Ψηλά βουνά, ένα καταπράσινο παρθένο δάσος ελάτης, παραδοσιακά χωριά ! Αυτόν τον τόπο επέλεξε ο οραματιστής και ιδιοκτήτης του ΜΑΝΝΑ, Στρατής Μπατάγιας αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξει με την φύση.

Τον Ιούλιο του 2023, το ΜΑΝΝΑ ανοίγει τις πύλες του έτοιμο για να υποδεχτεί το κοινό, ως ένα μέρος ιδανικό για ανανέωση και επανασύνδεση με όλα αυτά που πραγματικά αξίζουν. Επανασύνδεση με τον χρόνο, το σώμα και την ψυχή μέσα από το ιδεατό μονοπάτι της επικής Αρκαδικής Φύσης που το περιτριγυρίζει. 

Η ιστορία του ΜΑΝΝΑ ξεκίνησε το 1929 από την ΑΝΝΑ ΜΕΛΑ, αδερφή του Παύλου Μελά, η οποία αφιέρωσε  τη ζωή και περιουσία της στη δημιουργία ενός σανατόριου για τους στρατιώτες των Βαλκανικών πολέμων και της Μικρασιατικής εκστρατείας. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό κτίριο για του οποίου την κατασκευή έγιναν έρανοι σε 3 ηπείρους. 

Ξεφεύγοντας από τη νεοκλασική αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει την Ελλάδα εκείνη την εποχή, το κτίριο – το οποίο υποδέχτηκε ασθενείς που έπασχαν από φυματίωση από το άνοιγμα του μέχρι το 1938, όταν η πενικιλίνη έγινε ευρέως προσβάσιμη —έχει αρχιτεκτονικό σχέδιο που αντικατοπτρίζει χαρακτηριστικά που σχετίζονται περισσότερο με την κεντρική Ευρώπη. Μετά από μια κατάσταση εγκατάλειψης για περισσότερες από οκτώ δεκαετίες, το νέο ΜΑΝΝΑ είναι πλέον εδώ, με σεβασμό στην ιστορία του. Ενθαρρύνει τον επισκέπτη να επιβραδύνει και να αγκαλιάσει τη στιγμή, να θρέψει τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, τη φύση και τον εαυτό του. «Μάννα», σε τελική ανάλυση, σημαίνει μια ξαφνική και απροσδόκητη πηγή ικανοποίησης ή ευχαρίστησης – και εδώ οι επισκέπτες θα βρουν ακριβώς αυτό, φωλιασμένο ανάμεσα σε ένα σχεδόν ανέγγιχτο τοπίο. 

Το Grec Voyage υποδέχεται τον ιδιοκτήτη του ΜΑΝΝΑ, Στρατή Μπατάγια. Ένας άνθρωπος που αποδεικνύει ότι κάθε όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

 

Από το 1929 στο 2024. Αυτό το εμβληματικό και ιστορικά διατηρητέο κτήριο συνεχίζει να αποτελεί την MANNA του τόπου. Αγκαλιάζει, ενώνει και αγαπά τους ταξιδιώτες-επισκέπτες. Ως οραματιστής αυτού του project πώς το καταφέρατε αυτό;

Αν το σκεφτείτε δεν έχει και τόσο μεγάλη απόκλιση το τότε με το τώρα. Ως σανατόριο είχε σκοπό να θεραπεύσει το σώμα και να ηρεμήσει την ψυχή των ασθενών. Και εμείς, ως ξενοδοχείο πλέον αυτό θέλουμε να καταφέρουμε. Να δημιουργήσουμε ένα ησυχαστήριο που κάποιος θέλει «να χαθεί» για να βρει ξανά τον εαυτό του! 

Τοπικής προέλευσης πέτρες, δοκάρια από ξύλο καστανιάς και αφθονία διατηρητέων δαπέδων. Οι αρχιτέκτονες K-Studio μαζί με το γραφείο Monogon κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ξενοδοχείο συνδυάζοντας το παλιό με το σύγχρονο. Πώς είναι η διαμονή σε ένα τέτοιο ξενοδοχείο και τι το ξεχωριστό παρέχει στους επισκέπτες του;

Είναι σίγουρα ένας συνδυασμός πραγμάτων. Δε θυμίζει Ελληνικό παραδοσιακό ορεινό κατάλυμα αλλά ούτε και Αλπικό. Τα γραφεία κατάφεραν νομίζω να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό σε όλα τα επίπεδα και να αναγεννήσουν ένα κτήριο με μοναδική ιστορία και ξεχωριστή  ταυτότητα.  Είναι και η επιβλητικότητα του κτιρίου που δε περιμένει κανείς να συναντήσει μέσα σε ένα παρθένο δάσος. 

Τα μεγάλα ξενοδοχεία τύπου resort λίγα χρόνια πριν χαρακτηρίζονταν ως απρόσωπα, χωρίς ταυτότητα και χαρακτήρα. Τώρα όλα τα νέα ξενοδοχεία έχουν ταυτότητα, χαρακτήρα και μια εξωστρέφεια. Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει σήμερα στον σχεδιασμό και την διακόσμηση μεγάλων μονάδων;

Η αρχιτεκτονική εξελίσσεται ως τέχνη. Είναι περισσότερο ανθρωποκεντρική και τείνει να δημιουργεί περισσότερο συναίσθημα που αγγίζει τον επισκέπτη και δημιουργεί αναμνήσεις. Είναι μέρος της συνολικής εμπειρίας. Δεν αρκεί ένας ωραίος τόπος. Ο ταξιδιώτης είναι περισσότερο απαιτητικός και αναζητάει το διαφορετικό. 

