To Wine bar Manouka μάς καλωσορίζει στο roof garden του στις 12 Μαΐου, συστήνοντάς μας την απόλυτη έκφραση του ελληνικού αμπελώνα, διακλαδισμένη και διευρυμένη από τον head sommelier Βασίλη Παπαδόπουλο και μια ανανεωτική προσέγγιση της μεσογειακής κουζίνας, που αμπαλάρει και δίνει λάμψη στα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα διά χειρός του σεφ Παναγιώτη Βασιλάτου και του shaker Γιάννη Πισσά.

To λεπτόσπερμα ή αλλιώς το Manouka, γνωστό ως το σπανιότερο δέντρο του τσαγιού, της οικογένειας της Μυρτιάς, θέλει ιδιαίτερες συνθήκες και μπόλικη αγάπη για να ευδοκιμήσει και να εξελιχθεί. Στην καρδιά της πόλης, στον πεζόδρομο της Ερμού, βρέθηκαν  οι προαπαιτούμενες  συνθήκες φροντίδας, αγάπης, εμπειρίας, τεχνικής και φιλοξενίας και το νεοσύστατο Manouka με την υπογραφή του Μάνου Στρατάκη κάνει το ντεμπούτο του, έχοντας βαθιές οινικές ρίζες και δυνατές γαστριμαργικές αναφορές σε όλη την Ελλάδα.

Ανεβαίνοντας στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου Utopia, ρουφάς την απαράμιλλη ομορφιά της Αθήνας από ψηλά. Η θέα είναι καθηλωτική και περιμετρική, έχοντας στο κάδρο Ακρόπολη, Λυκαβηττό και Βουλή. Η ήρεμη, μινιμαλιστική και καλαίσθητη διακόσμηση και επίπλωση, με τη ματιά της σκηνογράφου Μαριλένας Καλιτζαντωνάκη,  εναρμονίζεται με την οπτική απόδραση και εδραιώνει το Manouka σε must προορισμό κάθε στιγμή της ημέρας, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Άλλωστε, το καλοσχεδιασμένο μενού  εκτείνεται σε διαφορετικά στάδια, άκρως ταιριαστά για κάθε διαφορετική ώρα της ημέρας, περιλαμβάνοντας προτάσεις για ένα πρωινό θαλπωρής, ένα comfort brunch, ένα οικείο lunch και ένα φινιρισμένο dinner, πάντα με τη στρατηγική παρουσία του κρασιού και την καθοριστική συμβολή των επιλεγμένων ελληνικών προϊόντων.

Το στίγμα του Manouka είναι καθαρόαιμα οινικό και υπογραμμίζεται με την παρουσία του έμπειρου Sommelier Βασίλη Παπαδόπουλου. Ο Βασίλης έχει διαγράψει χιλιόμετρα αναγνώρισης στην οινική του πορεία και στο Manouka ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις στροφές, παρουσιάζοντας ένα ρεσιτάλ συσσωρευμένης γνώσης για το Ελληνικό κρασί. Στη λίστα, που παραπέμπει σε ενημερωμένη εγκυκλοπαίδεια, αποτυπώνεται όλος ο πλούτος των γηγενών ποικιλιών, με τέτοιο τρόπο που μας μυεί από την αρχή στα ξεχωριστά γνωρίσματα της κάθε τοπικής ποικιλίας. Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τον Πετρουλιανό, την Σκλάβα, την Κυδωνίτσα και να ξαναγνωρίσετε το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο και τη Μαλαγουζιά και τόσες πολλές ακόμα μέσα από 100+1 ξεχωριστές ετικέτες, προσβάσιμες  όλες σε ποτήρι και σε δυο δοσολογίες των 75 και 150ml.

Το κρασί ενισχύεται από τα πιάτα του Παναγιώτη Βασιλάτου, τα οποία φέρουν αέρα Μεσογειακό, όμως μετατρέπονται με ελληνικό DNA, σκιαγραφώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα και γευστική πρόταση. Ο Παναγιώτης επιλέγει από μικρούς παραγωγούς ντόπια καλούδια και τα αφήνει με ξεκάθαρες τεχνικές να μεγαλουργήσουν σε πρωτότυπες συνταγές. Το επιβεβαιώνουν πιάτα όπως το φιλέτο αρνιού με πουρέ ηλίανθου, πίκλα μανιταριών και σάλτσα Αγιωργίτικο και η κροκέτα πατάτας με κασέρι Μυτιλήνης και νούμπουλο Κέρκυρας.

Δεν λείπουν επίσης δημιουργικές ιδέες σε aperitivo και ευρηματικές μίξεις με επικεφαλής τον ταλαντούχο Γιάννη Πισσά. Ο Γιάννης αξιοποιεί με τον δικό του τρόπο τις ελληνικές πρώτες ύλες και συνθέτει τα Manouka signature cocktails, που ολοκληρώνουν την εμπειρία της επίσκεψης με μοναδικό τρόπο.

Ξενοδοχείο Utopia, Ερμού 46, 7οςόροφος, Τηλ.: 2103241814