Απροσδόκητα μοναδική, κοσμοπολίτικη, υποστηρίζει με επιτυχία το χαρακτηρισμό του πολιτισμικού μωσαϊκού που της αποδίδεται. Βρισκόμαστε στην Κω, με το φως του Αιγαίου να αντανακλά περισσότερο από παντού, ανάμεσα στο ιπποτικό κάστρο, στα κτίρια της Ιταλοκρατίας, στα τζαμιά, στους χαρακτηριστικούς φοίνικες, στον κήπο του Ιπποκράτη, αλλά και τη σύγχρονη μαρίνα, και τα μοντέρνα κτίρια.

Η πόλη

Μία βόλτα στη λεωφόρο των Φοινίκων, η οποία μάλιστα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κατάλοιπα της περιόδου της Ιταλοκρατίας και μέχρι σήμερα σφραγίδα της εικόνας του νησιού, συγκαταλέγεται στα πρώτα πράγματα που κάνω στο νησί. Ιπποτικά οικόσημα, ισχυρές οχυρώσεις, απίθανη θέα και φυσικά εκατοντάδες επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν έστω για λίγο την κοσμοπολίτική αύρα αυτού νησιού. Η Ακτή Κουντουριώτη, ένα από τα πιο κεντρική σημεία, περιλαμβάνει τα πάντα. Από τουριστικά μαγαζιά και εστιατόρια, μέχρι πολυτελή σκάφη αλλά και ψαροκάικα. Ο βορράς, σε οδηγεί στις παραλίες, αλλά και στη φημισμένη για τα ουζερί της, οδό Αβέρωφ, ενώ προς τα νότια θα φτάσετε στην Ακτή Μιαούλη με τα ιταλικά κτίρια και τη μαρίνα. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την πόλη είναι η ενοικίαση ενός ποδηλάτου. Εξάλλου, αυτός ο τρόπος κίνησης είναι πολύ διαδεδομένος στο νησί. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η πόλη διαθέτει 13 χλμ. ποδηλατόδρομο, ενώ υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις ενοικίασης ποδηλάτων. Διάσπαρτα στις παραλίες θα βρείτε ειδικά παρκινγκ για τα ποδήλατα.

Στο ιστορικό κέντρο

Αφήνουμε πίσω μας την παραλιακή ζώνη και χανόμαστε στα καταπληκτικά πλακόστρωτα στενά του ιστορικού κέντρου της πόλης. Η ζωή εδώ κυλάει έντονα και μεγάλο ενδιαφέρον. Δεκάδες μικρά μαγαζιά, παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και καλλιτεχνικά εργαστήρια, φτιάχνουν ένα πολύ όμορφο σκηνικό. Επισκεπτόμαστε το Ρωμαϊκό Ωδείο το οποίο μάλιστα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της αρχαίας Κω. Κατασκευάστηκε το 2ο αι. μ.Χ και ενώ κατασκευάστηκε με σκοπό να φιλοξενεί μουσικές παραστάσεις το χρησιμοποιούσαν και ως έδρα της Γερουσίας. Αρχικά ήταν στεγασμένο με χωρητικότητα 750 άτομα. Σήμερα στο ωδείο, φιλοξενούνται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η εποχή της Ιταλοκρατίας

Σαφώς επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική της Βενετίας εξαιτίας των 31 ετών Ιταλοκρατίας η Κως διαθέτει ξεχωριστή πολεοδομική ποικιλία και αρχιτεκτονική. Εκεί που σήμερα στεγάζεται ο κινηματογράφος Ορφέας αλλά και το καφενείο Αίγλη στην πλατεία Ελευθερίας χτίστηκε το CasadelFascio, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια εκείνης της εποχής. Επίσης, μεγάλη αρχιτεκτονική αξία, έχουν το κτίριο του δημαρχείου, το PalazzodelGoverno, η Δημοτική Αγορά με το κτίριο να είναι γνωστό και ως MercatodelleErbe, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ξενοδοχείο AlbergoGelsomino. Η Εβραϊκή Συναγωγή και το CircoloItalia, όπου σήμερα στεγάζεται το καφέ Αύρα, αποτελούν μερικές ακόμη ψηφίδες της πολυποίκιλης αυτής ιστορίας.

Ειδικότερα για το Αρχαιολογικό Μουσείο, βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας και φιλοξενεί σπάνια εκθέματα από όλες τις περιόδους κατοίκησης του νησιού. Διαθέτει εντυπωσιακό αίθριο στο οποίο εκτίθενται τα γλυπτά μίας πλούσιας ρωμαϊκής έπαυλης, ενώ στο δάπεδο ξεχωρίζει το ψηφιδωτό που αποτυπώνει την άφιξη του Θεού της ιατρικής στην Κω.

Αφήστε μια απάντηση