Ο Γιάννης Παράσχος – ή αλλιώς Mr Pancakes – είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τα πρωτότυπα και λαχταριστά pancakes που έχουμε δει κατά καιρούς στα social media και σε τηλεοπτικές εκπομπές όπου έχει φιλοξενηθεί. 

Χαμογελαστός, αφοσιωμένος και δημιουργικός είναι οι λέξεις που τον χαρακτηρίζουν, καθώς έχει καταφέρει να δημιουργεί συνταγές που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και έχουν σαν στόχο να ενώνουν τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι.

Μετά το επιτυχημένο Christmas Brunch ο Γιάννης Παράσχος δημιούργησε και προτείνει τo πιο τέλειο “Fist Brunch of the year”. Οι πιο νόστιμες αλμυρές και γλυκές συνταγές δια χειρός Γιάννη Παράσχου.

Ομελέτα Φούρνου

Υλικά

8 αυγά 

100γρ κρέμα γάλακτος

200γρ τριμμένο τσένταρ

5 φέτες χοιρινή ωμοπλάτη

4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

3 φέτες ψωμί 

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος το αλάτι και το πιπέρι Σε ένα πυρέξ τοποθετούμε στη βάση τις φέτες από το ψωμί. Πάνω από το ψωμί βάζουμε τις φέτες της χοιρινής ωμοπλάτης Ρίχνουμε μέσα το πυρέξ το μείγμα του αυγού πιέζοντας ελαφρώς προς τα κάτω έτσι ώστε να ποτιστεί το ψωμί. Τέλος ρίχνουμε το μπέικον και από πάνω το τριμμένο τσένταρ Ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά

Λαδένια

Υλικά

600 γρ αλεύρι

25γρ μαγιά νωπή

10γρ αλάτι 

300γρ νερό

1κσ ρίγανη

1κσ ζάχαρη

60γρ ελαιόλαδο για την ζύμη 

60γρ ελαιόλαδο για το ψήσιμο 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη με τη μαγιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί μάγια. Στον κάδο του μίξερ χρησιμοποιώντας το γάντζο ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο. Αν δεν έχετε μίξερ μπορείτε να κάνετε τη ζύμη με τα χέρια. Αφού περάσουν τα 10 λεπτά ρίχνουμε και το μείγμα του νερού και ξεκινάμε το ζύμωμα σε μέτρια ταχύτητα. Όταν έχουμε μία ομοιόμορφη ζύμη προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη μας. Σε ένα ταψί ρίχνουμε το ελαιόλαδο για το ψήσιμο και προσθέτουμε και τη ζύμη μας. Απλώνουμε τη ζύμη μέσα στο άψητη πιέζοντας με τα δάχτυλα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ενσωματώνεται το έξτρα ελαιόλαδο που βάλαμε από το ταψί. Δεν υπάρχει άγχος αν κολλήσει η ζύμη στο ταψί γιατί έχει αρκετό ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.  Μία πολύ εύκολη και γρήγορη γέμιση για τη λαδένια είναι να αλείψτε από πάνω σάλτσα πέστο λίγο ξερό κρεμμύδι και φέτες ντομάτας. Αφού έχετε προθερμάνει το φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου ψήνετε τη λαδένια για 20 με 25 λεπτά.

Αλμυρά Πιτάκια

Υλικά

500γρ χοιρινή τηγανιά 

2 πράσα 

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 ξερό κρεμμύδι

100γρ μανιτάρια 

3 κσ σόγια σως

3κσ μουστάρδα 

2κσ μέλι

200γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη

4 φύλλα χωριάτικα για πίτα

Εκτέλεση

Για τη συνταγή αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 500 γραμμάρια χοιρινή τηγανιά αν σας έχει περισσέψει από το χθεσινό τραπέζι ή να ξεκινήσετε και να μαγειρέψετε το χοιρινό από την αρχή βράζοντας το σε 1 λίτρο νερό. Ψιλοκόψτε το πράσο τις πιπεριές και το ξερό κρεμμύδι. Σε μία κατσαρόλα προσθέστε ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Έπειτα προσθέστε το πράσο και τις πιπεριές. Και τέλος προσθέστε τα μανιτάρια. Δεν χρειάζεται να λιώσουν τα υλικά μας μπορούν να παραμείνουν al dente. Τέλος προσθέτετε τη χοιρινή τηγανιά μαζί με τη μουστάρδα το μέλι και τη σόγια. Ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Αφήστε λίγο να κρυώσει. Εάν θέλετε μπορείτε να ανοίξετε δικό σας φύλλο διαφορετικά για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα φύλλα για πίτα. Χωρίζετε τη ζύμη στα τέσσερα και γεμίζετε το κάθε ένα φύλλο τυλίγοντας το σε ρολό. Τοποθετείτε σε ένα ταψί και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο από πάνω. Ψήνετε στον αέρα στην πιο χαμηλή σχάρα στους 170 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά.

