Είναι ένα γλυκό που θέλει υπομονή, αφοσίωση και καρύδια καλής ποιότητας. Οι παλιές νοικοκυρές στα χωριά, αντί για αλεύρι ή σιμιγδάλι, έσπαγαν σπιτικά παξιμάδια και τα κοσκίνιζαν μετά για να γίνουν σαν τριμμένη φρυγανιά. Στη συνέχεια, αρωμάτιζαν το γλυκό με κανέλα και γαρίφαλο ή σκέτη κανέλα. Υπάρχουν πολλά είδη καρυδόπιτας, από αυτή που φτιάχνουν στη Ραψάνη με φύλλο κρούστας και γέμιση που περιέχει καρύδια, ρύζι, ζάχαρη και βούτυρο, μέχρι τη λεγόμενη «μελαχρινή», όπου η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από πετιμέζι, δίνοντας έτσι σκούρα απόχρωση στο γλυκό. Οι σύγχρονες παραλλαγές της καρυδόπιτας περιλαμβάνουν από την προσθήκη κακάο στη ζύμη, μέχρι την κάλυψη της επιφάνειάς της με γλάσο σοκολάτας. Όποια εκδοχή κι αν επιλέξει κανείς, μπορεί πάντα να τη συνοδεύσει με παγωτό βανίλια για έξτρα απόλαυση!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
5 αβγά
200 γρ. ζάχαρη
280 γρ. αλεύρι
250 γρ. βούτυρο λιωμένο ή κλαριφιέ
(βλ. «ΜΥΣΤΙΚΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ», σελ. 294)
400 γρ. καρύδια, τριμμένα
1 κ. γ. κανέλα
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
750 γρ. ζάχαρη
600 γρ. νερό
100 γρ. γλυκόζη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΑ
ΚΑΡΥΔΙΑ
200 γρ. καρύδι πεταλούδα
1 κ. σ. ασπράδι αβγού
100 γρ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη για να αφρατέψουν. Αποσύρουμε από το μίξερ και ανακατεύουμε προσθέτοντας το αλεύρι, το καρύδι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Στο τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο. Αδειάζουμε σε μια φόρμα του κέικ 11×30 εκ., βουτυρωμένη και αλευρωμένη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για 1 ώρα περίπου. Βγάζουμε από τον φούρνο. Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό επάνω στη ζεστή καρυδόπιτα. Γαρνίρουμε με τα ζαχαρωμένα καρύδια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 1-2 λεπτά (υπολογίζουμε τον χρόνο από το σημείο βρασμού).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ
Ανακατεύουμε τα καρύδια με το ασπράδι και τη ζάχαρη και τα αδειάζουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 8 λεπτά.