Αρχαία Ολυμπία, Το φως της Σοφίας

Η αρμονία του αετώματος. Η ομορφιά του Ερμή. Η δύναμη του ναού. Οι αγώνες, η ειρήνη, η συνεργασία, το όραμα. Η κοιλάδα των Θεών που παίρνει ζωή από τις πράξεις των ανθρώπων. Το φως του Ολυμπισμού που δείχνει το δρόμο της σοφίας.

Μία κουκίδα στον χάρτη που ακτινοβολεί σε όλο τον πλανήτη. Ο Κρόνιος λόφος, ο Αλφειός ποταμός, οι καταρράκτες της Νέδα, χαράζουν την νέα οικολογία. Ανθρωπισμός, ολυμπισμός, περιβάλλον, αξίες. Στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί που «ξεκίνησαν όλα».

Wetlands, Η νερένια ενιαία πόλη, το Μεσολόγγι

Το μπλε του χάρτη αποκτά άλλη ισχύ. Κάθε εικόνα μετατρέπεται σε εμπειρία. Ο χαμηλός ορίζοντας της λιμνοθάλασσας, οι μπούκες στις εισόδους, μεταφέρουν τη δυναμική του τόπου στον επισκέπτη. Το αλάτι του Μεσολογγίου, ισχυροποιεί τις αναμνήσεις και τις συντηρεί στο βάθος των χρόνων. Και από την άλλη, λίγες είναι οι αφορμές για να μας μαρτυρήσουν όλα εκείνα που σιγόβραζαν για δύο αιώνες και κατάφεραν να αναστήσουν μία γενιά ηρώων, πέντε πρωθυπουργούς και πέντε ποιητές. Μετακινείσαι ένα βήμα και βρίσκεσαι ξανά στο μέσο μία άλλης πόλης, που ακολουθεί την ίδια γραμμή. Στο Αιτωλικό, καταμεσής της θάλασσας, ανεβαίνεις Βόρεια και φτάνεις στο σύμπλεγμα άλλων λιμνών, με την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, την Τριχωνίδα, να διανθίζει απαλά τη βεντάλια των επιλογών της περιοχής.

Ρίο, Η γέφυρα και το μέλλον

The newly constructed Rio-Antirio bridge, some 210 kilometres west of Athens, is illuminated during inauguration ceremony August 7, 2004. The 2,883 metres long multi-cable-stayed bridge links southern Peloponesse peninsula to central Greece.The bridge will radically reduce crossing times from 45 minutes by boat to just five minutes and is expected to boost communication and trade in western Greece. REUTERS/John Kolesidis JK/GB

Καθηλωτική, ανυπέρβλητη, επίτευγμα της μηχανικής. Η γέφυρα, μετατρέπει ένα στενό πέρασμα σε σημείο συνάντησης. Εμπνέει, προκαλεί και συνδέει. Συνδέει ανθρώπους, πολιτισμούς, εμπειρίες. Διευκολύνει τη ζωή, αλλάζει την καθημερινότητα. Το Ρίο συνυπάρχει αρμονικά μαζί της. Το κάστρο, το φρούριο του περάσματος, που χτίστηκε αρχικά ως ναός του Ποσειδώνα, στέκεται απέναντι στη μεγαλειώδη γέφυρα, πλέκοντας την ιστορία με το παρόν. Στο Ρίο παίρνει μορφή το όραμα, η πίστη σε μία Ελλάδα της δημιουργίας, η δύναμη της συνεργασίας. Η ιστορία συνομιλεί με την τεχνολογία, τη μηχανική, την έρευνα και το πείσμα.

Πάτρα, Ισορροπία επιλογών

Η ελευθερία, οι επιλογές, τα νιάτα. Η δύναμη του λιμανιού, η ευφυία να κοιτάς τη Δύση και την Ανατολή, να ισορροπείς και να ενσωματώνεις εμπειρία και γνώση. Τέχνη, πολιτισμός, διασκέδαση. Μία πόλη που επενδύει στους πολίτες της, που φέρνει την Ευρώπη στην Ελλάδα. Που σεργιαννά στο αρχαίο θέατρο, που γοητεύεται σ’ ένα σύγχρονο μουσείο, που ερευνά στο Πανεπιστήμιο, που γλεντά κάτω από βενετσιάνικες καμάρες.

Κυλλήνη, Ένα λιμάνι, ιαματικό.

Το ιαματικό νερό που αναβλύζει, η προσδοκία της ίασης. Οι εξωτικές αμμουδιές που χαλαρώνουν την ψυχή. Οι δρόμοι, θαλάσιοι και στεριανοί την μετατρέπουν σε σημείο αναφοράς. Το μπλε του Ιουνίου, η μαγεία της Ζακύνθου, το φως της Αρχαιας Ολυμπίας, η δύναμη και η γοητεία της Πελοποννήσου, πλέκουν τα χέρια τους γύρω από την Κυλλήνη. Σήμείο αφετηρίας και ολοκλήρωσης. Ένα λιμάνι αγκαλιά, ένα λιμάνι προορισμός. Ένα σημείο αναστοχασμού, εκεί όπου καταστρώνονται τα σχέδια και γίνονται οι απολογισμοί.

Κατάκολο, Η πρώτη ακτίδα Ελλάδας

Ένα λιμάνι αφετηρία εξερεύνησης. Με μπλε του Ιονίου να δίνει δύναμη. Ένα λιμάνι για να ξεκινήσεις. Ένας καλός οικοδεσπότης που ανοίγει το σπίτι του και δέχεται τους ξένους. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι οι ξένοι, ήταν θεοί μεταμορφωμένοι σε επισκέπτες. Η φιλοξενία παραμένει μία πράξη που κρύβει μέσα της μια ιερότητα και αντιπροσωπεύει μία σημαντική στιγμή συνάντησης δύο κόσμων. Το Κατάκολο Μετατρέπει το φαινομενικό «πέρασμα» σε ουσία. Και θέλεις να έρθεις και να ξανάρθεις. Και στο τέλος η εμπειρία είναι μία και πλήρης.

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has One Comment

  1. Avatar
    Stevenjup

    I offer acedemic learning speaking English. we can edit any type of document for university students and authors. Our copywriter carefully read through your content and other documents, scouring for and correcting all problems that take away from the clarity of the virtue of your work. Our intention is simply to help you revise your paper, and to assist you with talented editors in an easy and cost effective way. The group at Ivy League Editors are a free online proofreading advantage instituted, and to provide you with experienced and intelligent editors at a low cost. After decades of being students, editors, and writers, all of us sincerely believe that gifted academics deserve the best quality of correction. All of our staff are graduates of Ivy League or Ivy League-level schools and are well-read in disciplines including English, political science, philosophy, sociology, history and law. All of our editors attended or attend an Ivy League or Ivy League-equivalent college and have the best experience editing documents in various disciplines and genres. Check out my company website [url=https://www.teacheasyenglish.org/contact/][color=#000_url]best website for english speaking practice[/color][/url]