Τσουρέκι casserole

Είναι η τέλεια συνταγή στο σπίτι και έχει χάσει την υγρασία του. Μπορείτε να το κάνετε για πρωινό είτε σαν συνοδευτικό με τον καφέ σας. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 έως 3 ημέρες.

Υλικά

1 λίτρο γάλα 

500γρ τσουρέκι

50γρ corn flour

100 γρ ζάχαρη 

2 κάψουλες βανίλια

½ κγ κανέλα 

100γρ αμύγδαλα κοπανισμένα

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

4 κρόκους αυγού

200γρ κρέμα κάστανου

Μύρτιλα και μούρα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει χλιαρό. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και μόλις ασπρίσουν προσθέτουμε και το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε μία κουτάλα το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας με το σύρμα και στη συνέχεια επαναφέρουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύουμε έως ότου δέσει η κρέμα.Θα είναι μία ελαφρά ρευστή  κρέμα. Μόλις δέσει αφαιρούμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις βανίλιες και την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει προσθέτοντας μία μεμβράνη από πάνω η οποία ακουμπάει την κρέμα. Σε ένα πυρέξ τοποθετούμε κομμάτια από το τσουρέκι. Ρίχνετε και τα αμύγδαλα. Και στη συνέχεια την κρέμα βανίλιας. Με ένα κουτάλι μπορείτε να βάλετε την κρέμα από το καστανό σε διάφορα σημεία μέσα στην κρέμα στο πυρέξ. Ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει και τοποθετείτε από πάνω τα μύρτιλα και τα μούρα.

Γερμανικά pancakes

Υλικά

3 αυγά

150ml γάλα

70γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1/4 κτγ αλάτι

1/4 κτγ κανέλα

Μια πρέζα γαρύφαλλο

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο για τη ζύμη

2 κουταλιές βούτυρο για το ψήσιμο

Εκτέλεση

Σ ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα πολύ όμορφο χυλό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210 βαθμούς κελσίου. Σ ένα τηγάνι με μεταλλική λαβή βάζουμε 2 κουταλιές βούτυρο και το βάζουμε σε εστία σε δυνατή φωτιά να λιώσει. Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε το 1/3 της ποσότητας του μείγματος και το αφήνουμε να ψηθεί για 15 δευτερόλεπτα. Έπειτα τοποθετούμε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνουμε το pancake για 12 λεπτά.

Tips

Αν ο φούρνος σας είναι πιο δυνατός μπορείτε να το αφαιρέσετε ένα λεπτό νωρίτερα Τα Γερμανικά pancakes μπορούνε να γυριστούν με οποιαδήποτε γεύση της αρεσκείας σας είτε κρέμα είτε πραλίνα είτε μαρμελάδα Αφαιρώντας την ζάχαρη από τη συνταγή μπορείτε να έχετε μία πιο ουδέτερη ζύμη κυρίως για αλμυρές παρασκευές.

Ρολά κανέλας 

Υλικά

Για την ζύμη

500γρ αλεύρι σκληρό

50γρ ζάχαρη 

7γρ αλάτι

280γρ γάλα

30γρ βούτυρο λιωμένο 

15γρ μαγιά νωπή 

2 κρόκοι αυγού

Για την γέμιση 

250γρ ζάχαρη

100γρ βούτυρο

20γρ κανέλα 

3 μήλα καθαρισμένα κομμένα σε κύβους 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε ομογενοποιούμε αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγεία. Στον κάδο του μίξερ έχοντας τοποθετήσει τον γάντζο τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά πλην τον κρόκο του αυγού και του βουτύρου. Έπειτα ρίχνουμε το γάλα και ξεκινάμε την ζύμωση σε μέτρια ταχύτητα. Όταν έχουμε μία ομοιόμορφη ζύμη τοποθετούμε μέσα στον κάδο του μίξερ το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζουμε τη ζύμωση μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ καλυμμένο με μία βρεγμένη πετσέτα σε ένα ζεστό χώρο για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο της γέμισης και ενσωματώνουμε τη ζάχαρη. Όταν η ζύμη μας διπλασιαστεί την τοποθετούμε σε έναν πάγκο που έχουμε ρίξει αλεύρι και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο πάχους μισού εκατοστού. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το μείγμα του βουτύρου και ζάχαρης.  Πασπαλίζουμε από πάνω την κανέλα και στο τέλος ρίχνουμε τα κυβάκια από το μήλο. Τυλίγουμε σε ρόλο τη ζύμη σε ρολό με προσοχή έτσι ώστε να δημιουργηθούν πολλές σφιχτές στρώσεις. Εάν δεν είναι καλά τυλιγμένο τα ρολάκια θα ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Αλείφουμε τα ρολάκια με τους κρόκους του αυγού που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς με 2 κουταλιές της σούπας νερό Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στον αέρα  στους 180 βαθμούς κελσίου για 15 λεπτά.

Καλή Χρονιά!

Menu by Giannis Paraschos ♦ Photo by Konstantina Giannaridou

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *