Ένας καλαίσθητος ξενώνας πλάι σε ένα παλιό ελαιοτριβείο που αναβιώνει και παραδίδει μαθήματα μαγειρικής με τη χρήση φρέσκων κρητικών βοτάνων που τόσο βαθιά μπορούν και εξελίσσουν τη γεύση των πιάτων. Ένα ξενοδοχειακό τοπόσημο και ένα μποστάνι που συνδέονται και συνδέουν με την γαστρονομική παράδοση των Σπετσών. Μια αλλιώτικη διαμονή πλάι στο φυσικό αγροτικό περιβάλλον λίγο πιο έξω από το αθηναϊκό αστικό τοπίο που μεταφέρει το πιρούνι μας στην πορεία του ταξιδιού της τροφής από την αγροτική παραγωγή. Είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι το ρητό “αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, τότε ξεκίνα να φυτεύεις τον κήπο σου” έχει πολλές κυριολεκτικές και μεταφορικές, μα σίγουρα ουσιαστικές προεκτάσεις.
Στο άλλο άκρο των επικριτών που κουνούν συχνά το δάχτυλο σε εκείνους που χρησιμοποιούν έννοιες όπως το “farm to table” για λόγους marketing, υπάρχουν εκείνοι που απλά αναζητούν την ηρεμία, τους οργανικούς ρυθμούς που ενίοτε ακολουθεί η συγκομιδή, τη σύνδεση με τη γη ή την γείωση και τις οργανωμένες εμπειρίες που μας φέρνουν μαζί, στο ίδιο τραπέζι δίπλα στο φυσικό περιβάλλον και κάτω από τον έναστρο ουρανό. Εκείνοι που παρά τα φαινόμενα ή τα λεγόμενα, αναζητούν λίγη αφιλτράριστη ομορφιά, μια αυθεντική τοπική “γεύση” και τον εαυτό τους.
Kapsaliana Village Hotel
Ένα μικρό χωριό χτισμένο γύρω από ένα παλιό ελαιοτριβείο που χρησιμοποιούνταν για την προμήθεια λαδιού στην Ιερά Μονή Αρκαδίου. Πέντε αιώνες και μια μακρά διαδικασία αποκατάστασης αργότερα, μας οδηγούν στο Kapsaliana Village Hotel μέλος των Ιστορικών Ξενοδοχείων της Ευρώπης που ανακαλύπτει ξανά την ιστορία του. Ένα τόπος φιλοξενίας που ζει πλημμυρισμένος από αναμνήσεις αλλά μια καθημερινότητα γεμάτη νέες εμπειρίες συνυφασμένες με την ιστορία και το περιβάλλον. Ανάμεσα στον περίπατο στο χωριό, την επίσκεψη στο ελαιοτριβείο, την γευσιγνωσία κρασιών και ελαιολάδου, υπάρχει και η δυνατότητα για μια ολοκληρωμένη Farm to Table εμπειρία η οποία ξεκινά διασχίζοντας έναν οπωρώνα γεμάτος με φρέσκα λαχανικά, χόρτα, βρώσιμα πολύχρωμα λουλούδια, μεσογειακά φρούτα, κρητικές ελιές, καθώς και αρωματικά βότανα και μπαχαρικά.
Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με γη, το χώμα, το νερό και τους καρπούς. Να συμμετέχουν σε διάφορες αγροτικές δραστηριότητες, όπως η συγκομιδή ελιών και η φύτευση λαχανικών. Ενώ η εμπειρία ολοκληρώνεται με συμβουλές μαγειρικής για τεχνικές που αφορούν σε βασικές συνταγές της αυθεντικής κρητικής κουζίνας, όπως το φτιάχνει κανείς μια πραγματική ζύμη και το πως ενισχύει τη νοστιμιά των πιάτων με φρέσκα βότανα όπως το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και η ρίγανη.
