Η Κορωνησία, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος. Θα μπορούσε να είναι νησί, αλλά δεν είναι. Μία στενή λωρίδα γης, το «ράμμα» όπως το λένε οι ντόπιοι, ενώνει τον οικισμό με την ηπειρωτική χώρα και κινείται ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιό. Όσο πιο μέσα κινείσαι στον Αμβρακικό, τόσο περισσότερο καταλαβαίνεις την έννοια της λιμνοθάλασσας.

Τα καλάμια στις όχθες, οι απάνεμοι κόλποι, οι βάλτοι, τα έλη, και στο τέλος, εκεί που δεν το περιμένεις, δίπλα στο ψαροχώρι, πράσινες πλαγιές μετατρέπουν το ταξίδι σε μία αναπάντεχη εμπειρία. Φτάνουμε στην Κορωνησία, στις εννιά η ώρα το πρωί και κατευθυνόμαστε στο λιμανάκι.

Οι μικρές βάρκες έχουν ήδη επιστρέψει και πετυχαίνουμε τη διαδικασία που οι ψαράδες, ξεψαρίζουν τα δίχτυα. Μιλάμε με τον Μανώλη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η μία βάρκα επιστρέφει μετά την άλλη. Δεν ρωτάμε για την ψαριά γιατί είναι γρουσουζιά!

Παρόλα αυτά,  ο Αμβρακικός χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο πλούσιες λιμνοθάλασσες της χώρας, φιλοξενώντας στα νερά γλώσσες, κεφαλόπουλα, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια, γαρίδες, σουπιές. Πέρα από τα ψάρια, στην περιοχή διαχειμάζει το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών της χώρας. Επίσης, στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου αργυροπελεκάνου. Τα ζεστά, ρηχά και πλούσια σε φερτές ύλες νερά είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας.

Φωτογραφία εξωφύλλου: https://thetravellers.gr/

Αφήστε μια απάντηση