Καπνιστή πέστροφα, πατέ κόκκινης πιπεριάς, λικέρ από κράνα, πλέσκα με καλαμποκίσιο αλεύρι, μαρμελάδα κεράσι, τηγανητό γριβάδι, λάχανο τουρσί, φρέσκο βούτυρο, ζυμαρικά με βουβαλίσιο γάλα, βουβαλίσιος καβουρμάς, λουκάνικα με πράσο, τσιγαρίδες, λιαστές ντομάτες, τραχανάς, βουβάλι στη γάστρα, γλυκό του κουταλιού βύσσινο, ακανέδες, καζάν ντεπί, ρεβανί…

Γεύσεις και συνταγές που μιλούν για το Βλάχικο παρελθόν της περιοχής, για το προσφυγικό στοιχείο, Πόντιους και Μικρασιάτες που ήρθαν το ’22, για τα αστικά και κοσμοπολίτικα στίγματα. Προϊόντα και συνήθειες με βαλκανική σφραγίδα, που υπογραμμίζουν τα παγωμένα νερά του Βορά, τους αργόσυρτους χειμώνες, τις χαμηλές θερμοκρασίες. Και πάνω απ’ όλα προκομμένοι, μερακλήδες επαγγελματίες που ξέρουν, αγαπούν και παλεύουν για την δουλειά τους.

Το μεσημέρι μας βρήκε στην καρδιά ενός δάσους από πλατάνια, στην παραμυθένια ψαροταβέρνα «Πέστροφες». Τα γάργαρα παγωμένα νερά της περιοχής έγιναν το ιδανικό περιβάλλον για ένα μικρό ιχθυοτροφείο και ακριβώς δίπλα, εδώ και είκοσι χρόνια μία οικογένεια μετατρέπει τις πέστροφες σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας. Καπνιστές, ψητές, παναρισμένες, με συνοδεία από μία ολόδροση πολίτικη σαλάτα, ψητά μανιτάρια και αρωματική πατατοσαλάτα.

Αφήστε μια απάντηση