Bostani farm to table Poseidonion
Το Poseidonion Grand Hotel, εμβληματικό τοπόσημο του νησιού των Σπετσών με εμβληματική αρχιτεκτονική και απρόσκοπτη θέα στην περιοχή του λιμανιού της Ντάπιας διαθέτει επίσης το “Bostani Organic Farm” στους λόφους του νησιού. Από εκεί το ξενοδοχείο προμηθεύεται καθημερινά φρέσκα, ποιοτικά φρούτα, λαχανικά και αρωματικά για το ξενοδοχείο, μερικά εκ των οποίων διαθέτει και στα τοπικά εστιατόρια. Η φιλοσοφία της γαστρονομίας στο Poseidonion Grand Hotel βασίζεται σε αυτές τις αυθεντικές γεύσεις των φρούτων και των λαχανικών που καλλιεργούνται στη βιολογική του φάρμα αλλά και στην αγάπη για τις Σπέτσες και την γαστρονομική της παράδοση. Τα υλικά διαλέγονται με το χέρι απευθείας από τη γη για να δημιουργηθούν φρέσκα πιάτα γεμάτα με τα αρώματα και τις γεύσεις του νησιού.
Οι επισκέπτες καλούνται να συμμετάσχουν σε μια εμπειρία δείπνου, όπου μπορούν να γευτούν με κάθε έννοια της λέξης αυτές τις γαστρονομικές παραδόσεις και τα τοπικά φυσικά υλικά σε ένα μοναδικό υπαίθριο περιβάλλον με την ευωδιά του αρώματος των πεύκων και των άγριων βοτάνων. Αλλά και να μάθουν για τις παραδοσιακές βιολογικές τεχνικές καλλιέργειας πριν μαζέψουν τα λαχανικά και τα βότανα για να δημιουργήσουν τελικά το δικό τους γεύμα.
The Μargi Farm
Λίγο πιο έξω από το αθηναϊκό αστικό τοπίο και σε μια τοποθεσία με ιδιαίτερα ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες που επιτρέπουν την καλλιέργεια σχεδόν όλων των ειδών φρούτων και λαχανικών της ελληνικής φύσης, βρίσκεται το The Margi Farm. Φωλιασμένο στη φύση, γεμάτο ελαιόδεντρα αλλά και με έναν λαχανόκηπο και αμπελώνες συνδυάζει ευεξία, φιλοξενία και γαστρονομικές περιπέτειες σε ένα αγρόκτημά 10 στρεμμάτων στα Καλύβια Αττικής. Πρόκειται για ένα ήρεμο καταφύγιο που με την αειφορία σε πρώτο πλάνο και την εμπιστοσύνη στη σοφία των φυσικών γεωργικών πρακτικών των προγόνων παράγει μια πλούσια ποσότητα βιολογικών προϊόντων γεμίζοντας τα τραπέζια του συγκροτήματος σε καθημερινή βάση.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι διαθέσιμη για ιδιωτικές κρατήσεις ή για μικρές ομάδες, η εμπειρία The Margi Farm-to-Fork που μας φέρνει πιο κοντά με τη γη και την αγροτική ζωή αλλά και την οργανική ελληνική κουζίνα σε ένα όμορφο φυσικό αγροτικό περιβάλλον. Μια εμπειρία που καταλήγει σε ένα μοναστηριακό τραπέζι στην ύπαιθρο και σε ένα μενού γεμάτο με τα καλούδια της περιοχής που αλλάζει ανάλογα με την εκάστοτε εποχή αλλά διαθέτει σε κάθε περίπτωση τσίπουρο φτιαγμένο από τα σταφύλια του αγροκτήματος και φρέσκα αυγά που οι επισκέπτες μπορούν να μαζέψουν οι ίδιοι.
Costa Navarino
Στο πλαίσιο των προσπαθειών του να εφαρμόσει μια βιώσιμη προσέγγιση στο φαγητό και να στηρίξει την τοπική γεωργία και τους χειροτέχνες παραγωγούς τροφίμων, το Costa Navarino προσφέρει βιωματικές γαστρονομικές δραστηριότητες. Στην γευστική ουσία των πιάτων των συγκεκριμένων εμπειριών που ξεκινούν από το αγρόκτημα και καταλήγουν στο τραπέζι και το πιάτο, βρίσκονται η αυθεντική μεσσηνιακή κουζίνα, τα τοπικά προϊόντα και οι παραδοσιακές συνταγές. Από τη συγκομιδή των λαχανικών, την εκτέλεση μεσογειακών συνταγών βήμα βήμα και την απόλαυση ενός γεύματος δίπλα από έναν φροντισμένο λαχανόκηπο ή το ρουστίκ περιβάλλον ενός σπιτιού του χωριού, αυτό που “ζυμώνεται” είναι η γαστρονομική συνείδηση, ένα είδος επίγνωσης του τι ακριβώς καταναλώνει κανείς τη στιγμή που το γεύεται.
