόλη με διαφορετικό τρόπο, όντας πιο “παρών”. Με το âme casa, ήθελα να δημιουργήσω αυτή την “παρένθεση” στην καρδιά του Κολωνακίου.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση όταν ξεκίνησες την επιχείρησή σου στην Ελλάδα; 

Τα πάντα ήταν μια πρόκληση. Το να φτάνεις μόνη σε μια νέα χώρα, να ανακαλύπτεις μια άγνωστη αγορά ακινήτων, να διαχειρίζεσαι μια ανακαίνιση και να κατανοείς μια νέα κουλτούρα και γραφειοκρατία… κάθε βήμα απαιτούσε τεράστια προσαρμοστικότητα. Ως ξένη γυναίκα που ξεκινά μια επιχείρηση μόνη της, δεν ήταν πάντα εύκολο. Συνάντησα εμπόδια, αλλά και ανθρώπους που δεν ήταν έντιμοι. Όμως, αυτό το ταξίδι μου επέτρεψε να γνωρίσω και υπέροχους ανθρώπους και να μάθω πάρα πολλά. Τελικά, αυτές οι προκλήσεις είναι μέρος της επιχειρηματικής περιπέτειας και κάνουν το project ακόμα πιο προσωπικό και ουσιαστικό.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από την επιχείρησή σου; Τι θέλεις να νιώθουν οι άνθρωποι όταν φεύγουν;

Η φιλοσοφία μας είναι να προσφέρουμε μια διαχρονική απόδραση. Προσφέρω μια προσβάσιμη μορφή πολυτέλειας, όπου η αυθεντικότητα και η ανθρώπινη επαφή βρίσκονται στο επίκεντρο. Επιθυμία μου είναι κάθε επισκέπτης να νιώθει ότι τον φροντίζουν πραγματικά, να αισθάνεται την ψυχή του χώρου και να φεύγει με την αίσθηση ότι έζησε κάτι ειλικρινές και την επιθυμία να επιστρέψει.

Πώς μοιάζει η καθημερινότητά σου στην Αθήνα σήμερα σε σύγκριση με τη ζωή στο Παρίσι;

Σήμερα η ζωή μου είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο εναρμονισμένη με τη φιλοσοφία του slow living. Αφιερώνω περισσότερο χρόνο στον εαυτό μου. Κάθε πρωί γυμνάζομαι (τρέξιμο, crossfit ή γιόγκα). Απολαμβάνω να εργάζομαι και μετά να μπορώ να αποδράσω στη θάλασσα όποτε το νιώθω. Το να πηγαίνω στη λαϊκή αγορά, να αγοράζω τοπικά προϊόντα, να τρώω καλά, να μετακινούμαι στην πόλη με το σκούτερ μου… Η ζωή εδώ είναι πιο απλή και υγιής. Και κυρίως, δουλεύω πάνω σε ένα project που με παθιάζει. Και όταν δουλεύεις με πάθος, όλα αλλάζουν.

Τι συμβουλή θα έδινες στους νέους επιχειρηματίες;

Καλή προετοιμασία, οικονομίες και εύρεση προσωπικής ισορροπίας (για μένα ο αθλητισμός είναι η διέξοδός μου). Αποδεχτείτε ότι η διαδρομή έχει δυσκολίες και μοναξιά, αλλά και μεγάλες ανταμοιβές.

Aν σου ζητούσα να μου προτείνεις 5 Hotspots στο Παρίσι;

1. Περπάτημα στη Μονμάρτρη

2. Καφές στις Tuileries με θέα το Λούβρο

3. Galeries Lafayette Gourmet για γαλλικές λιχουδιές

4. Ποτό σε rooftop με θέα την πόλη

5. Βόλτα στον Σηκουάνα στο ηλιοβασίλεμα.

Ποιες είναι οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε Παρίσι και Αθήνα;

Ο ρυθμός ζωής (η Αθήνα είναι πιο χαλαρή), το φως/κλίμα και οι ανθρώπινες σχέσεις (πιο αυθόρμητες και θερμές εδώ).

Έχεις επιλέξει να συνεργαστείς με δύο ακόμη Γαλλίδες που αποφάσισαν επίσης να χτίσουν την καριέρα τους στην Ελλάδα. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Γνώρισα δύο υπέροχες γυναίκες που έτυχε να έχουν και οι δύο το όνομα Αλεξάνδρα: την Alexandra Mantissas, δασκάλα γιόγκα και θεραπεύτρια μασάζ, και την Alexandra Cazzilli, ιδρύτρια του Le Boudoir στη Ρόδο και πλέον στην Αθήνα, η οποία φέρνει μαζί της πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας σε luxury hotel spas, κυρίως στην Ασία. Είναι Ελληνογαλλίδες και, όπως κι εγώ, έχουν εξελιχθεί μέσα στον κόσμο της πολυτέλειας. Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα: μια μορφή πολυτέλειας που είναι αυθεντική, ανθρώπινη και επικεντρωμένη στην εμπειρία. Συνδεθήκαμε αμέσως και υπάρχει μεταξύ μας ένα αληθινό πνεύμα αμοιβαίας υποστήριξης. Ο χώρος μου προσφέρεται φυσικά για την ευεξία και είμαι πολύ χαρούμενη που συνεργάζομαι με παθιασμένους επαγγελματίες του wellness, ώστε να προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες στην καρδιά της Αθήνας.