Μία ανάσα από την Αθήνα, η Ελευσίνα και η βιομηχανική της ζώνη, ανέκαθεν αποτελούσε σημείο καμπής και συνδεόταν ισχυρά με την δυναμική ανάπτυξη της πόλης, και τη συνεργασία.

Η Ασπασία Σταυροπούλου, που γεννήθηκε στην περιοχή, έχει επικεντρώσει την εικαστική της έρευνα στο Παλαιό Ελαιουργείο και τους αφανείς ήρωες του, τους οποίους μετατρέπει σε αγάλματα με την έκθεση «Άνθρωποι στον χρόνο» που φιλοξενείται στο προαύλιο του εργοστασιακού –πλέον μνημειακού– χώρου. Ιδιαίτερες φιγούρες λειτουργώντας υπό την αφαιρετική προσέγγιση αλλά σε φυσική διάσταση, φτιαγμένες από πέτρα, ξύλο, τσιμέντο και οξειδωμένο σίδερο αποτίνουν φόρο τιμής στους άνδρες και κυρίως τις γυναίκες που εργάζονταν εκεί, όταν ήταν ακόμη σαπωνοποιείο.

Η πολυμορφία αλλά και η ποικιλία της ύλης υποδηλώνει με μαεστρία την διαφορετικότητα που ένωνε τους εργάτες με το κοινό. Όλοι άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής αλλά και κουλτούρας, μαζί με το κοινό όραμα για ένα καλύτερο αύριο, εργάζονταν βαριά και αποτυπώνοντας τις φιλοδοξίες τους και την διάθεση τους για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό εξάλλου, συνέβαινε και θα συνεχίσει να συμβαίνει σε κάθε κύμα οικονομικής μετανάστευσης.

Η έκθεση ξεκινάει σήμερα 30 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 18 Οκτωβρίου.

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (Κανελλόπουλου 1, 2105565612) | 30/9-18/10 | Δευτ.-Κυρ.: 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Αφήστε μια απάντηση