Ο Στέλιος Παρλιάρος ήταν η πρώτη μου συνέντευξη όταν ξεκίνησα στον κόσμο της δημοσιογραφίας. Πάντα δίπλα μου σε κάθε επαγγελματικό βήμα ο Στέλιος με την ξεχωριστή ενέργεια του δημιουργούμε από κοινού τις πιο ωραίες συνεντεύξεις.

Εμπνευστής και δημιουργός μοναδικών γλυκών, λάτρης των ελληνικών προϊόντων και με ιδιαίτερη αγάπη στο food styling, ο Στέλιος Παρλιάρος έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των Ελλήνων, από την ημέρα που άνοιξε το πρώτο του ζαχαροπλαστείο στο Κολωνάκι, στην συνέχεια μέσα από τις τηλεοπτικές του εκπομπές, από τις εφημερίδες και περιοδικά.

Το Grec Voyage υποδέχεται τον εθνικό μας ζαχαροπλάστη, Στέλιο Παρλιάρο!

 

Πότε και με ποια μορφή αντιληφθήκατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την ζαχαροπλαστική;

Μεγαλώνοντας στην Κωνσταντινούπολη είχα εικόνες λαχταριστών γλυκών από τις υπαίθριες αγορές και τα υπέροχα ζαχαροπλαστεία της εποχής, αλλά και στο σπίτι μας η μαμά και η γιαγιά μου έφτιαχναν καθημερινά επιδόρπια – ως μικρός έτρωγα και πάρα πολλά γλυκά. Δεν είχα, όμως, την παραμικρή ιδέα ότι θα γινόμουν ζαχαροπλάστης. Τη ζαχαροπλαστική την ανακάλυψα τυχαία στα 18 μου, όταν βρέθηκα να δουλεύω σε ένα μεγάλο εργαστήριο. Μαγεύτηκα, ένιωσα ότι βρίσκομαι σε μία ζαχαρούπολη! Εκεί κατάλαβα ότι αυτό θα είναι το επάγγελμα που θα ακολουθούσα.

Το 1982 ανοίξατε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στο Κολωνάκι και ο κόσμος αγκάλιασε αυτό το νέο εγχείρημα. Τι διαφορές συναντάτε στον κόσμο τότε με τώρα;

Την περίοδο εκείνη η λογική των ζαχαροπλαστείων ήταν βιτρίνες φορτωμένες, ζαχαρωτά ζωάκια πάνω σε τούρτες, γλυκά με πολλή ζάχαρη. Ο κόσμος εκείνη την εποχή δεν είχε κουλτούρα πάνω στο γλυκό. Το πρώτο μου ζαχαροπλαστείο στο Κολωνάκι νομίζω ότι αγαπήθηκε τόσο πολύ επειδή ήταν κάτι διαφορετικό: ήταν μίνιμαλ, είχε ελάχιστα γλυκά που έφευγαν μέχρι νωρίς το απόγευμα, εισήγαγα τους Αθηναίους στη λογική των φρέσκων φρούτων στα γλυκά, τους έμαθα τις διαφορετικές ποικιλίες σοκολάτας.

Σήμερα, η ζαχαροπλαστική έχει εξελιχθεί – έχουμε πολλά υλικά στη διάθεσή μας, νέες τεχνικές, αμέτρητες συνταγές. Ταυτόχρονα, ο κόσμος λίγο πολύ έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχει προσλαμβάνουσες, ενώ όλοι έχουμε εικόνες από τα μίντια. Ωστόσο, συνεχίζουμε εδώ στην Ελλάδα να μην έχουμε καλή γνώση των δυτικών γλυκών. Το ζητούμενο είναι να γνωρίζουμε καλά την παράδοση, έτσι ώστε να μπορούμε πατώντας πάνω της να πάμε το γλυκό ένα βήμα παρακάτω – ως προς το υλικό, την τεχνική ή την εμφάνιση.

 

Αν υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να κάνετε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Σε ποιά φάση της ζωής σας θα κάνατε στάση και γιατί;

Θα έκανα δύο στάσεις. Μία στο ξεκίνημά μου, το 1982, όταν άνοιξα το πρώτο μου ζαχαροπλαστείο – ήταν μαγική περίοδος. Η δεύτερη στάση έχει να κάνει με την προσωπική μου ζωή – θα σταματούσα στο 1994.

Πιστεύετε ότι η ζαχαροπλαστική και η γαστρονομία αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας και της κουλτούρας μας;

Ως προς τη γαστρονομία, ναι. Ως προς το γλυκό, όμως, είναι διαφορετικά τα πράγματα θεωρώ. Στην Ελλάδα λόγω Τουρκοκρατίας και έλλειψης υλικών, η ζαχαροπλαστική δεν γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση. Επίσης, η ζαχαροπλαστική δεν υποστηρίχτηκε ποτέ. Γι’ αυτό και προσπαθώ να κάνω γνωστά τα εξαιρετικά υλικά της ελληνικής γης και να προωθώ τις συνταγές των γλυκών αυτού του τόπου.

