Ο Φώτης Πονηρός, ο νεότερος από τα δύο αδέρφια της οικογένειας, τρίτη γενιά στην εταιρεία Poniros, χαρακτηρίζεται από το άσβεστο πάθος του για τη σχεδίαση κοσμημάτων. Ακολουθώντας τα περήφανα βήματα της οικογενειακής παράδοσης, η αγάπη του για τα κοσμήματα εκδηλώθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία και στη συνέχεια σπούδασε γεμολογία και σχεδίαση κοσμημάτων στο  Γεμμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (G.I.A).

Γεμάτος έμπνευση και αφοσίωση στη δουλειά του, ο Φώτης μπορεί να υπερηφανεύεται για την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι VIP πελάτες του, ενώ ο ίδιος θεωρείται ως ένα από τα πιο ανερχόμενα ταλέντα στη διεθνή σκηνή κοσμημάτων.

Τι σημαίνει για τις πελάτισσες σας στο εξωτερικό ένα κόσμημα με ελληνικό σχέδιο; Τι είναι αυτό που τις ενθουσιάζει και το επιλέγουν;

Πολλές φορές οι πελάτισσές μας μου λένε ότι εκτός της αισθητικής του κοσμήματος που επέλεξαν ένας σημαντικός λόγος που μέτρησε στην απόφαση τους ήταν και το ότι το κόσμημα αυτό εμπεριείχε και ένα νόημα. Επειδή πολλές συλλογές μας, του οίκου ΠΟΝΗΡΟΣ είναι εμπνευσμένες και παραπέμπουν ταυτόχρονα σε στοιχεία της ελληνικής φύσης, της αρχιτεκτονικής του φωτός και ιδιαίτερα του ιστορικού παρελθόντος των κυκλάδων έχουν να διηγηθούν μια ιστορία που βρίσκεται πίσω από την δημιουργία τους.

Οι πελάτισσες σας είναι γυναίκες από διάφορα μέρη του κόσμου και με διαφορετικές κουλτόυρες οι οποίες επιλέγουν να ενισχύσουν την ομορφιά τους με τα κοσμήματα σας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι γίνεστε πρεσβευτές της Ελλάδας. Τί συναίσθημα σας προκαλεί αυτό;

Η πολυεθνική και πολύχρωμη γυναικεία πελατεία μας, γυρίζοντας στις χώρες τους, μεταφέρουν ταυτόχρονα μέσω των κοσμημάτων μας διάφορα χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική γραμμή από τις εκκλησίες και τους ανεμόμυλους των κυκλάδων παραπέμπουν στις συλλογές ’Blue Dome’’ και ‘’Windmills collection’’.

Συλλογές μας όπως η ‘’Volcanic Flower’’ και ‘’Aκrotiri collection’’ έχουν αναφορές στις διακοσμητικές λεπτομέρειες του προιστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης.

Η συλλογή ‘’Peristeriones’ έχει την βάση της στα καλλιτεχνικά μικρά σπίτια για περιστέρια στις Κυκλάδες, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.

Η μοναδικής μορφής καλλιέργεια των Αμπελιών στην Σαντορίνη, οι διάσημες ‘’Αμπελιές’’ είναι η πηγή της δημιουργίας της ‘’Wreath collection’’.

Κατ’ αυτή την έννοια γινόμαστε πρεσβευτές του πνεύματος, της φύσης και της ιστορίας της Ελλάδος, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους.

Από την απόλυτη ελευθερία στη δημιουργία κοσμημάτων μέχρι το πιο αυστηρό πλαίσιο (Βατικανό) τα κοσμήματα σας έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Τι από τα δύο σας εμπνέει περισσότερο ως σχεδιαστή; Η απόλυτη ελευθερία ή το oριοθετημένο πλαίσιο δημιουργίας;

Κατ’ αρχάς η απόλυτη ελευθερία είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις της δημιουργίας των κοσμημάτων μας. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσα να σχεδιάσω κάτι που με αντπροσωπεύει είτε είναι μια abstract ιδέα, είτε πρόκειται για ένα ερέθισμα από το περιβάλλον, φυσικό ή ανθρώπινο. Παραδείγματος χάριν όταν πρόκειται να σχεδιάσω κάτι πολύ συγκεκριμένο όπως ένα δαχτυλίδι για ένα σημαίνοντα καρδινάλιο του Βατικανού, ερευνώ εκ των προτέρων την προσωπικότητα και το έργο του, για να παρουσιάσω κάτι που θα είναι ανάλογο και θα χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη περσόνα. Σε μια δυναμική προσωπικότητα όπως ο Αφρικανός καρδινάλιος Peter Turcson για κεντρική πέτρα διάλεξα έναν Αμέθυστο Ουρουγουάης που έχει ένα έντονο μωβ χρώμα. Αντιθέτως για τον Αμερικανό Καρδινάλιο Reymond Leo Burk που η αύρα του ήταν απαλή και ελαφριά, διάλεξα μια Aqua Marine η οποία χαρακτηρίζεται από ένα smooth και ήπιο γαλάζιο χρώμα.

Σε όλη την ιστορική πορεία το κόσμημα ήταν εκτός από στολίδι και σύμβολο ισχύος ήταν φυλαχτό, αποτρεπτικό κάθε κακού και ασπίδα προστασίας. Ποιός είναι ο ρόλος του κοσμήματος στη δύσκολη εποχή της πανδημίας (Covid-19); Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, του οίκου ΠΟΝΗΡΟΣ;

Ο ρόλος του κοσμήματoς την εποχή της πανδημίας είναι ο ίδιος όπως πριν με την διαφορά ότι ίσως τώρα είναι πιο έντονος. Ο λόγος πιστεύω είναι ότι κατά την διάρκεια της κοινωνικής και ατομικής απομόνωσης ο άνθρωπος χρειάζεται περισσότερο κάτι που θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του και θα τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα, κάτι που επιτυγχάνει μεταξύ άλλων και ένα ιδιαίτερο κόσμημα που προσθέτει ένα επιπλέον στοιχείο ανάδειξης και τόνωσης της προσωπικής του γοητείας.

Στα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση και λειτουργία του νέου μας καταστήματος στην οδό Μητροπόλεως, σε ένα θαυμάσιας νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής οίκημα που αποκτήσαμε πρόσφατα.

Ο οίκος υψηλής κοσμηματοποιίας ΠΟΝΗΡΟΣ με τα κοσμήματα του συνεισφέρει δυναμικά στην τουριστική προβολή της χώρας μας. Πιστεύετε ότι η τουριστική προβολή ενός τόπου πρέπει να γίνετε πολυεπίπεδα και με την συνεργασία όλων;

Η ερώτησή σας περιέχει και την απάντηση μας. Πράγματι η πολυεπίπεδη συνεργασία διαφορετικών φορέων και ανεξάρτητων δημιουργικών προσωπικοτήτων μπορεί σε μία αλληλέγγυα, καινοτόμο και ευρηματική συνεργασία να συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική προβολή της χώρας μας.

For more info about Poniros Jewellery visit www.poniros.com

Αφήστε μια απάντηση