Ποια συνταγή ακολουθήσατε στο MANNA για να παντρέψετε τα φυσικά υλικά με την εκλεπτυσμένη πολυτέλεια και να επικοινωνήσετε στον επισκέπτη την φιλοσοφία της ελληνικής φιλοξενίας;

Πολυτέλεια ναι, αλλά προς-γειωμένη. Να υπάρχει ομαλή μετάβαση από το μέσα στο έξω και αντίστροφα. Η προσπάθεια είναι να μην στρεσάρεται η εικόνα του επισκέπτη όταν μεταβαίνει από το ένα στο άλλο. Το δέσιμο του παλιού με το νέο έγινε νομίζω αριστοτεχνικά. Πχ τα πατώματα από μωσαϊκό σε συνδυασμό με τις ξύλινες οροφές είναι κάτι που δεν συνηθίζεται, ειδικά στο βουνό. 

Και είναι και αυτή  η Αρκαδική φύση, τόσο επιβλητική και όμορφη που το ΜΑΝΝΑ δεν θα μπορούσε παρά να τη σεβαστεί και να εισέλθει στο νέο κεφάλαιο αναγέννησης, στη βιωσιμότητα και στην ανάδειξη της Ελληνικής αρκαδικής ταυτότητας. 

 

Πώς πιστεύετε ότι αντιλαμβάνεται το κοινό τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε γενικό την δημιουργία του MANNA;

Νομίζω πάντα συγκινεί η αναγέννηση ενός κτιρίου. Πόσο μάλλον όταν κρύβει και τόση ιστορία η οποία έμενε για δεκαετίες στη λήθη του χρόνου. Επίσης ήταν μια έκπληξη για πολλούς ότι δόθηκε τόση έμφαση στη δημιουργία ενός ξενοδοχείου σε έναν όχι και τόσο διεθνή προορισμό. Άκουσα από πολλούς ότι αυτό που πάω να κάνω είναι μια τρέλα. Ξέρετε πόσο μου άρεσε όταν το άκουγα; Έλεγα ότι είμαι στο σωστό δρόμο.

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος, ο βραβευμένος Έλληνας σεφ είναι αυτός που δημιουργεί ευφάνταστα μενού με πρώτες ύλες από την αρκαδική γη. Πείτε μας λίγα λόγια για το γαστρονομικό ταξίδι που κάνει ο επισκέπτης του MANNA. 

Ο Αθηναγόρας ήταν από την αρχή ο άνθρωπος που ήθελα να αναλάβει την κουζίνα του ΜΑΝΝΑ. Δυσκολευτήκαμε πολύ να έρθουμε σε επικοινωνία γιατί τον πέτυχα σε μια εξαιρετικά επιβαρυμμένη περίοδο που είχε project σε όλο τον κόσμο. Όσο δύσκολο ήταν να γίνει η αρχική επαφή, τόσο εύκολα είπε και το ναι. Το πίστεψε αμέσως. Ο Αθηναγόρας έχει το μαγικό που κάνει ένα ελληνικό πιάτο διεθνές. Και αυτό ακριβώς ήθελα για το ΜΑΝΝΑ. Τοπικά προϊόντα, τοπικοί παραγωγοί, οι θησαυροί της ελληνικής γης ανάλογα με την εποχή τους. Δε θα βρείτε ντομάτα τον χειμώνα στo  ΜΑΝΝΑ όπως και δε θα βρείτε μορχέλες το καλοκαίρι. Ότι βγάζει η ελληνική γη αυτά προσφέρονται. Τόσο απλά.

Τι σημαίνει για τον Στρατή Μπατάγια η λέξη φιλοξενία;

Φιλοξενία είναι να δημιουργείς στον επισκέπτη όμορφες αναμνήσεις που να παίρνει μαζί του φεύγοντας. Και να ανυπομονεί να ξαναγυρίσει. Το να ακούμε από φιλοξενούμενους ότι δεν θέλουν να φύγουν, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση.

Τα παιδικά σας καλοκαίρια είναι γεμάτα εικόνες από αυτό τον τόπο. Για πολλούς το βουνό είναι συνυφασμένο με τον χειμώνα. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει την δυναμική να αναπτυχθεί τουριστικά και τις 4 εποχές του χρόνου; 

Το βουνό είναι συνυφασμένο με τον χειμώνα από το ‘70 κυρίως και μετά που αναπτυχθήκαν οι νησιωτικοί προορισμοί και έγιναν και περισσότερο διεθνείς. Οι Έλληνες ανέκαθεν πήγαιναν καλοκαιρινές διακοπές στο βουνό για να ξεκουραστούν και να δροσιστούν. Αυτό ξαναγυρνάει. Η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλο πλούτο να επιδείξει που δεν της φτάνει ούτε μια ούτε δυο εποχές. Θέλει και τις τέσσερις

Είστε από τα resort που πρεσβεύει με κάθε τρόπο τον βιώσιμο τουρισμό. Πιστεύετε ότι ο Ελληνικός τουρισμός μπορεί να κερδίσει το στοίχημα με την βιωσιμότητα;

Δε νομίζω ότι υπάρχει εναλλακτική σε αυτό. Πρέπει να κερδίσει το στοίχημα όχι μόνο για το τουριστικό προϊόν αλλά και για το μέλλον αυτού του πλανήτη. Δεν είναι επιλογή, είναι επιτακτική ανάγκη.

MANNA 

Κορφοξυλιά Μαγουλιάνων , Αρκαδία 

2710 309009 | www.mannaarcadia.gr