Η Ζάκυνθος χαρακτηρίζεται από τις απλές, αλλά πεντανόστιμες συνταγές της, με λίγα υλικά που κυρίως παράγει. Οι μικρές φριτούρες είναι παραδοσιακό γλυκάκι, που προσφέρεται στα τοπικά πανηγύρια και κυρίως στη γιορτή του Αγίου Διονυσίου. Η ιστορία του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, αλλά φαντάζομαι ότι τα ελάχιστα υλικά του (σιμιγδάλι, ζάχαρη) το έκαναν διάσημο, αφού γίνεται πολύ γρήγορα και είναι γευστικότατο. Μοιάζει με χαλβά, αλλά το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο το κάνει τραγανό εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό του παραμένει μαλακό και ζουμερό. Η ζάχαρη που πασπαλίζεται εξωτερικά, είναι η μόνη γλυκαντική ουσία και γι’ αυτό δεν είναι πολύ γλυκερό. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο νηστίσιμο γλυκάκι, που θα το αγαπήσουν πολύ και τα παιδιά.

Προετοιμασία: 10′ Αναμονή: 4 ώρες Τηγάνισμα: 3′-4′ Μερίδες: 23-25

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

1 λίτρο νερό

1 πρέζα αλάτι

Ζάχαρη

Κανέλα

Πετιμέζι

Μέλι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ https://dinanikolaou.gr/fritoures-zakynthou/