Ένα νησί, όμορφο που καταφέρνει και σε μαγεύει με τις άπειρες εκπλήξεις της από τη μία άκρη στην άλλη. Ανατρεπτική και συνάμα μυστηριώδης με τη χαραγμένη βαθιά ιστορία της να διαπερνά όλες τις εκφάνσεις της, η Κέρκυρα έχει το προνόμιονα μαγεύει τον επισκέπτη ακόμη και πριν αυτός πατήσει το πόδι του στο νησί. Από τα ακούσματα, από τις εικόνες που φτάνουν σε κάθε άκρη του κόσμου, γίνεται η γη που θα ενώσει όλους εκείνους που αναζητούν τον πολιτισμό, τη διασκέδαση, την ιστορία, ακόμη και το μέρος για να ζεις!

Kerkyra sea

Highlights

Η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης, οι όμορφες και συνάμα αρχοντικές πλατείες των Ταξιαρχών και της Κρεμαστής, αλλά και πολλές ακόμη, τα ξεχωριστά καντούνια, οι βόλτες στο Μον Ρεπό και το Αχίλλειο,η λίμνη των Κορισσίων, το κεδροδάσος στην παραλία του Ίσσου με τους κέδρους, τα λευκά κρίνα και τις ορχιδές. Και δεν είναι μόνο αυτά! Η διαδρομή από το Αγγελόκαστρο στην Παλαιοκαστρίτσα, με τη θέα που σε κάνει να ξεχνιέσαι και να ξεκουράζει τη σκέψη, ο παραδοσιακός οικισμός της Παλιάς Περίθειας με τα πέτρινα αρχοντικά, αλλά και η παραλία Πόρτο Τιμόνι στα Βορειοδυτικά του νησιού, μετά το χωριό Αφιώνα.

Kerkyra old town view

  • Στο Λιστόν
    Κεντρικό highlight φυσικά, ο κεντρικό πεζόδρομος Λιστόν, ένα από τα πιο διάσημα σημεία του νησιού το οποίο βρίσκεται στη δυτική άκρη της Σπιανάδας, της πολύ μεγάλης πλατείας. Χαρακτηριστικό του Λιστόν, οι καμάρες τις οποίες οι Κερκυραίοι τις ονομάζουν «βόλτες» και εκεί θα βρείτε σήμερα πολλές καφετέριες. Το Λιστόν, κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Γαλλικής κατοχής στις αρχές του 19ου αι. Τα χωριά εκπλήξεις στην κεντρική και τη βόρεια πλευρά, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να μπεις για τα καλά στη φιλοσοφία του νησιού που καταφέρνει και ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στην απλότητα και τη μεστή ιστορία. Σκέφτομαι την Κέρκυρα και αναλογίζομαι τη σημασία της στην ιστορία. Την παρομοιάζω με το αστραφτερό διαμάντι που όλοι θα ήθελαν να έχουν. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, ότι το κόσμημα αυτό το συνθέτουν επιρροές από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς, αλλά και Γάλλους, Ρώσους, Άγγλους Ιταλούς, Γερμανούς και φυσικά Έλληνες.
  • Τα φρούρια
    Όταν φτάσετε στην Κέρκυρα, θα ακούσετε σίγουρα για το Παλαιό και το Νέο Φρούριο. Δύο εμβληματικά τοπόσημα της πόλης αλλά και του νησιού ολόκληρου, δίνουν το δικό τους στίγμα σχετικά με την πορεία της Κέρκυρας στο διάβα της ιστορίας. Το Παλαιό Φρούριο, αποτελεί το ανατολικό άκρο της πόλης και είναι χτισμένο πάνω σε δύο χαρακτηριστικούς λόφους – κορυφές. Σε αυτές εξάλλου τις κορυφές, οφείλει και το λατινικό όνομά της «Corfu» η Κέρκυρα, καθώς η βυζαντινή λέξη Κορυφώ, σημαίνει «Πόλη των Κορυφών». Το Παλαίο Φρούριο λοιπόν, ξεκίνησε να χτίζεται μετά τον 6ο αι. όταν η πόλη άρχισε να αποκτά τους πρώτους κατοίκους και είχαν την ανάγκη της οχύρωσης.  Δέκα αιώνες αργότερα, μετατρέπεται σε στρατιωτικό χώρο, ενώ σήμερα, είναι επισκέψιμος ανοιχτός χώρος μνημειακού χαρακτήρα ο οποίος μάλιστα πέρα από κάποιες υπηρεσίες τις οποίες φιλοξενεί, στους ανοιχτούς χώρους πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις.Το Νέο Φρούριο χτίστηκε τον 16ο αι. από τους Βενετσιάνους στο λόφο του Αγίου Μάρκου και είχε ως στόχο την προστασία του λιμανιού αλλά και τον έλεγχο της ενδοχώρας. Για την κατασκευή του από τον αρχιτέκτονα FranciscoVitelli, χρειάστηκε να κατεδαφιστούν πάνω από 2000 οικήματα ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν τα υλικά. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις καταστροφές περιλαμβάνεται και μία από τις πιο όμορφες πύλες της πόλης, η PortaReale. Η Πύλη του Φρουρίου, είναι διακοσμημένη με τον ανάγλυφο Λέοντα του Αγίου Μάρκου, που αποτελεί και το έμβλημα της Βενετίας. Σήμερα εδώ, πραγματοποιούνται μουσικές συναυλίες και καλλιτεχνικές εκθέσεις. ToΝέο Φρούριο, έπαθε τεράστιες υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Οι ναοί
    Μία από τις πιο γνωστές εκκλησίες του ελλαδικού χώρου, είναι αυτή του Αγίου Σπυρίδωνα που χτίστηκε το 1589 και βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας. Το εντυπωσιακό καμπαναριό – πύργος, το τέμπλο με το παριανό μάρμαρο αλλά και οι εξαιρετικές τοιχογραφίες από σπουδαίους ζωγράφους της εποχής την καθιστούν ξεχωριστή και ένα από τα πιο δημοφιλή επισκέψιμα σημεία πάνω στο νησί. Ο καθολικός καθεδρικός ναός των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, αποτελεί ένα γοτθικό δείγμα με μπαρόκ στοιχεία, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η Μητρόπολη, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Σπηλιώτισσα και τον Άγιο Βλάσσιο και διαθέτει εικόνες με ξεχωριστή καλλιτεχνική αξία. Μία από τις παλιότερες εκκλησίες του νησιού είναι ο Ιερός Ναός Ιάσωνος και Σωσιπάτρου, ο οποίος χτίστηκε τον 11ο αι., και βρίσκεται στην περιοχή Ανεμόμυλος κοντά στην ιστορική Παλαιόπολη. Του 17ου αι. είναι η Ι. Μονή Παναγίας Βλαχερνών που βρίσκεται στο Κανόνι ενώ το 1741, χτίστηκε, από λευκαδίτη ιερομόναχο, η Μονή της Πλατυτέρας, στην περιοχή μεταξύ των προαστίων του Αγίου Ρόκκου και Μανδουίου.

Αφήστε μια απάντηση