Ο Στέλιος Παρλιάρος είναι από τους ανθρώπους που έχει ταξιδέψει πολύ και έχει ζήσει σε όμορφα μέρη. Πιστεύετε ότι τα ταξίδια αυτά σας έχουν βοηθήσει και ως άνθρωπο αλλά και στην δουλειά σας;

Πάρα πολύ! Με ενδιαφέρει η παγκόσμια ζαχαροπλαστική, το τι γίνεται με τα υλικά, με τις τεχνικές και τις συνταγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, με ενδιαφέρουν πολύ οι προσωπικότητες των ανθρώπων και των λαών.

Είστε από τους ανθρώπους που σας αρέσει η επικοινωνία, το μοίρασμα με τον κόσμο τόσο μέσα από την πορεία σας στην τηλεόραση όσο και μέσα από εφημερίδες και περιοδικά. Τώρα έχει μπει στην ζωή σας το podcast. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό το νέο εγχείρημα.

Μέσα από τη ζαχαροπλαστική κάνω πολλά και διαφορετικά πράγματα με στόχο να επικοινωνώ με το κοινό – από το να εκδώσω ένα βιβλίο, να γράψω συνταγές για περιοδικό, να κάνω τηλεόραση. Αυτή τη στιγμή, το πιο σύγχρονο μέσο επικοινωνίας είναι το podcast, το οποίο βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον επειδή πάντα μου άρεσε το ραδιόφωνο. Έχω κάνει podcasts κατά καιρούς στο παρελθόν, αλλά τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω εβδομαδιαία επεισόδια μαζί με την υπέροχη Ελένη Ψυχούλη.

Όλες οι εκδόσεις που φέρουν την υπογραφή σας τις χαρακτηρίζουν η φινέτσα, προσοχή στην λεπτομέρεια και πάντα μας φέρνουν στο μυαλό όμορφες αναμνήσεις και εικόνες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τίτλο “Ελληνική Ζαχαροπλαστική”.  Τι θα συναντήσουμε σε αυτό το βιβλίο;

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουν καταγραφεί παραδοσιακές συνταγές. Σε αντίθεση με χώρες, όπως η Γαλλία, που έχουν επενδύσει στην παράδοσή τους όσον αφορά στο φαγητό και στο γλυκό, εδώ συχνά δεν γνωρίζουμε τις ρίζες αγαπημένων μας γλυκών, δεν ξέρουμε την ταυτότητά τους και την πορεία τους μέσα στον χρόνο. Γι’ αυτό και ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα να καταγράψουμε την ιστορία των ελληνικών γλυκών σε αυτό το βιβλίο. Ουσιαστικά, στις σελίδες του βιβλίου οι αναγνώστες θα βρουν την ιστορία της ελληνικής ζαχαροπλαστικής μέσα από την πορεία μου, όπως εγώ τη βίωσα. Αναμνήσεις από την παιδική και τη νεανική μου ηλικία, μαζί με φωτογραφικό υλικό, αναδρομή στα γλυκά που έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες, πέρασμα από τα αγαπημένα μου ζαχαροπλαστεία και φυσικά συνταγές! Όλα αυτά μπορεί να ανακαλύψει κανείς στο βιβλίο «Ελληνική ζαχαροπλαστική».

Ποια είναι η αγαπημένη εποχή και ποιος ο αγαπημένος προορισμός του Στέλιου Παρλιάρου;

Ως μεσογειακός τύπος, λατρεύω το καλοκαίρι. Ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός; Θέλω να επισκέπτομαι και να εξερευνώ άγνωστα μέρη στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας δηλώσατε ότι σας αρέσει πάντα να ονειρεύεστε. Τι είναι αυτό που ονειρεύεστε για το 2024;

Ονειρεύομαι να επισκεφτώ και πάλι τη Μαδαγασκάρη (είχα πάει πριν από 10 χρόνια), η οποία είναι ένας επίγειος παράδεισος. Είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορείς να τη δεις όλη, οπότε έχω πολλά νέα μέρη να ανακαλύψω.

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα αλλά είμαστε ένα site που αγαπάμε αρκετά το καλοκαίρι.  Τι έχετε ονειρευτεί για το φετινό καλοκαίρι;

Να κάνω πραγματικότητα το παραπάνω όνειρο!

Sweet Alchemy By Stelios Parliaros

Ηροδότου 24, Κολωνάκι

2107240205

www.steliosparliaros.gr