Ανάμεσα στα καταπράσινα δέντρα, περπατώντας στο αφράτο χιόνι με θέα τις απότομες πλαγιές, αλλά και με τη συνοδεία των ανεπανάληπτων γεύσεων της περιοχής, η Ελάτη και το Περτούλι γίνονται κάθε χρόνο σημεία συνάντησης για τις χειμερινές διακοπές. Φέτος, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά, ωστόσο κρατάμε ζωντανές τις εικόνες και τις αληθινές εμπειρίες στο βουνό, φέρνοντας στη μνήμη μας μέρες γεμάτες σκι στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, αλλά και περιπλανήσεις στα πανέμορφα χωριά της περιοχής και την καταπράσινη φύση.

Το θεσσαλικό αρχοντοχώρι

Ελάτη και Περτούλι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο όμορφους και ταυτόχρονα ενδιαφέροντες οικισμούς της χώρας. Το Περτούλι, το υπέροχο θεσσαλικό αρχοντοχώρι, βρίσκεται στον Δήμο της Πύλης και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα. Οι κάτοικοι του χωριού είναι Βλάχικης καταγωγής, αλλά και Σαρακατσάνοι. Το Περτούλι είναι το ανατολικότερο από τα 32 βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου, που αγκαλιάζουν τα κατάφυτα με έλατα βουνά της Πίνδου: ο Κόζιακας, η Μπουντούρα, η Φούρκα και ο Κεπτινέλος. Στο βάθος, η επιβλητική Μαρόσα συμπληρώνει το κάδρο. Μυτερές κορυφές εναλλάσσονται με καταπράσινα οροπέδια και ανάμεσά τους σκοτεινές χαράδρες, ποτάμια και ένα αρχαίο δάσος, που αρχικά σε ξαφνιάζει, αλλά μετά σε ηρεμεί. Όταν ο ήλιος χάνεται, το τοπίο φέγγει από την αντανάκλαση του χιονιού.

Το δάσος του Περτουλίου, έκτασης 33.000 στρεμμάτων, παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στο ΑΠΘ το 1934, για εκπαίδευση των φοιτητών Δασολογίας και για επιστημονική έρευνα, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Η πανίδα της περιοχής είναι πολύ πλούσια, καθώς εδώ ζουν καφέ αρκούδες, ζαρκάδια, αλεπούδες, αγριογούρουνα, αγριόγατες, κουνάβια, δρυοκολάπτες και σκιουράκια. Από την άλλη, η Ελάτη αποτελεί το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά των Τρικάλων, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και περιτριγυρισμένη και αυτή από τα ελατοδάση.

Στα Λιβάδια του Περτουλίου

Σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από το Περτούλι, βρίσκονται τα περτουλιώτικα λιβάδια, με τα χαμηλά υδρόφιλα φυτά και τον ποταμό Περτουλιώτικο, γνωστό και ως Ξεριά, ο οποίος στο διάβα του δημιουργεί μαιανδρισμούς, ενώ φιλοξενεί ποταμόψαρα και βατράχια. Εδώ στην περιοχή θα δείτε άλογα, αγελάδες που βόσκουν ελεύθερες, ρυάκια και μικρές λιμνούλες, ενώ ζαρκάδια και ελάφια περνούν από δίπλα σας την ώρα που κάνετε πικνίκ στους χώρους αναψυχής. Από εδώ ξεκινά και το μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο «Χατζηπέτρος», σε υψόμετρο 1.738 μ.

Στα άλλα χωριά της περιοχής

Στην ευρύτερη περιοχή, αξίζει να δείτε και άλλα μικρά και πανέμορφα χωριά, όπως είναι το Νεραϊδοχώρι, η Δέση και η Πυρρά. Στις πηγές του Αχελώου, στην περιοχή του Ασπροποτάμου, θα βρεθείτε μπροστά σε μαγικές εικόνες της φύσης. Στην Πύλη, αξίζει να επισκεφτείτε ίσως ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, την εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς, η οποία φιλοξενεί δύο ψηφιδωτές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Το πέτρινο γεφύρι της Πύλης είναι το σύμβολο της περιοχής, αλλά και το μεγαλύτερο τοξωτό πέτρινο γεφύρι της Θεσσαλίας. Είναι χτισμένο το 1514, αποτελούσε μέχρι και τα χρόνια του Μεσοπολέμου το μοναδικό πέρασμα από την πεδινή Θεσσαλία προς τα χωριά της Ν. Πίνδου και την Άρτα. Μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα στάση θα είναι στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών, η οποία είναι χτισμένη τον 18ο αιώνα, ένα πραγματικά μοναδικό χριστιανικό μνημείο με 13 τρούλους.

Αφήστε μια απάντηση