Ενώ η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και της βαθιάς κληρονομιάς της Μεσσηνίας με το εύφορο έδαφος της, το ήπιο κλίμα, την εγγύτητα στη θάλασσα και τα νόστιμα φυσικά προϊόντα, το τερέν της μεσσηνιακής κουζίνας, φτάνει στο τραπέζι με τη βοήθεια ντόπιων γυναικών που μοιράζονται αυθεντικές οικογενειακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Ενώ οι επισκέπτες που επιστρέφουν σπίτι μπορούν επίσης να προσφέρουν στους αγαπημένους τους προϊόντα Navarino Icons, τη συλλογή, η οποία περιλαμβάνει γκουρμέ είδη από περισσότερους από 30 προσεκτικά επιλεγμένους τοπικούς παραγωγούς.
Kea retreat
Το Kea Retreat είναι εξίσου μια γαστρονομική εμπειρία όσο και ένα καταφύγιο ιδανικό για γιόγκα δίπλα στη φύση. Ο χώρος φιλοξενίας συμπεριλαμβάνει ένα εστιατόριο που περιβάλλεται από έναν οπωρώνα, έναν μεγάλο ελαιώνα και έναν αμπελώνα που έχουν φυτευτεί σύμφωνα με παραδοσιακές ελληνικές αγροτικές τεχνικές, προσφέροντας μια πλούσια, βιώσιμη αλλά και μια ιδιαίτερη, βρώσιμη εμπειρία στους επισκέπτες. Ο συνδυασμός των τοπικών προϊόντων και οι μοντέρνες πινελιές, δημιουργούν πιάτα που ενσαρκώνουν την τοπική, πλούσια, γευστική ελληνική ποιότητα. Πέρα όμως από το φαγητό, το εστιατόριο του Kea Retreat προσφέρει μια οικεία, εύθυμη γαστρονομική εμπειρία.
Χρησιμοποιώντας τόσο την εσωτερική του κουζίνα όσο και τη χειροποίητη εξωτερική πέτρινη ψησταριά, ο σεφ δημιουργεί πιάτα που αποτελούν σημείο συνάντησης μεταξύ αρχαίων, παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών μαγειρέματος και μοιράζεται με τους επισκέπτες που μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία, τις γνώσεις του. Στόχος είναι η συνάντηση, το αίσθημα ευγνωμοσύνης για την αφθονία της φύσης και των στιγμών και η χαρά που μπορούν να μοιράζονται οι άνθρωποι. Η γιορτή της καθημερινότητας γύρω από ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι, το αναπόσπαστο αυτό κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας αλλά και της εμπειρίας του Kea Retreat.
Eumelia
Αγροτουρισμός και οικοτουρισμός συναντιούνται στην Πελοπόννησο, στην περιοχή της Λακωνίας κοντά στο χωριό Γούβες και στη βιολογική φάρμα της Eumelia καθώς οι γευσιγνωσίες κρασιού και ελαιολάδου και τα μαθήματα μαγειρικής βασισμένα στη “farm to table” φιλοσοφία είναι στο μέρος αυτό μια καθημερινότητα συνυφασμένη με τη φιλοξενία. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στο μάζεμα της ελιάς, στον τρύγο, σε μαθήματα φυσικής οινοποίησης καθώς και σε άλλες αγροτικές δραστηριότητες στο βιολογικό αγρόκτημα που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας ενώ το ξενοδοχείο χρησιμοποιεί αποκλειστικά φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, πρακτικές και οικολογικές τεχνολογίες (μεταξύ άλλων την ανακύκλωση, τη δημιουργία κομπόστ, την ηλιακή θέρμανση καθώς και την ανακύκλωση του νερού).
Στην Eumelia ξεκινά ένα γαστρονομικό ταξίδι που υμνεί τις ζωηρές γεύσεις της περιοχής αλλά και τη μαγεία της διατροφής μηδενικής χιλιομετρικής απόστασης καθώς κανείς βυθίζεται στην τέχνη της δημιουργίας απολαυστικών πιάτων, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα φρέσκα, βιολογικά λαχανικά του αγροκτήματος και τα τοπικά προϊόντα σε ένα farm-to-table δείπνο που σερβίρεται κάτω από τον έναστρο ουρανό.