ΓαστρονομιαΣυνταγές by Dina Nikolaou

Ντίνα Νικολάου: Παραδοσιακό μυρμηγκάτο από την Πρέβεζα και τα Γιάννενα!

Το μυρμηγκάτο είναι ένα νοσταλγικό γλύκισμα που συνήθιζαν πολύ στην Πρέβεζα και στα Γιάννενα. Η ιστορία του δεν είναι γνωστή, αλλά σίγουρα ήταν πολύ αγαπημένο σαν κέικ, αφού η τρούφα σοκολάτας τού έδινε «παιχνιδιάρικη» όψη, ενώ το σιρόπι το απογειώνει γευστικά. Παραδοσιακά, καλύπτεται με ένα γλάσο που φτιάχνεται από κακάο και βούτυρο, αλλά εγώ σας προτείνω μια πιο ελαφριά εκδοχή του με ινδοκάρυδο, που το κρατάει ακόμη πιο ζουμερό χωρίς να το βαραίνει.

Προετοιμασία: 20′ Ψήσιμο: 30′-35′ Μερίδες: 10-12

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ

200 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού

300 γρ. ζάχαρη 

6 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)

40 γρ. ινδοκάρυδο, τριμμένο

100 γρ. τρούφα σοκολάτας

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι

500 ml νερό

350 γρ. ζάχαρη

1 κουτ. σούπας γλυκόζη

1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού

1 βανίλια

Για το σερβίρισμα

Τρούφα σε όλη την επιφάνεια

Καρύδα, τριμμένη

Φλέικς καρύδας

 

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής με ένα κλικ εδώ https://dinanikolaou.gr/mirmigato-me-karyda/

 

Comments are closed.