Από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσει ο επισκέπτης του νησιού, είναι να παρακολουθήσει κάποιο από τα πολλά και αξιόλογα πανηγύρια που πραγματοποιούνται στο νησί. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουμε το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στο Πυλί, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τις ιπποδρομίες που διοργανώνονται εκεί. Στην Αντιμάχεια, πραγματοποιείται το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων στις 29 Ιουνίου, ενώ στις 15 Αυγούστου, στην εκκλησία της Παναγίας της Στυλωτής στην Κέφαλο. Εδώ θα δοκιμάσετε το παραδοσιακό πιάτο με γίδα βραστή και πιλάφι το οποίο το ετοιμάζουν για την ημέρα οι κτηνοτρόφοι του νησιού. Στις 28 Αυγούστου, του Προδρόμου, στήνεται μεγάλο γλέντι στο προαύλιο του ναού, στο Μαστιχάρι, με ζωντανή μουσική και χορούς. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα πανηγύρια, του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου στα Ασφενδιού και του Αγίου Νικολάου στο Πυλί.

Πέρα από τα πανηγύρια διοργανώνονται και τοπικές γιορτές με μεγάλο ενδιαφέρον. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου γίνεται η γιορτή του Κρασιού στο Ματιχάρι ενώ κατά το πρώτο 15ήμερο του ίδιου μήνα διοργανώνεται η Γιορτή του Ψαριού στην Κέφαλο αλλά και η γιορτή του μελιού στην Αντιμάχεια. Το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, στήνεται η Γιορτή Μαρίδας στην Καρδάμαινα αλλά και τα Χοιροσφάγια στο Πυλί.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιπποκράτεια» διοργανώνται καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Μετάξυ άλλων οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την απαγγελία του Ιπποκρατικού όρκου, αλλά και μουσικές συναυλίες και παραστάσεις θεάτρου. Επίσης τα Ιπποκράτεια περιλαμβάνουν εκθέσεις τέχνης, λαογραφίας, παραδοσιακούς χορούς και ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Οι εκδηλώσεις «Δίκαια» στο Πυλί και Ασφενδιού αλλά και «Ηράκλεια» σε Αντιμάχεια, Καρδάμαινα και Κέφαλο, περιλαμβάνουν πλήθος εκδηλώσεων.

Αφήστε μια απάντηση