Στα γνωστά ως Παλαιά Ανάκτορα, στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα Κερκυραίων Ζωγράφων του 19ου αι. Παράλληλα συστεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης το οποίο ιδρύθηκε το 1928, και εκθέτει έργα τέχνης και αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας. Στην πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα, σε ένα νεοκλασικό κτίριο φιλοξενείται το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας, όπου εδώ μπορείτε να δείτε την πλήρη συλλογή των ελληνικών  χαρτονομισμάτων από το 1822, που πρωτοκυκλοφόρησαν μέχρι και το 2002, όπου η Ελλάδα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ.

Στο Παλαιό Φρούριο, στην εκκλησία της Κυράς Αντιβουνιώτισσας βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο με μεγάλη συλλογή εικόνων αλλά και άλλων κειμιλίων από τον 15ο έως τον 19ο αι. Στο χωριό Ευρωπούλοι, συναντάμε το μουσείο Καποδίστρια το οποίο είναι αφιερωμένο στον πρώτο κυβερνήτης της Ελλάδας και φιλοξενεί αντικείμενα δικά του αλλά και της οικογένειά του. Στην Παλιά Πόλη, βρίσκεται το μουσείο που είναι αφιερωμένο στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό όπου μέσα στο νεοκλασικό κτίριο, φιλοξενούνται πίνακες, ζωγραφιές, χειρόγραφα αλλά και έπιπλα που χρησιμοποιούσε στην καθημερινότητά του. Στον Αγγλικό Στρατωνα του Νέου Φρουρίου, θα επισκεφθείτε το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης με δείγματα της φημισμένης κερκυραϊκής κεραμικής. Στους Σιρανάδες, βρίσκεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας, με αντικείμενα της καθημερινότητας άλλων εποχών. Το αρχαιολογικό μουσείο της Κέρκυρας με την παρουσίαση 1600 εκθεμάτων μεταφέρει στους επισκέπτες την ιστορία του νησιού. Το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου είναι το αέτωμα από το ναό της Αρτέμιδος, έργο της αρχαϊκής περιόδου.

Το θέατρο του Σαν Τζάκομο, αποτέλεσε το πρώτο θέατρο του ελληνικού χώρου της εποχής το οποίο εγκαινιάστηκε το 1733 και βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη της μουσικής σκηνής.

Μον Ρεπό

Μία ανάσα από το κέντρο της πόλης, πάνω από τη θάλασσα και μέσα σε ένα τεράστιο κτήμα 258 στρεμμάτων, βρίσκεται το Μον Ρεπό. Πρόκειται για ένα ανάκτορο που χτίστηκε το 1831 από τους Άγγλους, το οποίο μετά την προσάρτηση των Επτανήσων στην Ελλάδα, παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο Α΄, ο οποίος μάλιστα του απέδωσε και τη σημερινή του ονομασία του, MonRepos, που σημαίνει «Η ανάπαυσή μου».

Σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου και είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και ο πλούσιος κήπος του φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, λουλούδια και αιωνόβια δέντρα. Με την επίσκεψη στην έπαυλη θα μπορέσετε να δείτε τα ευρήματα από την Παλαιόπολη, καθώς εδώ στεγάζεται το ομώνυμο μουσείο. Επίσης, αν περπατήσετε μέσα από το πάρκο, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία Καρδάκι για μία βουτιά.

a room in mon repo

Αχίλλειον

Οι Ιταλοί αρχιτέκτονες που τη σχεδίασαν, είχαν ως στόχο να φτιάξουν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επαύλεις της Ευρώπης. Και το κατάφεραν.

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, γνωστή και ως «θλιμμένη βασίλισσα Σίσσυ» εξαιτίας και των πολλών απωλειών που είχε η οικογένειά της αλλά και της δικής της περιπέτειας με την υγεία της, καθώς έπασχε από φυματίωση, επέλεξε την Κέρκυρα λόγω του καλού κλίματος για να εγκατασταθεί. Αυτός ήταν και ο λόγος που χρηματοδότησε την κατασκευή του κτιρίου με την καταπληκτική θέα, το οποίο μάλιστα εξαιτίας και της μεγάλης της αγάπης για την ελληνική μυθολογία το αφιέρωσε στον Αχιλλέα, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και στο εσωτερικό, επέλεξε να τοποθετήσει πολλά αγάλματα Ελλήνων φιλοσόφων και Θεών. Οι συγκλονιστικές τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό της έπαυλης, προξενούν το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ την οροφή κοσμεί μία μεγάλη τοιχογραφία του Ιταλού Galopi, όπου απεικονίζει τις Τέσσερις Εποχές.

Αφήστε μια απάντηση