Ο πλάτανος του Ιπποκράτη

Στην περιήγησή στην πόλη της Κω, επισκεπτόμαστε την πλατεία Λότζιας όπου θα συναντήσουμε το τζαμί του Γαζή Χασάν Πασά, καθώς και τον περίφημο πλάτανο του Ιπποκράτη, με την παράδοση να λέει ότι δίδασκε κάτω από τη σκιά του ή ακόμη και ότι ο ίδιος ήταν αυτός που τον φύτεψε!

Τα Κάστρα

Ένα σημαντικό δίκτυο από κάστρα και οχυρώσεις διαθέτει η Κως με το σημαντικότερο όλων να είναι το Κάστρο της Νερατζιάς, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι και το έφτιαξαν οι Ιωαννίτες Ιππότες στα μέσα του 14ου αι. Επίσης, σημαντική κατασκευή αποτελεί το Βυζαντινό Κάστρο στο Παλαιό Πυλί, που κατασκευάστηκε τον 11ο αι. και βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Δίκαιος. Μέσα στο κάστρο, βρίσκονται τρεις βυζαντινοί ναοί, η Παναγία η Καστριανή, ο Άγιος Αντώνιος, και οι Ταξιάρχες. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό κάστρο είναι της Αντιμάχειας, μέσα από τα τείχη του οποίου βρίσκονται δύο θρησκευτικοί ναοί, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής. Το κάστρο της Αντιμάχειας το κατοικούσαν μέχρι το 1925.

kastro neratzias kos

Στο Ασκληπιείο

Μία άλλη διαδρομή που αξίζει να την κάνουμε με το ποδήλατο, είναι από την πόλη προς το Ασκληπιείο. Αποτελούσε το πιο φημισμένο νοσοκομείο της αρχαιότητας και για να φτάσουμε εκεί, θα χρειαστεί να κινηθούμε μέσα σε μία καταπράσινη διαδρομή για περίπου 3 χλμ. Το Ασκληπιείο, χτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ και για πολλούς αιώνες αποτέλεσε το πανελλήνιο κέντρο ίασης και διδασκαλίας της ιατρικής. Δεν τυχαίο ότι το 242 π.Χ  το Ασκληπιείο εντάχθηκε στην προστασία από πολεμικές ενέργειες, πετυχαίνοντας έτσι να αναγνωριστεί η μεγάλη του συμβολή στην ανθρωπότητα.

Στον Κήπο του Ιπποκράτη

Κοντά στο Ασκληπιείο, σε ένα ύψωμα στην περιοχή Πλατάνι, βρίσκεται και ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος. Είναι μία έκταση περίπου 5 στρεμμάτων στο χώρο του Ιπποκράτειου Μέλαθρου, όπου συναντά κανείς 250 καταγεγραμμένα φυτά τα οποία χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης για τις θεραπείες του.

Ανεμόμυλοι και Νερόμυλοι

Περίπου 80 μύλοι, λειτουργούσαν στο νησί κατά τον 19ο αι. Κατά κύριο λόγο, στο νοτιοδυτικό τμήμα, βρίσκονταν οι ανεμόμυλοι και ήταν 37 ενώ στο βορειοανατολικό υπήρχαν 43 νερόμυλοι. Σήμερα σε λειτουργία βρίσκεται ο ανεμόμυλος του Άμαλλου στην Αντιμάχεια όπου έχει ανακαινιστεί και παράγει αλεύρι. Ο χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά, διαθέτει τρία επίπεδα και αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για να θυμηθούμε τον τρόπο άλεσης.

Στη Ζία

Το ταξίδι στην Κω, δεν μπορεί να μην εμπεριέχει και μία επίσκεψη στη Ζία, στο πιο ορεινό χωριό του νησιού. Απέχει 14 χλμ. από την Κω, και βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού Δίκαιος και είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Δάση από κυπαρίσσια, πεύκα, ελαιώνες, αλλά και λιγοστές βελανιδιές,  δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό με τα νερά να αναβλύζουν από τις πηγές. Από εδώ θα απολαύσουμε τη θέα, ενώ θα δώσουμε χρόνο στο χωριό. Θα περπατήσουμε στα πλακόστρωτα, θα δούμε παραδοσιακά σπίτια ντόπιων και βέβαια θα δοκιμάσουμε τοπικές συνταγές στα μαγαζιά του χωριού.

Αφήστε μια απάντηση